Kanta-Häme

Presidentti Niinistö tulee maanantaina veteraanijuhlaan

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kunnioittaa Hämeenlinnassa kansallista veteraanipäivää 27. huhtikuuta 2015, jolloin tulee kuluneeksi 70 vuotta sodan päättymisestä Suomessa.

Presidentti Niinistö osallistuu puolisonsa Jenni Haukion kanssa kansallisen veteraanipäivän valtakunnalliseen pääjuhlaan. Hän osallistuu myös kunniamerkkien jakoon ja veteraanien kahvitilaisuuteen.

Presidentti palkitsee veteraanipäivänä kunniamerkillä 1 803 sotaveteraania, jotka eivät aiemmin ole saaneet suomalaista kunniamerkkiä.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kunniamerkkejä annetaan kansallisena veteraanipäivänä.

Hän myös antaa kansallisena veteraanipäivänä ylipäällikön päiväkäskyn, joka on osoitettu sotiemme veteraaneille ja lotille. Edellinen ylipäällikön päiväkäsky on annettu vuonna 1995.

Kansallista veteraanipäivää vietetään 27. huhtikuuta, jolloin Lapin sota ja sen myötä toisen maailmansodan taistelut Suomessa päättyivät vuonna 1945.

Valtakunnallinen pääjuhla järjestetään Hämeenlinnan Elenia Areenalla.

Päivän ohjelma käynnistyy juhlallisella lipunnostolla ja hartaudella Elenia Areenassa klo 10. Sen jälkeen on tarjolla lounas viereisellä Säästöpankki Areenalla klo 10.45 alkaen. Pääjuhla alkaa klo 13.

Juhlapuhuja on arkkiatri Risto Pelkonen. Tervehdyksen esittää mm. puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg. Veteraanin tervehdyksen tuo kunnallisneuvos Veikko Juvonen Hämeenlinnasta.

Pääjuhlan musiikillinen anti rakentuu pitkälti Jean Sibeliuksen sävellyksiin. Pääjuhlan ohjaa tanssija-koreografi Sami Saikkonen ja musiikin on suunnitellut Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön johtaja Erkki Korhonen.

Juhlan päävieraita ovat sotiemme veteraanit läheisineen. Tervetulleita ovat myös kaikenikäiset veteraaniasioista kiinnostuneet. Yleisöä pyydetään olemaan paikoillaan klo 12.45.

Elenia Areena löytyy Hämeenlinnassa osoitteesta Härkätie 17B.

Päivän lehti

5.4.2020