Kanta-Häme

Potilasmäärät kasvavat helteellä

Viime viikkojen helteet ovat laittaneet iäkkäät ihmiset koville. Kuumalla ilmalla tärkeintä olisi juoda riittävästi ja viilentää asuntoa.

Hoivakoti Esperi Lintumäessä ja Voutilakeskuksessa Jukolassa ei kärsitä kuumuudesta, sillä taloihin on asennettu ilmastoinnit. Voutilakeskuksessa on lisäviilennyksen tarpeeseen varauduttu myös tuulettimilla.

– Emme halunneet joutua ruuhkiin, joten ostimme heti kevään korvalla tuulettimia. Ne ovat totisesti maksaneet itsensä takaisin, kertoo Voutilakeskuksen palveluyksikön esimies Hannele Helminen.

Olon viilentämiseksi ja hien pesemiseksi iholta hoivakodeissa on myös lisätty suihkukäyntien määrää. Iäkkäät asukit hyötyvät myös kostean liinan hipaisuista esimerkiksi niskassa tai kasvoilla.

Juominen saattaa unohtua

Hämeenlinnan ikäihmisten hoidon ja hoivan palvelupäällikön Riikka Iso-Pietilän mielestä yöaikaan kotona sattuneita kaatumisia on raportoitu ehkä hieman enemmän kuin tavallisesti.

Ikäihmisten tavallisimmat kuumuudesta johtuvat oireet ovat nuutuneisuuden tunne ja jaksamisen puute. Helle imee voimat kehosta, jolloin kehon kannattelu ja koordinaatio saattavat heikentyä. Lisäksi helteellä uni on levotonta ja katkonaista, mikä lisää uupumusta.

– Muistisairailta vanhuksilta saattaa unohtua juominen, he eivät koe janon tunnetta tai he muistavat juuri hetki sitten juoneensa. Sitten kun aikoja aletaan selvittelemään, voikin käydä ilmi, että juomisesta on vierähtänyt useita tunteja aikaa. Sen vuoksi juomisesta pitää muistuttaa usein ja jättää vaikkapa mehukannu pöydälle, Iso-Pietilä sanoo.

Potilasmäärät kasvussa

Päivystyspoliklinikan apulaisylilääkärin Ville Hällbergin mukaan tilastot osoittavat nousua potilasmäärissä.

Hänen mukaansa kävijämäärät perusterveydenhuollossa ovat nousseet noin 20 prosenttia touko- ja kesäkuun vastaavista luvuista heinäkuun kuumien säiden takia.

Buumista ei kuitenkaan voida hänen mielestään puhua, sillä helteen lisäksi myös Hämeenlinnan terveyskeskuksen kesäsulku lisää kävijämääriä.

Erikoissairaanhoidossa potilaiden määrä on pysynyt tasaisena.

– Esimerkiksi kirurgian päivystyksessä on hoidettu kesään liittyviä vammoja, kuten trampoliinissa ja moottoripyörän selässä sattuneita vahinkoja. Sisätautien päivystyksessä nestetasapainon häiriöitä on jouduttu hoitamaan hieman tavallista enemmän. Useimmiten syynä ovat korkea ikä, sydänsairaudet, rytmihäiriöt ja elimistön kuivuminen, Hällberg kertoo.

Omaiset tarkkailijoina

Hällbergin mielestä ihmiset ovat valveutuneita sääolosuhteiden seuraajia. Aurinkoisella ja kuumalla säällä tiedostetaan varjon, juomisen ja suolaisten syötävien merkitys ja toimitaan ohjeiden mukaan.

Hänen mukaansa iäkkäätkin pärjäävät jo pitkälle pienellä juomisen lisäyksellä ja viilentävillä tuulettimilla.

– Ikäihmisen omaiset voisivat hellejaksojen aikana olla tavallista enemmän yhteydessä vanhukseen, ja kysellä vaikka joka ilta kuulumiset ja voinnin, Hällberg sanoo.

Enemmän kuin pelkkä työ

Hellejakso on vaatinut erityistä jaksamista myös terveydenhuollon ammattilaisilta. Hällbergin mukaan henkilökunta on tehnyt ylimääräisiä vuoroja ja kesälomittajien lisäksi lisätöihin on ilmoittautunut vakituista väkeä.

– Venymistä löytyy silloin, kun tarve on. Mielestäni tämä kertoo siitä, että henkilökunta kokee tekevänsä täällä muutakin kuin vain palkkatyötä, Hällberg sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic