Kanta-Häme

Potilaspyjamat saavat uuden ilmeen

Potilaspyjamia uudistamaan on koottu erityinen työryhmä. Työryhmässä kokoontuu muun muassa pesuloiden, käyttäjien ja valmistajan edustajia. Työryhmän tehtävänä on miettiä uudet standardit potilasasuille.

Tehtävä ei ole helppo. Pyjamien on kestettävä kovaa kulutusta ja laitospesulan vaatimuksia. Samalla niiden on oltava edullisia ja mukavia. Pukujen pitää soveltua myös hoitotoimenpiteiden tekemiseen ja niiden on oltava helppoja pukea ja riisua.

– Standardit eivät valmistuessaankaan velvoita sairaaloita käyttämään juuri suositellun kaltaisia asuja, vaan sairaalat voivat teettää vapaasti minkälaiset asut vain, jos vain rahaa löytyy, kertoo standardisoimisyhdistys TEVASTA ry:n toiminnanjohtaja Auli Pylsy.

Kritiikkiä väreistä

Standardeissa määritellään potilaille tarjottavan pyjaman materiaalit, mallit ja värit. Tällä hetkellä Suomen sairaaloissa pukeudutaan 1970-luvun standardien mukaisiin pyjamiin. Standardien tarkoitus on helpottaa tarjouskilpailua, kun sairaalat voivat tarjouspyynnöissään viitata suoraan vallitsevaan suositukseen.

Standardeissa määritellään esimerkiksi erikokoisille pyjamille omat värikoodit. Värikoodit helpottavat pyjamien lajittelua sairaaloissa ja pesuloissa.

– Eniten kritiikkiä on tullut S-kokoisen pyjaman possunpunaisesta väristä. Pienikokoiset miehet ovat pukeutuneet vaaleanpunaisiin pyjamiin samalla kun isokokoisemmat naiset ovat saaneet ylleen harmaat tai ruskeat pyjamat. Standardipyjamissa ei ole erikseen miesten ja naisten malleja, Pylsy kertoo.

Muutokset vaikeita

Pyjamien värikoodit ja unisex-mallit aiotaan tulevassakin standardissa säilyttää, mutta värisävyjä mietitään uudelleen. Toivelistalla ovat olleet myös housujen resorit ja uusien, urheiluvaatteissakin hyödynnettävien kangasmateriaalien käyttäminen.

Materiaaleja ei kuitenkaan niin vain muuteta. Pylsyn mukaan pyjaman tarkoitus on palvella sängyissä sairastavia potilaita.

Mikäli pyjama muutettaisiin college-tyyppiseksi päiväasuksi, se tietäisi suurempia pesulalaskuja ja tekisi hallaa nukkumismukavuudelle.

– Resorit voivat olla hyvä idea, mutta toisaalta huonokuntoisten potilaiden pukeutumista ne voivat vaikeuttaa. Uusista tekokuiduista taas on niin vähän kokemusta, että niiden sopivuutta laitosoloihin ei vielä osata arvioida, Pylsy sanoo.

– Mielellään kuitenkin pyjamaa uudistettaisiin sen verran, että muutos näkyisi ulospäinkin.

Uudet potilasasujen standardit ovat Pylsyn mukaan valmiita aikaisintaan vuoden 2015 loppupuolella. Työryhmä kirjaa tällä hetkellä ajatuksiaan paperille, jonka jälkeen tulee lausuntokierros. Vasta sitten lausunnosta valmistellaan lopullinen standardi.

Sitä, milloin uusia standardinmukaisia pyjamia nähdään potilaiden yllä sairaaloissa, ei Pylsy osaa vielä arvioida.