Kanta-Häme

Pro-koalition perustamiseen sisältyi myös iso riski

Keskustan valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Hannu Kärpänen myöntää puolitoista vuotta kuntavaalien jälkeen, että Pro Hämeenlinnan perustamiseen liittyi riski.
 
– Riskinotto kyllä kannatti!
 
Hänen mielestään kaupunkilaiset suorastaan janosivat uusia tuulia hämeenlinnalaiseen kunnallispolitiikkaan. Sitä äänestäjät myös saivat vaalitulosten mukaisesti.
 
Pro Hämeenlinnaan kuuluvien puolueiden eroja Hannu Kärpänen pitää edelleen selkeinä, vaikka tekninen vaaliliitto sai ryhmät toimimaan yhdessä.
 
– Erot Pro-ryhmien sisällä ovat käytännössä paljon selvemmät kuin valtaa pitäneiden kokoomuksen ja demariryhmän keskinäiset eroavaisuudet, Kärpänen sanoo näkemyksenään.
 
– Itse painotan aina rehellisyyttä. Pro Hämeenlinna, ja tietysti keskustan ryhmä, olivat ennen vaaleja rehellisiä, kun kerroimme avoimesti tavoitteemme. Muun muassa tarkka taloudenpito ja kaupunkikonserniyhtiöiden uudelleenjärjestelyt olivat päällimmäisinä tavoitelistalla, Kärpänen selvittää.
 
Nyt jaetaan kiitosta
Hän sanoo seuranneensa hieman huvittuneena, kuinka ns. vanhoista valtapuolueista (sosialidemokraatit ja kokoomus) nyt kiitellään elinkeinoyhtiön uutta toimintarakennetta ja -mallia. Viimeksi suitsutettiin Linnan Aterian ja Tekmen yhdistymisen erinomaisuutta.
 
– Taisinpa olla minä, joka nosti kaupunkikonsernirakenteen ensimmäisenä tikun nokkaan. Sillä sinänsä ei ole enää väliä, kuka muutosta esitti, mutta nykyiset kiitospuheenvuorot kertovat asian tärkeydestä. On pelkästään hyvä, että kaikki alkavat ymmärtää kaupunkikonsernin muutostarpeen merkittävyyden, Kärpänen pohtii.
 
Nykymenosta kokenut kunnallispoliitikko sanoo, että yhteiselo ja -henki kaupungin luottamushenkilöjohdossa on paljon parempaa kuin julkisuuskuva nykyisellään kertoo.
 
Alkujaan hauholaisen Kärpäsen ei pitänyt enää lähteä mukaan kunnallispolitiikkaan, kun kuntaliitos varmistui. Mies ylipuhuttiin, ja niin hän on edelleen aitiopaikalla tekemässä poliittisia linjauksia.
 
– Samoista asioista Hämeenlinnassa päätetään kuin Hauhon kunnassa. Mittakaava on vain nyt kaksitoista kertaa suurempi. Samalla riskinottokyky on isolla kaupungilla merkittävästi suurempi. Muuten ratkotaan samoja asioita kuin missä tahansa kunnassa, Kärpänen pohtii maalaiskunnan vaihtumista kaupungiksi.
 
Aktiivisuutta markkinointiin
Elinkeinoyhtiöön liittyen Kärpänen ottaa tapojensa mukaisesti selkeästi kantaa Hämeenlinnan elinkeinopolitiikkaan, ja samalla koko kaupungin tulevaisuuden näkymiin.
 
– Meillä on erinomaisesti yrityksiä palvelevia vastaanottovirkailijoita, pula on aktiivisista myyntimiehistä, Hannu Kärpänen tiivistää värikkääseen tyyliinsä.
 
– Kaupungin markkinoinnissa ja myynnissä on mielestäni paljon petrattavaa. Kaikkien pitäisi olla paljon aktiivisempia yritystoiminnan houkuttelemiseksi seutukunnalle. Se työ kuuluu kaikille virkamiehille, ei pelkästään erityisesti elinkeinopolitiikkaan pestatuille työntekijöille.
 
Hauholaiseen kunnallispolitiikkaan 34 vuotta sitten lähtenyt maanviljelijä näkee, että Hämeenlinnan tulevaisuuden voivat turmella vain itse hämeenlinnalaiset.
 
– Jos tällä sijaintipaikalla ei Suomessa selviä, syy löytyy peilistä. Hämeenlinnalla on ehdottomasti valoisa tulevaisuus.
 
Uuden yritystoiminnan houkuttelemisessa Kärpänen sanoo kannattavan pitää mielessä jo täällä toimivat vahvat teollisuuden alat sekä koulutustarjonta.
 
– Tulevaisuuden mahdollisuudet täytyy kartoittaa tarkasti ja sen perusteella lähteä käytännön töihin. Metalli ja matkailu ovat jo vahvoja, mutta mitä muuta se voisi olla, Kärpänen kysyy.
 
Ja vastaa itse.
 
– HHT-akseli antaa erinomaiset mahdollisuudet eri alojen ammattiosaajien saamiseen. Bio- ja metsätalous ovat tulevaisuuden alojen, samoin terveysteknologia. Meidän täytyy uskaltaa olla ennakkoluulottomia.
 
Maaseutu ja seutuyhteistyö
Hauholainen maatalousyrittäjä ja kunnallispoliitikko näki ja koki kuntaliitoksen sen ytimestä, sillä Hannu Kärpänen oli Hauhon kunnassa avainpaikoilla, samoin uudessa Hämeenlinnassa.
 
– Isoilta valtuustoryhmiltä uuden Hämeenlinnan tasapuolinen kehittäminen on unohtunut. Se näkyy esimerkiksi kaavahankkeissa, jotka eivät etene liitoskuntien osalta lainkaan. Liitoskuntien tarjoamat mahdollisuudet on unohdettu.
 
– Hämeenlinnan kerskarakentamiseen suuntautuneen linjan täytyy muuttua, muuten olemme pian tyhjien tonttien haltijoita.
 
Hänen mukaansa on harmi, kun esimerkiksi nykyisessään kuosissaan oleva liitoskuntien kouluverkko jää lähitulevaisuudessa tyhjäkäynnille, jos uusien asuntojen rakentaminen liitoskuntien tyssätään.
 
– Hämeenlinnan kantakaupungin iso kouluremontti on tarpeen. Itse kannatan ykkösvaihtoehtoa (keskittämistä). Se on kallis, mutta ei sitä tarvitse yhdessä vuodessa tehdä. Nyt maksetaan joka tapauksessa takavuosien laiminlyöntejä.
 
Hannu Kärpänen sanoo olevansa täysillä seutukunnallisen yhteistyön takana.
 
– Kun luottamushenkilöille osoitetaan yhteistyön tuomat hyödyt, niin tuskinpa sitä silloin kukaan vastustaa. Itse uskon, että konkreettista yhteistyötä löytyy aivan pian.