fbpx
Kanta-Häme Jokioinen

Prinsessat ja lohikäärmeet kokoontuvat hauskuuttelemaan ja syömään veripopcornia Heikkilän perheen luo – Suomen syksyssä on juhlan mentävä aukko, jota halloween valtaa

Suomalainen tapa viettää halloweenia hakee vielä muotoaan. Bea ja Henri Heikkilän perheessä perinteeksi on otettu lastenjuhlat.
Aini, Elna ja Helli Heikkilälle halloween on vuoden odotetuimpia juhlia. Silloin saa pukeutua naamiaisasuihin, syödä herkkuja ja nähdä kavereita. Koti on koristeltu hyvissä ajoin halloweenia varten. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Aini, Elna ja Helli Heikkilälle halloween on vuoden odotetuimpia juhlia. Silloin saa pukeutua naamiaisasuihin, syödä herkkuja ja nähdä kavereita. Koti on koristeltu hyvissä ajoin halloweenia varten. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Heikkilän perheen tytöistä halloween on vuoden parhaita juhlia.

Helli, 3, ottaa halloweenin vastaan merenneitona ja Elna, 5, Frozenin Elsaksi pukeutuneena. Aini, 6, on lempieläimensä kissa.

– Lapsille pukeutuminen on iso juttu, sillä he tykkäävät leikkiä muutenkin roolileikkejä, äiti Bea Heikkilä kertoo.

Bea ja Henri Heikkilä ovat alkaneet viettää monia juhlia vasten lasten myötä. Edellisvuonna he pitivät illan hämärässä lasten halloweenjuhlat, joihin osallistui yhteensä parikymmentä prinsessaa, keijukaista, lohikäärmettä ja Frankensteinin hirviötä.

– Meillä oli niin kivaa, että päätimme tehdä siitä perinteen.

Tänä vuonna juhliin on kutsuttu oman kylän lapsia. Koti koristellaan ikkunamaalauksin ja katosta roikkuvin viirein. Lapsista hauskinta on päästä kaivertamaan kurpitsaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Aini Heikkilä tykkää pukeutua aina kissaksi, koska hänellä on lemmikkinä kissa nimeltä Töpöhäntä. Sen lempinimi on Töpseli. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Aini Heikkilä tykkää pukeutua aina kissaksi, koska hänellä on lemmikkinä kissa nimeltä Töpöhäntä. Sen lempinimi on Töpseli. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Taitekohta talveen

Halloweenina Heikkilöillä on syöty kynnellisiä sormisuklaita, hämähäkkikakkua ja haamukeksejä. Lapsijuhlijoihin tekee vaikutuksen varsinkin “booli” ja elintarvikevärillä punaiseksi värjätty veripopcorn.

Juhlien ohjelmassa on tällä kertaa ainakin piirileikki, jossa sanomalehteä revitään paketin ympäriltä musiikin tauottua.

– Lapsille on pitkästä aikaa tärkeää saada leikkiä yhdessä, Henri Heikkilä toteaa.

Halloweenista on muodostunut taitekohta, josta suunnataan kohti talvea.

– Kun halloween on siivottu pois, joulu tulee tilalle. Olen niin jouluhullu muija, että marraskuun ensimmäiseen päivään asti saan juuri ja juuri pidäteltyä, Bea Heikkilä naurahtaa.

Juhlimisen tavat eivät ole vielä vakiintuneet

Suomessa halloween on vasta viime vuosina alkanut muotoutua perheiden juhlaksi, kertovat Suomen maatalousmuseo Saran näyttelyamanuenssi Iina Wahlström ja amanuenssi Riikka Soininen.

– Kun nuorisokulttuuri rantautui Suomeen sotien jälkeen, amerikkalaiset tv-sarjat ja elokuvat tekivät halloweenia tutuksi. Sittemmin tuttuutta on lisännyt kaikki juhlaan liittyvä ihana krääsä, Wahlström toteaa.

Juhlimisen tavat eivät ole vielä vakiintuneet. Soininen on perinteisesti pukeutunut halloweenina naamiaisasuun, katsonut miehensä kanssa kauhuleffoja ja herkutellut hyvällä ruoalla.

Hän odottaa jo, että heidän 1,5-vuotias poikansa kasvaa, jotta he pääsevät luomaan uusia juhlaperinteitä.

– Ihmiset kaipaavat ilottelua ja hupsuttelua. Syksyssä on juhlan mentävä aukko, ja kurpitsalyhtyjen ja kausivalojen virittely voidaan aloittaa tässä kohtaa, Wahlström ja Soininen pohtivat.

Kauhutarinoita on kerrottu aina

Syksyn hämärän laskeutuessa ja ihmisten siirtyessä sisälle puhdetöihin toisia viihdytettiin kertomalla kummitus- ja kauhutarinoita – kauan ennen kuin halloweenista tiedettiin Suomessa mitään.

Kuolema oli nykyistä vahvemmin läsnä ihmisten arjessa, ja esimerkiksi riihessä säilytetyn vainajan uskottiin voivan jäädä kummittelemaan.

Wahlstörm ja Soininen löytävät halloweenille vertailukohtaa ystävänpäivästä, joka on Suomessa löytänyt oman muotonsa ystävien eikä rakastavaisten juhlana. Todennäköisesti halloweenkin on tullut jäädäkseen.

– Meillä ei onneksi ole perinnepoliisia, joka tulisi sanomaan, että väärin juhlittu, Wahlström naurahtaa. HÄSA

Sarka-museon kauhu- ja kummitustarinoihin keskittyvä Etkös elävä pelkää? -teemakierros (K12) su 31.10. klo 12. Virtuaalikierros Digimuseossa klo 18. Ennakkoilmoittautuminen.

Menot