Kanta-Häme Hämeenlinna

Pro Myllymäki taistelee koulun puolesta – Adressikeräys ottanut lentävän lähdön

Antti Toivanen ja Pauliina Kauppinen ihmettelevät kaupungin strategiaa, joka on ristiriidassa tekojen kanssa.
Pauliina Kauppinen on Myllymäen vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja ja aktiivi vasta perustetutussa Pro Myllymäki -liikkeessä. Antti Toivanen lähti mukaan aktiivisena isänä ja kaupunkilaisena. Kauppinen muistuttaa, että pienelläkin saa hyvää jälkeä. Esimerkiksi vanhempainyhdistys on maalannut pukuhuonetilat. Kuva: Tomi Vesaharju
Pauliina Kauppinen on Myllymäen vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja ja aktiivi vasta perustetutussa Pro Myllymäki -liikkeessä. Antti Toivanen lähti mukaan aktiivisena isänä ja kaupunkilaisena. Kauppinen muistuttaa, että pienelläkin saa hyvää jälkeä. Esimerkiksi vanhempainyhdistys on maalannut pukuhuonetilat. Kuva: Tomi Vesaharju

Myllymäen koulun lakkautusuhka on saanut myllymäkeläiset yhteen. Pro Myllymäki -liike järjestäytyi viikonloppuna ja ensi töikseen laittoi adressikeräyksen: Pelastetaan Myllymäen koulu – sano ei lasten lähikoulun lakkauttamiselle ja jättikoululle.

Muutamassa päivässä adressi on kerännyt jo reilusti yli 1000 allekirjoitusta verkossa. Lisäksi tulossa on paperisia keräyslistoja paikallisiin kauppoihin, kioskeihin, kahviloihin, urheiluhalleihin ja areenoille.

Pro Myllymäki järjestää myös keskustelutilaisuuden 27.1. kello 19 Myllymäen koululla. Tilaisuudessa on tarkoitus keskustella koulun tulevaisuudesta muun muassa poliitikkojen kanssa.

”Peli poikki”

Pro Myllymäki -ryhmän tärkein tehtävä on Myllymäen koulun säilyttäminen. Ryhmässä on kymmenkunta aktiivijäsentä, joiden lapset käyvät koulua tai ovat aloittamassa sen.

– Haluamme pelin lopullisesti poikki, sanovat liikkeen perustajat Antti Toivanen ja Pauliina Kauppinen.

Kaupungin palveluverkkoselvityksissä sekä 2016 että 2018 Myllymäen koulu oli lakkautusuhan alla. Jälleen tänä syksynä asia nousi esille kaupungin säästölistalla.

– Ihmetyttää, mikä on muuttunut edellisen selvityksen jälkeen. Esimerkiksi kaupungin ennusteet koululaisten määristä eivät ole voineet parissa vuodessa muuttua merkittävästi, Toivanen sanoo.

Myllymäen koulussa toimitaan kolmessa eri rakennuksessa.

Ristiriita strategiassa ja teoissa

Antti Toivasella on edessään kaupungin strategia.

– Teot ja strategia ovat ristiriidassa.

Esimerkiksi kaupungin strategiassa yksi tärkeä arvo on asukaslähtöisyys.

– Me olemme rehellisesti huolissamme siitä, ettei tämä arvo toteudu politiikalla, mitä kaupunki tekee. Jos pieniä kouluja lakkautetaan, miksi tänne ihmiset muuttaisivat?

Toivasen ja Kauppisen mielestä Hämeenlinnaan muuttavat hakevat nimenomaan helppoa arkea. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että alakouluun voi kävellä tai pyöräillä. Palvelut ovat lähellä.

– Tuntuu siltä, että päättäjien visio ja kaupunkilaisten näkemys kaupungista on erilainen. Meidän pitäisi nimenomaan olla ylpeitä perinteisistä kouluista ja kilpailla pienemmillä kouluilla, kuten Myllymäki, Ortela, Miemala ja Luolaja, Kauppinen pohtii.

Lue lisää: Onko Seminaarin koulun vuokra niin kallis, että Myllymäki saa mennä? Näin vastaa apulaiskaupunginjohtaja

Lue lisää: Mielipide: Hämeenlinnan koulupäätöksiin ei voi luottaa – Terve Myllymäki taas lakkautuslistalla

Lue kaupungin säästölista

Myllymäen koulu

On viimeisen kymmenen vuoden sisään viidettä kertaa lakkautusuhan alla. Luottamuselimissä väännetään koulun kohtalosta toukokuussa.

Lakkautusuhan alle koulu joutui kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sari Raution mukaan koska koulu tarvitsee peruskorjauksen ja Seminaarin koulu on niin lähellä. Pro Myllymäen mielestä syy on Seminaarin vuokrasopimus ja liian isot tilat.

Koulussa ei ole sisäilmaongelmia ja se sijaitsee kaupungin tontilla ja on kaupungin omistama.

Koulussa on 260 oppilasta, joista kuudennet luokat käyvät koulua Kaurialan yläkoulussa, koska eivät mahdu koulun tiloihin.

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic