Kanta-Häme

Pro on jo osoittanut toimivuutensa

Hauhon kirkonkylällä rouvat tulevat Hannu Kärpäsen (kesk.) juttusille ja muistelevat, kuinka kaupungin herrat meinasivat kaavoittaa rivitaloja heidän kesätorilleen.

– On se hyvä, että saatiin tähän puukouluille yrittäjiä, jotka haluavat pitää kesätorin paikoillaan.

Samalla rouvat antavat Kärpäselle myös ohjeita, mitä vanhalla kunnantalolla voisi tehdä.

– Kirjasto takaisin siihen, keskelle kylää, ohjeistavat Maire Laiho ja Marja-Liisa Koponen.

Kärpäsen mielestä on tärkeätä, että kaupunginvaltuustossa on väkeä myös muualta kuin kantakaupungista. Hän itse istuu nyt toista kautta Hämeenlinnan valtuustossa. Hän on kaupunginhallituksen jäsen ja keskustan ryhmänjohtaja. Takana on lisäksi pitkä ura hauholaisessa kuntapolitiikassa.

– Meillä on asiantuntemusta, jota kannattaisi useamminkin käyttää, kun kylien asioita ryhdytään suunnittelemaan. Osaamme sanoa, onko suunnitelmissa järkeä.

Hannu Kärpänen pohtii myös sitä, miksi asukasluvut ovat putoamassa Hämeenlinnan maaseutuosissa.

– On ollut vähän sellaista negatiivista henkeä. Kun saadaan positiivinen vire ylle, varmaan ihmiset kiinnostuvat maaseudusta myös asuinpaikkana.

Politiikka selkäytimessä

Vastustajat ja myös kannattajat kutsuvat Hannu Kärpästä poliittiseksi eläimeksi. Hän osaa neuvotella ja etsiä kompromissia.

Hän ei kuitenkaan ole kouluajoista lähtien politiikkaa tehnyt broileri.

Häntä pyydettiin parikymppisenä ensin ehdolle kokoomuksen listoille, mutta hän valitsi kuitenkin keskustan.

– Vasta silloin rupesin oikein pohtimaan politiikkaa, kun rehtori Tapio Kylliäinen pyysi ehdolle kunnallisvaaleissa, Kärpänen muistelee.

Kylliäinen vaikutti aikoinaan Hauhon kokoomuksessa. Keskustan riveissä Kärpänen nousi nopeasti johtaviin luottamustoimiin Hauholla.

Enää hän ei suostu pohtimaan, oliko kuntaliitos virhe. Hän itse äänesti sitä vastaan.

– Sitä on enää turha pohtia. Nyt on katsottava eteenpäin.

Pro toimii hyvin

Kärpänen on todella tyytyväinen siihen, että yhden kauden korpivaelluksen jälkeen Hämeenlinnassa saatiin aikaan Pro Hämeenlinna –koalitio.

Hän tunnustautuu sen isäksi. Samantyyppistä yhteistyötä hän tunnusteli jo ensimmäisten yhteisten kunnallisvaalien aikoihin. Silloin se ei kuitenkaan ottanut tulta.

– On todella hyvä, että nyt kaikki ryhmät ovat mukana päättämässä. Sillä on tervehdyttävä vaikutus päätöksenteolle.

Hän painottaa, että enemmistön päätöksiin on velvollisuus sitoutua.

– Mutta erimieltä olevalla on oikeus ilmaista mielipiteensä.

Iso huoli taloudesta

Päättämistä Hämeenlinnassa riittääkin, eivätkä päätökset ole helppoja, sillä talouden taivas on synkkä.

– Kyllä talous on meidän suurin murheemme. Miten saamme nykyiset palvelut säilymään myös sivukylillä, kun talous on niin tiukoilla? Ei ole varaa yhtään vetää palveluita sivukulmilta enää pois.

Ongelmana ovat muun muassa jo aloitetut hankkeet, jotka sitovat kaupungin varoja. Siksi Pron ryhmä pyrki edellisessä kaupunginhallituksen kokouksessa lykkäämään urheilutalon rakentamista.

– Se nielee aikanaan 200 000 enemmän käyttökuluja kuin Hämeenkaari. Ei ole hyvä, jos se raha otetaan sivukylien palveluista.

Hän arvelee, että viisaasti toimien vaikkapa hauholaisista ja lammilaisistakin voi silti tulla vähitellen hämeenlinnalaisia. (HäSa)

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic