Kanta-Häme

Presidentti Putin määräsi Konevitsan remonttiin – Nyt luostarissa pelätään matkailijatulvaa

Öljy-yhtiö Rosneft kunnosti luostarin loisteliaaksi parissa vuodessa.
Konevitsan kirkon sali on restauroitu upeaksi. Kuva: Arno Juutilainen
Konevitsan kirkon sali on restauroitu upeaksi. Kuva: Arno Juutilainen

Venäjän presidentti Vladimir Putin yllätti lappeenrantalaiset pyhiinvaeltajat Konevitsan luostarissa vuonna 2016. Putin saapui paikalle ja keskusteli suomalaisten kanssa.

– Luostari laitetaan kuntoon. Öljy-yhtiö Rosneft vastaa kuluista, kerrotaan Putinin sanoneen.

Konevitsan saaren yhteydet mantereelle olivat heikot. Jäät rikkoivat luostarin puisen laiturin talvella. Yhteysalus oli huonokuntoinen.

Luostarin rakennukset ja piha-alueet olivat surkeassa kunnossa. Matkailijoille ei ollut palveluja.

Yllättävää ylellisyyttä

Putinin valta ja Konevitsan luostari yllättävät nyt luostarin vierailijat.

Parissa vuodessa kaikki on muuttunut Konevitsassa kuin taikasauvan heilahduksella. Sortanlahden (venäjäksi Vladimirovka) ranta-alue, josta kuljetaan veneellä luostarisaarelle, on rakennettu kokonaan uudelleen. Uusien laiturien taakse on noussut viisikerroksinen hotelli. Maanteiden risteysaluetta hallitsee Rosneftin massiivinen huoltoasema.

Italiasta tilattu uusi yhteysalus on otettu käyttöön. Jos on aiemmin kulkenut venäläisellä laivalla Konevitsan tai Valamon luostariin, ymmärtää, että uusi alus on luksusta ja turvallisuutta.

Konevitsan tuliterät laiturit vetävät vertoja melkein mille tahansa huvijahtien satamalle. Pienvenelaitureissa on jopa pistorasiat veneille. Laiturien eteen on kohonnut tyylikäs kookas rakennus, johon avataan vielä tänä kesänä ravintola.

Katso video ja kuuntele miten Konevitsan kirkonkellot soivat.

Entisöijinä ammattilaiset

Vehreiden nurmikoiden keskeltä kulkee kivetty tie ylös luostariin. Peruskorjatussa rakennuksessa väylän varrella on matkamuistomyymälä ja wc:eet.

Luostarikiinteistöt on peruskorjattu huolella ja suurella rahalla. Pietarista kutsuttiin 20 taideakatemian maalaria entisöimään maalaukset. He ovat jättäneet ammattimaisen jäljen.

– Paljon Venäjää tuntevana voisin sanoa, että Konevitsan peruskorjaus ei yllättänyt. Mutta kyllä korjaukset ovat menneet vähän yli hatun, sanoo Konevitsa-yhdistyksen varapuheenjohtaja ja yhdistyksen pienryhmämatkoista vastaava Veikko Muuronen.

– Vuosikymmeniä elettiin kituliaasti. Kyllä vauhti nyt yllätti.

Suomalaisetkin osallistuneet kunnostustöihin

Google Maps antaa Konevitsan saaresta ensimmäisenä karttasanana tekstin: House for the Poor Finns. Luostarin rakennuksiin on peruskorjattu vierashotelli.

Ei ole tietoa, miten teksti on päätynyt Googlelle. Suomalaisten pyhiinvaeltajien tietojen mukaan Rosneft oli kuitenkin pystyttänyt rakennustöiden aikana nykyisen vierashotellin eteen kyltin, jossa oli tämä teksti.

Suomalaiset ovat osallistuneet pitkään Konevitsan kunnostustöihin. Konevitsa-yhdistys on kerännyt varoja luostarille ja auttanut entistämisessä. Suomalaiset ovat esimerkiksi maalanneet luostarin pintoja. Heidän maalausjälkensä on kuitenkin selvästi Pietarin taidemaalareita heikompi.

Luostarialueelle mahtuisi matkailijoita

Konevitsassa on nyt vähän ihmisiä verrattuna infraan, joka saarelle on pystytetty. Luostarissa on 12 munkkia ja 12 noviisia.

Luostariin ja saarelle mahtuisi kerralla satoja ja taas satoja vierailijoita. Ravintolassa on paljon tyhjiä paikkoja. Vierasvenesatamassa ei näkynyt yhtään venettä.

Sortanlahden hotelli Laatokan syrjäisellä rannalla vaikuttaa liioitellulta. Rosneftin aseman polttoaineenjako ja kahvinmyynti on varmasti raskaasti tappiollista. Puhumattakaan sähköautojen latauspisteestä, jolle on vaikea kuvitella asiakkaiksi Pietarin oligarkeja tai luostarin pyhiinvaeltajia.

Matkailijoita saattaa kuitenkin kohta tulvia Konevitsaan.

– Olemme igumeeni Aleksanterin kanssa miettineet, miten paljon saari kestää. 150 000 kävijää vuodessa on hyvin lähellä sitä, mitä saaren rakenteet kestävät. Ne eivät kestä paljon enempää.

Tungos kuitenkin pelottaa

Konevitsa on venäläisille vähemmän tunnettu kuin Valamon luostari. Putin on vakituinen vieras Valamossa, jossa hänellä on oma sisäministeriön sotilaiden suojaama datsa.

Veikko Muuronen pelkää, että Konevitsalle käy kuten vanhalle Valamolle.

– Tungos vanhaan Valamoon on aivan hillitön.

Konevitsa on lähellä Pietaria. Presidentti Putinkin vieraili jälleen tänä kesänä luostarissa. HÄSA

 

Hevoskiven pirut

Konevitsa on saanut nimensä saaren hevosen päätä muistuttavasta jättikivestä.

Hevoskivi oli saaren muinaisten asukkaiden uhrikivi.

Tarinan mukaan luostarin perustanut munkki Arseni Konevitsalainen hääti pirut kiven alta lintuina mantereelle Sortanlahteen.

Sortanlahden uskotaan saaneen nimensä venäjän kielen sanasta tsort eli piru.

Konevitsa oli keskiajalla kukoistava luostari ja tärkeä Venäjän ortodoksisen kirkon kulttuurikeskus.

Kun Suomi itsenäistyi, munkit ottivat Suomen kansalaisuuden.

Suomen ortodoksien kirkon liittyminen Konstantinopolin ekumeenisen patriarkan alaisuuden synnytti ristiriitoja luostarissa.

Toisen maailmansodan jälkeen luostari evakuoitiin ja perustettiin uudelleen Keiteleen kuntaan.

Se kuitenkin näivettyi ja liitettiin lopulta Heinäveden uuteen Valamon luostariin.

Neuvostoliitto otti Konevitsan saaren salaiseksi sotilastukikohdaksi. Maan kartoista poistettiin merkinnät saaresta.

Luostarille nimettiin uusi johtaja, ja jälleenrakennus käynnistettiin vuonna 1991.

Luostaria elvytti se, että sen perustajan pyhittäjä Arseni Konevitsalaisen jäännökset löydettiin luostarin pääkirkon alta.

Päivän lehti

26.2.2020