Kanta-Häme

Prahassa ratkaistiin Viron suunta

Tällä viikolla tuli kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun Viro sai Naton huippukokouksessa Prahassa kutsun liittyä läntisen sotilasliiton jäseneksi. Lopullisesti jäsenyys toteutui huhtikuussa 2004, kun Viron, Latvian, Liettuan, Bulgarian, Romanian, Slovakian ja Slovenian liput nostettiin salkoon Naton päämajan edustalla Brysselissä.

Viron puolustusministerin Urmas Reinsalun mukaan liittyminen Natoon merkitsi sitä, ettei Viro ole enää yksin, kuten tapahtui vuosina 1939 ja 1940.

– Olemme osa maailman vahvinta sotilasliittoa, joka takaa Viron itsenäisyyden säilymisen. Naton jäsenenä voimme vaikuttaa sotilasliiton päätöksiin. Naton puolustussuunnitelmat ja laaja-alaiset sotaharjoitukset kattavat Viron lisäksi myös muut Baltian maat. Virolla on nyt turvallisempi olla kuin milloinkaan ennen.

Viro ei kuitenkaan halua olla pelkästään turvallisuutta vastaanottava maa, vaan maa haluaa myös olla turvaksi muille.

Kallis hinta

Rauhanturvaamisen hinta niin Afganistanissa kuin Irakissa on kuitenkin ollut kallis. Pieni maa on menettänyt Afganistanissa yhdeksän sotilasta. Irakissa kuoli kaksi virolaissotilasta.

– Jokaisen sotilaan kuolema on Virolle korvaamaton menetys. Kaataneiden sotilaiden muisto säilyy ja heidän antamaansa uhria kunnioitetaan. Osallistumalla Naton rauhanturvaamistoimintaan kaukana maan rajojen ulkopuolella virolaiset sotilaat takaavat samalla myös Viron itsenäisyyttä. Tämän hinnan Viro on valmis maksamaan, Reinsalu sanoo.

Virolla on tällä hetkellä noin 170 sotilasta Afganistanissa. Reinsalun mukaan Viro aikoo pysyä Yhdysvaltain rinnalla Afganistanissa aina operaation loppuun saakka, vaikka monet länsimaat ovat vetäneet jo joukkojaan kotiin. Viimeisin lähtijä on Ranska. Näillä näkymin Afganistanin operaatio päättyy vuonna 2014.

Tuki Georgialle jatkuu

Viro on vahvasti tukenut Georgian tietä kohti Naton jäsenyyttä. Viime syyskuussa maat solmivat puolustusyhteistyötä koskevan sopimuksen.

Länsimielisen presidentin Mihail Saakashvilin kausi Georgian ohjaimissa päättyy kuitenkin ensi vuonna, kun oppositio voitti lokakuun alussa järjestetyt parlamenttivaalit. Valtaan nousi pääministeri Bidzina Ivanishvilin johtama koalitio.

Georgiassa on jo nähty merkkejä siitä, että maa olisi kääntymässä Ukrainan tielle Venäjän helmaan.

– Viro tukee edelleenkin Georgiaa sen Nato-tiellä, oikeusvaltion toteuttamisessa sekä EU:n itäisen naapuruuspolitiikan päämäärien saavuttamisessa, Reinsalu painottaa.

Puolustusministeri Reinsalu tutustui Parolannummen Panssariprikaatiin perjantaina yhden päivän virallisen pikavierailun aikana. Vierailua isännöi puolustusministeri Carl Haglund (r).

 

Päivän lehti

30.3.2020