Kanta-Häme

Puhaltimet hurmasivat hanuristin

Hämeenlinnalainen Anita Lehto oli ihmeissään, kun perinteikäs Leppäkosken puhallinorkesteri kutsui hänet johtajakseen kymmenkunta vuotta sitten.

– Minulla ei ollut minkäänlaista puhallinorkesteritaustaa, mutta olen heille siitä kokemuksesta erittäin kiitollinen, Lehto sanoo.

Hattulasta kotoisin oleva Lehto kutsuu itseään musiikin sekatyöläiseksi. Hän on monessa mukana nimenomaan Hämeenlinnan seudun musiikkielämässä.

– Johdan useita orkestereita, keikkailen yksin ja eri kokoonpanojen kanssa, sävellän, sovitan ja opetan, hän luettelee.

Yhteissoitossa …eri meininki

Leppäkosken puhallinorkesteria hän ei enää johda, mutta se pesti avasi Lehdolle uuden maailman. Hän oli aiemmin opiskellut harmonikansoittoa ja suorittanut Tampereen konservatoriossa musiikinohjaajan opinnot.

Myöhemmin Lehto on käynyt kapellimestarikursseja ja alkanut sovittaa ja myös puhallinorkesterille. Lisäksi hän on opetellut soittamaan alttosaksofonia.

– Olen aivan hullaantunut orkesterisoittoon ja puhaltimiin. On upeaa, kun soitinten laaja kirjo soi yhteen. Siinä on ihan eri meininki kuin vaikkapa siinä, että joku soittaa yksin harmonikkaa.

Näin Lehto sanoo suurella rakkaudella harmonikkaa kohtaan, sillä se on hänen varsinainen oma instrumenttinsa.

Pikkuserkun …soitin innosti

42-vuotias Lehto kertoo aloittaneensa musiikkiopinnot myöhään eli kymmenvuotiaana. Jo ennen kouluikää hän soitti kotiin hankittua sähköharmonia korvakuulolta ja jonkin aikaa myös viulua.

– Se ei minua innostanut, mutta kymmenvuotiaana kuulin, kun pikkuserkkuni soitti haitaria, ja siitä se lähti minullakin.

Aluksi Lehto soitti Parolassa Kauko Karosen johtamassa pelimannipiirissä ja sen jälkeen Hattulan nuorissa pelimanneissa.

– Vähän jälkijunassa eli 15-vuotiaana pyrin ja pääsin musiikkiopistoon. Välissä opiskelin merkonomiksi ja aloin kunnallisalan opinnot Tampereella, mutta sitten musiikki vei voiton, ja pyrin konservatorioon.

Pisimpään eli vuodesta 2001 alkaen Lehto on johtanut Hattulan Viihdesoittajia. Orkesterin runkona oli aluksi tuttu porukka pelimannipiiristä, ja Lehto alkoi johtaa ryhmää Kauko Karosen jälkeen.

– Olemme siirtyneet pelimannimusiikista viihdemusiikkiin ja samalla nimikin vaihdettiin Hattulan Viihdesoittajiksi. Nyt kokoonpanossa on 14 soittajaa ja monipuolisesti instrumentteja.

Lehto johtaa myös Lopen puhallinorkesteria ja hämeenlinnalaista puhallinorkesteria Linna Wind Bandia.

Oppilaat …antavat voimaa

Tärkeäksi osaksi työssään Lehto nimeää aikuisoppilaiden opettamisen. Hän antaa harmonikkatunteja sekä yksittäisille oppilaille että pienissä ryhmissä.

– Valtaosa oppilaista on hyvin innokkaita. Taitotaso vaihtelee paljonkin, mutta tärkeintä on sitoutuminen ja innostus. Se antaa voimia opettajallekin.

Parhaillaan Lehto kaavailee jatko-opintoja. Hän ei halua kuitenkaan kertoa tässä vaiheessa tarkemmin, minkälaisia.

– Mutta musiikin alueella pysyn tiukasti, alan vaihtoa en todellakaan suunnittele. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic