fbpx
Kanta-Häme

Potilaan tietosuoja murtuu osastoilla

Potilaan tietosuoja murtuu lääkärinkierroilla, kun hänen asioitaan käsitellään muiden potilaiden kuullen monen hengen potilashuoneissa, todetaan Riikka Lämsän hiljattain julkaistussa väitöskirjassa.

Lämsän Helsingin yliopistoon tekemä väitös käsittelee potiluutta sairaalaosastoilla. Tietosuojan lisäksi esiin nousseita epäkohtia ovat kiistat potilaiden kotiuttamisesta, miesten ja naisten sekoittaminen potilashuoneissa ja se, että potilaat jäävät osastoilla usein vain passiivisiksi odottelijoiksi, joiden elämää määrittelevät osaston rutiinit.

Kaikki tietävät toistensa asiat

Kanta-Hämeen keskussairaalan ylilääkärin sijainen Ilkka Arnala pitää väitöskirjan tutkimuksia tärkeinä. Kanta-Hämeen keskussairaalassakin on tuttua, se, että lääkärinkierroilla potilaiden asiat tulevat esiin muiden kuullen.

– Jos potilaan asioissa on jotain arkaluontoista, niin niitä seikkoja ei käsitellä muiden kuullen. Kaikki potilaat tietävät kuitenkin monet toistensa asiat jo valmiiksi. Esimerkiksi sen, että keneltä on murtunut nilkka, kuvailee Arnala.

Hänen mukaansa käytännön tilanteet menisivät muuten mahdottomiksi. Esimerkiksi syöpädiagnoosi kuitenkin kerrotaan aina kahden kesken.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa potilailla on mahdollisuus myös vaikuttaa tietoihin, joista puhutaan muiden kuullen. Pyynnöstä lääkäri keskustelee potilaan toivomista asioista vain kahden kesken.

– Käytännössä potilashuoneissa kyllä ruoditaan omat ja toisten asiat hyvin tarkkaan. En ole 35 vuoden lääkärinurani aikana kertaakaan törmännyt tapaukseen, jossa potilashuoneessa puhuminen olisi aiheuttanut suurta paheksuntaa tai ongelmia potilaiden suunnalta.

Naisia ja miehiä ei sekoiteta

Kanta-Hämeen keskussairaalassa naisten ja miesten huoneet pidetään erillään.

Muissa suomalaisissa sairaaloissa sijoitetaan naisia ja miehiä välillä samaan potilashuoneeseen, jotta toiminta saadaan tehokkaammaksi. Se kuitenkin poikkeaa muualla yhteiskunnassa valitsevassa kulttuurista suhteessa alastomuuteen ja intiimihygieniaan. Riikka Lämsän mukaan tämä saattaa hämmentää potilaita suuresti, etenkin jos tilanne tulee yllätyksenä.

Ilkka Arnala ei kannata eri sukupuolten sekoittamista samoihin huoneisiin.

– Ajatus naisten ja miesten sekoittamisesta tuntuu vieraalta, eikä sellaista ole täällä suunnitelmissakaan.

Kotouttamiselle yhteiset kriteerit

Väitöskirjan mukaan sairaaloiden henkilökunta kiistelee usein potilaiden kotiuttamisesta. Lämsän mukaan potilaiden kotiuttamiselle olisi hyvä olla yhteisesti hyväksytyt, läpinäkyvät kriteerit.

– Meillä siitä ei kiistellä. Lääkärit yleensä keskenään päättävät kotiuttamisesta. Tekonivelkirurgiassa meillä on ollut standardit kotiuttamiselle jo pitkän aikaa. Niiden olisi aina hyvä olla yhdenmukaiset.

Jos kriteerit vaihtelevat usein, potilaille ja henkilökunnalle tulee Arnalan mukaan helposti epämääräinen olo. Jos standardeja ei ole, on vaikea valvoa, onko hoidon laatu kohdallaan. (Häsa)

Menot