Kanta-Häme

Pressu voi pelastaa Lehijärven

Kesäisin järvien rannat valtaavaa isosorsimoa vastaan taistellaan jo nyt Lehijärvellä Hattulassa.

Tavoitteena on päästä haitallisesta vieraslajista eroon kokonaan. Lehijärvellä on havaittu isosorsimoa vain kolmessa paikassa, joten järven voi vielä pelastaa kasvilta.

Järven jäälle isosorsimon valtaamalle alueelle levitetään pressu, joka tuetaan paikoilleen reikätiilillä ja kiinnitetään nippusiteillä seipäisiin. Kun lumi ja jää sulavat, pressun pitäisi painua koko kasvuston päälle.

Pressujen laittamista jään päälle kokeillaan nyt ensimmäisen kerran, kertoo ympäristökoordinaattori Heidi Kontio Vanajavesikeskuksesta.

Yleensä pressutus hoidetaan keväällä isosorsimon kasvukauden alussa. Näin tehtiin Lehijärven kolmannessa esiintymispaikassa Sattulassa yksityisrannalla.

Lehijärven Ihalemmenlahdelle laitetaan pressut paikalleen vasta ensi viikolla, koska sen esiintymät ovat luonnonsuojelualueella. Natura 2000 -alueelle tarvittiin poikkeuslupa, ja lumien sulettua pressutus voisi häiritä lintujen pesintää.

Pressukokeilu tehdään Vanajavesikeskuksen ja Lehijärven suojeluyhdistyksen yhteisvoimin. Rahoitus tulee Yhteisillä aalloilla -hankkeesta.

Isosorsimon hävittäminen on työlästä ja hankalaa, eikä siitä pääse eroon pelkällä niittämisellä. Isosorsimo kasvattaa paksun juurakkolautan, joka ei niittämisyrityksistä hätkähdä.

Kun kasvusto peitetään pressulla, jonka läpi auringon valo ei pääse, juuret tukehtuvat ja mädäntyvät.

Lehijärvellä havaittiin Isosorsimoa ensimmäisen kerran vuonna 2014, jolloin poistettiin yksi pieni esiintymä. Kasvia jäi kuitenkin vielä kahteen paikkaan järvellä, ja viime kesänä löydettiin vielä kolmas esiintymä luonnonsuojelualueelta.

Heidi Kontion mukaan Lehijärvellä on vielä paljon vähemmän isosorsimoa kuin muualla Kanta-Hämeessä, joten se on vielä nujerrettavissa.

– Jos olisimme löytäneet viime kesänä laajoja esiintymiä, olisi pitänyt luovuttaa.

Esimerkiksi Vanajavedellä isosorsimoa esiintyy jo niin laajalti, että mitään ei ole tehtävissä. Heinäkasvia voi kuitenkin hävittää pienimuotoisesti esimerkiksi virkistyskäytöissä olevilta rannoilta.

Pressun avulla voi avata oman rannan myös itse, Kontio vinkkaa. Konsti on kokeilussa asukkaiden ja mökkiläisten rannoilla Katumajärvellä, jossa esiintyy isosorsimoa jo lähes joka paikassa.

Idea isosorsimon pressutukseen tulee Lempäälästä, jossa vieraslaji on vallannut Ahtialanjärven rannat. Siellä pressukesanto on tepsinyt, ja isosorsimoa on saatu poistettua halutuista paikoista suhteellisen nopeasti.

Kontio muistuttaa, että vielä ei ole aivan varmaa, mikä on ihanteellinen aika pitää pressua paikoillaan. Lempäälässä pressuja pidettiin isosorsimokasvustojen päällä vain pari kuukautta.

Lehijärvellä Sattulan yksityisrannan isosorsimoesiintymälle kokeillaan eri vaihtoehtoja. Pressut laitettiin paikoilleen heinäkuussa, ja toinen otettiin pois marraskuussa. Toinen pressu taas jätettiin kasvuston päälle talven yli. Samoin on tehty Katumajärvellä.

Kontio neuvoo, että ennen tarkempaa tietoa pressua kannattaa pitää paikoillaan mahdollisimman pitkään.

– Vajaassa puolessa vuodessa kasvien maanpäälliset osat olivat jo mädäntyneet Sattulassa, Kojntio kertoo. HÄSA

Päivän lehti

4.6.2020