Kanta-Häme

Psykiatrisella on vetovoimaa

Koko henkilöstön ammattitaitoa arvostetaan asemasta riippumatta. Ilmapiiri on kunnioittava, rauhallinen ja myönteinen. Henkilöstöä kannustetaan uuden oppimiseen ja opiskelijoita tuetaan aktiivisesti.

Näillä perusteilla sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.) nimitti Kanta-Hämeen keskussairaalan psykiatrian osastot tiistaina yhdeksi Suomen vetovoimaisimmista työpaikoista sosiaali- ja terveysalalla.

Risikko myönsi tunnustuksen yhteensä 12 työpaikalle eri puolilta Suomea. Tunnustuksen saaneilla työpaikoilla on luotu toimintatapoja, jotka ovat lisänneet henkilöstön hyvinvointia ja sitoutumista työhön.

Kanta-Hämeessä ei ollut muita tunnustuksen saajia.

Puskaradio toimii

Tunnustus otettiin Hämeenlinnassa vastaan riemumielin. Psykiatrian osaston ylilääkäri Antti Torikka kertoo olevansa ylpeä koko 230-päisen henkilöstön puolesta.

Osastot ilmoitti ohjelmaan Medisiinariliitto, jonka mukaan työpaikalla on hyvin opiskelijaystävällisiä käytäntöjä. Torikka kertoo, ettei erikoisala ollut niitä kaikkein suosituimpia ja sen vuoksi Hämeenlinnassa havahduttiin jo muutama vuosi sitten huomioimaan etenkin nuoria työntekijöitä ja opiskelijoita.

– Heidät täytyy perehdyttää hyvin, jottei heille tule rimakauhua liian vaativista tehtävistä. Lisäksi talossa on hyvä henki, hierarkia on matala ja jokaisen mielipidettä kuunnellaan, Torikka sanoo.

Yhtenä tavoitteena on ollut tehdä psykiatrista alaa suositummaksi sekä hoitajien että lääkäreiden keskuudessa ja saada heidät jäämään juuri Kanta-Hämeeseen.

– Sana on kiirinyt ja nyt meille on enemmän tulijoita kuin olemme voineet ottaa vastaan, Torikka kertoo tyytyväisenä.

Hän otti kunniakirjan ja kukat vastaan tiistaina aamupäivällä Tampereella pidetyssä tilaisuudessa.

Kateus kantaa

Vetovoimaisten työpaikkojen nimeäminen on osa sosiaali- ja terveysministeriön käynnistämää Mielekäs-ohjelmaa, jonka tavoitteena on tehdä tunnetuksi ja levittää onnistuneita käytäntöjä sote-alan kiinnostavuuden lisäämiseksi.

– On arvioitu, että alalta jää eläkkeelle vuoteen 2020 mennessä lähes 17 000 henkilöä vuosittain. Sosiaali- ja terveysala on vaikeuksissa, ellei alalle tulevia saada pysymään töissä, Risikko toteaa.

Mielekäs-ohjelmaan mukaan otetut 12 työpaikkaa valikoituivat muun muassa sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöjen esityksien ja Työterveyslaitoksen arviointien perusteella.

– Nämä työyhteisöt ovat nyt sanansaattajia ja kateuden kohteita. Meillä Pohjanmaalla kateus on kantava voima. Haluamme, että kaikki muutkin ottavat näistä työpaikoista mallia, Risikko kehottaa.

Mielekäs-ohjelmassa palkitaan ensi syksynä lisää vetovoimaisia työpaikkoja. Risikko toivookin lisää esityksiä järjestöiltä ja yksityisiltä ihmisiltä. (HäSa)

Päivän lehti

30.5.2020