Kanta-Häme

Potkut uhkaavat kaupunginhallitusta

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen luottamusta pohtinut tilapäinen valiokunta esittää valtuustolle, että se erottaisi sekä kaupunginhallituksen varsinaiset että varajäsenet.

Lisäksi valiokunta esittää, että uusi kaupunginhallitus harkitsisi Lulu Ranteen (ps.) luottamusta kuntalain 40 pykälän pohjalta. Tätä esitetään siksi, ettei kyseinen harkinta kuulunut valiokunnan toimivaltaan.

Pykälä on sama, jonka pohjalta Kari Ilkkalan (ps.) luottamusta on tarkasteltu.

Tilapäinen valiokunta on kuullut useita eri tahoja. Valiokunta toteaa, että se on pyrkinyt työssään kattavasti ja tasapuolisesti selvittämään eri osapuolten näkemyksiä kaupunginhallituksen työskentelystä.

Tavoitteena on ollut toimeksiannon mukaisesti selvittää kaupunginhallituksen luottamusta.

Ilkkala on itse tunnustanut tietovuodon, joka koski kaupunginhallituksen kokouksessa 11.8.2014 käsiteltyjä Sunny Car Centerin rahoituskuvioita.

Tosin tunnustusta edelsi tämän vuoden tammikuussa valokuvaaja Markku Wiikin paljastus tietovuodon taustoista.

Wiikin kirjelmä kaupungin johdolle johti tutkimuspyyntöön poliisille. Ilkkala myös pidätettiin luottamustoimistaan ainakin seuraavaan valtuuston kokoukseen asti, jolloin valtuusto ratkaisee asian.

Kaupunginhallituksen luottamusta pohdittiin Ilkkalan tapauksen pohjalta. Se, että samassa yhteydessä myös Lulu Ranne nousi esiin, ei ollut etukäteen tiedossa. Valiokunnan esitys oli yksimielinen.

Perusteluina esitetään, että Lulu Ranteen toiminta ja menettelytavat kaupunginhallituksessa ja myös sen ulkopuolella luottamustoimeen liittyen on kuulemisten perusteella asetettu kyseenalaisiksi.

Tilapäinen valiokunta toteaa, ettei se voi ristiriidattomasti luottaa Ranteen tapaan hoitaa kaupunginhallituksen asioita kaupungin edun mukaisesti.

Lulu Ranne itse kommentoi, että koko tilapäisen valiokunnan työ tähtäsi vain ja ainoastaan Ilkkalan ja hänen itsensä tutkitaan.

– Tarkoitushakuinen prosessi! Siinä kuultiin ainoastaan tahoja, joilta voi tällaista odottaakin. Ei tutkittu koko hallituksen luottamusta.

Valtuuston puheenjohtajan Iisakki Kiemungin (sd.) luottamukseen valiokunta ei ottanut kantaa, koska sen tehtävänä oli arvioida kaupunginhallituksen luottamusta.

Ensi maanantaina kaupunginvaltuusto käsittelee tilapäisen valiokunnan esityksen. Jos se päätyy valiokunnan kannalle, kaupunginhallitus saa potkut.

Seuraavassa pykälässä valtuusto valitsee uuden kaupunginhallituksen. Se saa ensi töikseen harkinnan Lulu Ranteen luottamuksesta.

Luottamuselimestä ei voi erottaa yksittäistä jäsentä, vaan koko luottamuselin on erotettava.

Tilapäiseen valiokuntaan kuului 11 jäsentä kaikista valtuuston puolueista. HÄSA

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic