Kanta-Häme

Puheenjohtajaehdokkaat kampanjoivat kalkkiviivoille asti

– On kaksi asiaa -, aloittaa Alexander Stubb (kok.) tuttuun tapaansa.

Halu vaikuttaa paikalle ravintola Militarian terassille sattuneeseen kokoomusjoukkoon on suuri. Joukossa istuu kymmenen puoluekokousvaltuutettua, jotka tulevat tulevana perjantaina äänestämään kokoomuksen uudesta puheenjohtajasta – ja samalla muuten Suomen pääministeristä.

Kaikkiaan kokoomuksen puoluekokouksessa on äänioikeutettuja kokousedustajia 850. Näistä 70 on Kanta- ja Päijät-Hämeen alueelta. Hämeenlinnassa on toistakymmentä äänioikeutettua kokousedustajaa.

Tällä joukolla on siis hitusen enemmän valtaa kuin äänestäjällä eduskuntavaaleissa.

Toistaiseksi Eurooppa- ja ulkomaankauppaministerinä toimiva Stubb johtaa kokoomuksen puheenjohtajakisaa, mutta elinkeinoministeri Jan Vapaavuorella (kok.) ja sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikolla (kok.) on oma kannattajajoukkonsa.

Kaikki heistä pyrkivät myös vaikuttamaan kantahämäläisiin viimeisen viikon aikana. Vapaavuori pistäytyi puhumassa lauantaina puolueensa väelle Café Laurellissa sekä Poliittisen puheen päivän yhteydessä, ja Stubb poikkesi sunnuntaina Hämeenlinnassa, kun hän oli matkalla Lahdesta Naantaliin.

– Tavoitteenani on soittaa läpi kaikki 850 kokousedustajaa, Stubb totesi.

Paula Risikko puolestaan pitää oman tilaisuutensa Hämeenlinnassa keskiviikkona.

Kansanedustajat jakaantuneet

Kokoomuksen kansanedustajista 14 kannattaa tällä hetkellä Stubbia. Hämäläisistä kannattajajoukossa on Sanni-Grahn Laasonen. Lopelta kotoisin oleva Timo Heinonen kannattaa Vapaavuorta, kun taas orimattilalainen Kalle Jokinen on asettunut Risikon taakse.

Muissa paikallisissa kokousedustajissa jako on kuitenkin monimutkaisempi. Vapaavuoren kannattajista näkyvin on kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.). Tapio Vekka kannattaa Vapaavuorta, mutta Vekalla ei ole äänioikeutta.

Sunnuntaisessa Stubbin kampanjatilaisuudessa muun muassa vierailleet valtuustoedustajat Sara Kaloinen, Riitta Lindell sekä Akseli Hakala ovat puolestaan Stubbin takana.

Moni kuitenkin miettii vielä omaa lopullista päätöstään. Muun muassa kokoomuksen Hämeenlinnan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Keijo Suomalainen ei osannut Stubbin tilaisuuden jälkeen sanoa kantaansa. Moni kuitenkin painottaa päätöksessään puolueen puheenjohtajuutta, ei pääministeriyttä.

– Entistä syvemmin mietin tätä kuviota. On pakko peilata päätöstä puolueen tulevaisuuden kannalta, ja eduskuntavaalit 2015 ovat puheenjohtajalle näytön paikka. Kuuntelen Risikon vielä keskiviikkona, Suomalainen sanoo.

Vasta Lahdessa selviää

Laajaa kansansuosiota nauttiva Stubb ei – odotetusti – ennakoinut puoluekokouksen tuloksella. EU-vaalien äänikuningas on kuitenkin tehnyt selvän marssijärjestyksen, mitä tulee meppipaikan ja kokoomuksen puheenjohtajuuden välille.

– Euroopan parlamenttipaikkani menee silloin Petri Sarvamaalle. Suomen pääministeri johtaa Suomen Eurooppapolitiikkaa. Aivan jokainen (EU-vaalien) äänestäjä tiesi äänestyspäätöstä tehdessään, mikä tämä tilanne on, Stubb kertoi.

Viikon päästä tulos nähdään, mutta siihen asti ehdokkaat kiertävät.

(HäSa)