Kanta-Häme Janakkala

PRH hakee janakkalalaisen Mikko Sammon perustaman säätiön lakkauttamista – Rahat menivät Turengin aseman sprinkler-laitteisiin

Mikko Sampo: C. A. Edelfelt -säätiö oli virhe. Olin lapsellinen.
Janakkalassa vietettiin Turengin Asema -ravintolan avajaisia vuonna 2018.

Patentti- ja rekisterihallitus PRH hakee Kanta-Hämeen käräjäoikeudelta C.A. Edelfelt -säätiön lakkauttamista. Säätiö on toiminut oleellisesti säätiölain vastaisesti lainaamalla varallisuutensa hallituksen jäsenen määräysvallassa olevalle yhtiölle.

Lue myös: Janakkalalainen säätiö lainasi koko varallisuutensa hallituksensa jäsenten yhtiölle – PRH hakee säätiön lakkauttamista

Säätiön on perustanut ja sen hallituksen puheenjohtaja on Mikko Sampo. Hän kertoo lainanneensa säätiön varat Turenki Railway Companylle, koska ei tuntenut prosessia.

– Säätiön perustaminen oli virhe. Sijoitin säätiöön 25 000 euroa. Lapsellisesti ajattelin, että säätiö on pesämuna Turengin asemalle, Sampo sanoo.

Sammon Turenki Railway Company osti Turengin asemakiinteistön ja perusti asemalle ravintolan. Arkkitehti C. A. Edelfelt on suunnitellut asemarakennuksen. C. A. Edelfelt -säätiön sääntöjen mukaan sen tarkoituksena oli ”turvata Turengin aseman arkkitehtuurin säilyminen, sen tunnetuksi tekeminen ja tunnettavuuden lisääminen”.

Sampo kertoo, että hän keräsi 2 000 euroa lisää varoja säätiölle 50-vuotispäivillään. Hän pyysi lahjojen sijaan ihmisiä lahjoittamaan varoja säätiölle.

Turenki Railway Company remontoi asemarakennusta. Liiketoiminta ei kuitenkaan kannattanut.

– Lainasin säätiön varat aseman sprinkler-laitteiston hankintaan. En tiennyt, että kyseessä oli sisäpiirilaina, jonka laki kieltää.

Turenki Railway Company joutui lopettamaan liiketoimintansa eikä se pystynyt maksamaan takaisin lainaansa.

– Yhtiötä ei ole haettu konkurssiin, mutta sen toiminta on lakannut. Jouduin maksamaan yhtiön velat, Sampo kertoo.

C. A. Edelfelt -säätiön on pitänyt lakkauttaa itsensä. Säätiön tilintarkastaja on huomauttanut sisäpiirilainasta. Lakkauttaminen on kirjattu toimintakertomukseen.

– Nyt pääsen eroon säätiöstä, Sampo sanoo.

Patentti- ja rekisterihallitus on viime vuosina puuttunut säätiöiden toimintaan. C. A. Edelfeltin -säätiön lakkautushakemus on kolmas, jonka PRH on tehnyt kahden vuoden aikana. PRH haki Kiril Babtzinin säätiön lakkauttamista syyskuussa 2018 ja Jyrki Sukulan säätiön lakkauttamista viime vuonna. HÄSA

Päivän lehti

13.7.2020