fbpx
Kanta-Häme

Prinssin viaton katse tekee aikuisista hellyttäviä

Kun Johanna Reilin oli 14-vuotias ja tunnettu scifi-kirjallisuuden suurkuluttajana, hänen ystävänsä iski hänelle kouraan Antoine de Saint-Exupéryn teoksen ja sanoi: “Tässä sulle scifiä”.

Teos oli Pikku prinssi, ja Reilin ajatteli, että ai jaa, mutta luki kuitenkin.

– Se järisytti minut ihan tolaltani. Olin hankala teini, mutta tämän luettuani rupesin katsomaan aikuisia eri tavalla. Kirja vaikutti katsantokantaani, Reilin kertoo.

Täräyttävästä lukukokemuksesta on nyt vierähtänyt neljättäkymmenettä vuotta, mutta kirja on edelleen Hämeenlinnan teatterin näyttelijänä työskentelevän Reilinin hyllyssä.

Tänä syksynä tarina siirtyy hänen ohjaamanaan myös näyttämölle. Ensi-ilta on Verstas-näyttämöllä keskiviikkona.

Koko perheen näytelmäksi suunnattu Pikku prinssi on osa Hämeenlinnan teatterin omaa syysohjelmistoa, mutta tuotanto on poikkeuksellinen.

Reilinin ohjausta esitettiin jo alkukesästä Lappeenrannassa samalla roolimiehityksellä, joskin ohjaajan tarinaan ymppäämät lapsihumanoidit tulevat nyt Hämeenlinnasta.

Tuotannon takana on Kulttuuria kansalle ry, ja Pikku prinssin tuottajana toimii Birgitta Putkonen, Hämeenlinnan teatterin näyttelijä hänkin.

– Oli luontevaa tuoda esitys myös Hämeenlinnaan. Olemme Johannan kanssa pitkään haaveilleet tästä esityksestä Hämeenlinnan teatteriin, Putkonen kertoo.

Mutta mikä Reilinin tärisytti tolaltaan?

Hän löytää tekstistä rakkautta, ystävyyttä, pelkoa, kuolemaa, pakkomielteitä, yksinäisyyttä, surua ja iloa.

– Kirja näyttää aika surkeaa joukkoa, ihmisiä, jotka ovat epävarmoja, ihailunkaipuisia tai häpeäviä. Kaikkiin näihin varmaan jokainen sortuu, Reilin pohtii.

– Pikku prinssin viattoman katseen kautta aikuisten älyttömyyksistä tulee hellyttäviä ja ymmärrettäviä.

Viattoman katseen voiman maksimoidakseen Reilin on lisännyt näytelmään joukon humanoidilapsia. Ja myös kunnioituksesta omalle scifi-harrastuneisuudelleen.

– He katsovat tapahtumia vielä viattomammin.

Rooleissa on yhteensä kolme näyttelijää: tamperelainen Taneli Läykki prinssinä, Jyväskylässä muusikoksi opiskellut Sanni Reilin esimerkiksi Kettuna ja Jarkko Tiainen useissa rooleissa.

Humanoidilapsiksi valittiin esittäjät “perhepiiristä” eli teatterin perheellisten katraista.

Sekä Taneli Läykki että Sanni Reilin ovat tutustuneet tarinaan jo lapsina.

– Siskoni oli vaihto-oppilaana Belgiassa ja toi minulle ranskankielisen Pikku prinssin, kun olin seitsemänvuotias, Läykki kertoo.

– Kaikella on tässä teoksessa monta merkitystä. Vaikka kyse on vakavista asioista, vire on myönteinen. Jokainen lukukerta avaa jotain lisää, Läykki sanoo.

Sanni Reilinille on luettu kirjaa, kun hän on ollut pieni. Eikä se toki ole ihmekään, sillä hän on Johanna Reilinin tytär.

Sanni Reilin pääsee esittämään “Pikku prinssin naisia”. Kettu ja Ruusu tiettävästi perustuvat kirjailijan elämän naisiin.

Tarinan kuuluisimpia lauseita on: “Ainoastaan sydämellä näkee hyvin”.

– Näinä aikoina se on erityisen ajankohtainen, Birgitta Putkonen huomauttaa. HäSa

Pikku prinssin ensi-ilta Hämeenlinnan teatterin Verstas-näyttämöllä ke 16.9. klo 18.

Menot