Kanta-Häme

Potkujen saajat kesätöihin

Postiyhtiö Itella on joutunut tarjoamaan töitä kesäksi ilmeisesti parille sadalle irtisanotulle työntekijälle, joiden työsuhde päättyisi ensi viikolla.

Postin jakelu ei ole toiminut sen jälkeen, kun Itella maaliskuussa päätti suurista henkilöstövähennyksistä ja työntekijöiden irtisanomisista. Posti- ja logistiikkalan unionin PAU:n mukaan kymmenet tuhannet asiakkaat ovat kärsineet häiriöistä.

Itella on kiistänyt merkittävät jakeluhäiriöt. Yhtiö julkaisi viime viikolla tiedotteen, jonka mukaan vain 0,2-0,4 prosenttia postista ei saavu määräajassa perille. Se täyttää lain vaatimukset, kun 98 prosenttia postista saapuu ajoissa.

Työsuhteita jatkuu paljon

Itella irtisanoi 495 työntekijäänsä ja muutti 180 työntekijän työsuhteen osa-aikaiseksi maaliskuussa. Monien määräaikaisten työntekijöiden työsuhdetta ei jatkettu. Yt-neuvottelujen alkaessa yhtiö ilmoitti henkilöstön vähennystarpeeksi 800 henkilöä.

Irtisanomisissa noudatettiin pitkälle työhöntulojärjestystä, joten pitkien irtisanomisaikojen työntekijöitä irtisanottiin vähän. Kuukauden irtisanomisajan työntekijöiden työsuhteet päättyivät jo toukokuussa.

– Kahden kuukauden irtisanomisajan irtisanottuja on paljon enemmän kuin yhden kuukauden, Juha Torvinen, yksi Itellan työntekijöiden valtakunnallisista pääluottamusmiehistä, sanoo.

Torvinen kertoo, että juuri näille kahden kuukauden irtisanomisajan työntekijöille on tarjottu töitä kesäksi. Hän ei osaa sanoa tarkasti, kuinka paljon työntekijöitä on.

– Tarjous on valtakunnallinen. Näitä työntekijöitä on joku sata.

Itella perusteli henkilöstön vähennyksiä sillä, että jaettavan postin määrä on vähentynyt dramaattisesti. Posti-Pekan laukusta on tullut entistä kevyempi. Jakelualueita on laajennettu. Samalla kuitenkin laukku kasvaa ja matkat pitenevät.

– Jakelussa on tarjottu työtä kai kaikille irtisanotuille, joiden työsuhde olisi päättynyt kesäkuussa, PAU:n Hämeenlinnan ja Lahden alueen pääluottamusmies Jarmo Tuominen sanoo.

Irtisanotuille tarjottava työtä

Tuomisen mukaan osa on kieltäytynyt työstä, mutta suurin osa on ottanut määräaikaisen työn vastaan. Hänen alueellaan, johon kuuluvat käytännössä Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakunnat, irtisanottiin 34 työntekijää. Puolet heistä on Lahdesta.

– Yksi syy työn tarjoamiseen on, että jakelu ei toimi. Toinen syy on, että kesäksi tarvittaisiin kuitenkin kesätyöntekijöitä. Heitä ei voida palkata ennen kuin irtisanotuille on tarjottu työtä.

– Ehdotin yt-neuvottelujen lopuksi, että irtisanomisaikoja jatkettaisiin elokuun loppuun asti. Se ei kuitenkaan käynyt.

Hämeen Sanomat ei tiistaina tavoittanut Itellan henkilöstöjohtajaa Jaana Jokista. (HäSa)