Kanta-Häme

Puheenjohtajalle väännettiin päiväpalkkaa – turhaan

Kesäkuussa Riihimäellä otetaan käyttöön uusi hallintosääntö, jonka hyväksyminen kaupunginvaltuustossa vaati pitkän keskustelun, yhden vajaan puolen tunnin tauon ja kolme äänestystä.

Vaikka erityisesti demarit ja vihreät arvostelivat hallintosäännön valmistelua, äänestyksiin johtaneet muutosesitykset liittyivät yksityiskohtiin. Koko muutoksen hylkäämistä ei esitetty.

Tiukin keskustelu ja äänestys käytiin jo toiseen kertaan kaupunginhallituksen puheenjohtajan palkkiojärjestelyistä. Valtuusto äänesti jo tammikuussa puheenjohtajalle vuosipalkkion. Tuolloin kaupunginhallituksen ja puheenjohtajan tehtävistä ei vielä ollut tarkkaa tietoa.

Demarien Lauri Jormanainen ja Kari Vilkman esittivät nyt uudelleen, että kaupunginhallituksen puheenjohtaja voisi työskennellä luottamustehtävässä kaksi päivää viikossa ja saada päiviltä palkkaa. Palkka olisi ollut puolet kaupunginjohtajan päiväpalkasta. Puheenjohtajalle ei olisi maksettu erillistä vuosipalkkiota.

Päiväpalkkaa perusteltiin työmäärällä, jota hallintosäännön muutos lisää, kun valtaa siirretään lautakunnilta ja valtuustolta kaupunginhallitukselle.

– Olemme laskeskelleet, että kahden päivän palkka toisi puheenjohtajalle vuodessa noin 24 000 euroa. Se on merkittävä summa tässä taloustilanteessa, totesi kokoomuksen Titta Andersson-Bohren.

Kari Vilkman korjasi summaa toteamalla, että palkkaa kertyisi 1 800 euroa kuukaudessa.

Tiukka keskustelu päättyi taukoon, jonka jälkeen puheenjohtajan palkkaesitys hävisi äänin 23–20.

Valtuusto äänesti äänin 22–21 kumoon Sari Jokisen (vihr.) esityksen, että ympäristönsuojelu- ja rakennusvalvontajaoston jäsenistä vähintään puolet pitäisi olla valtuutettuja tai varavaltuutettuja.

Myös Jari Heikkisen (ps.) esitys, ettei lautakuntien jäsenten tarvitse olla valtuutettuja tai varavaltuutettuja kaatui äänin 37–6.

Valtuusto hyväksyi yksimielisesti että lautakuntien, vesihuoltolaitoksen ja jaostojen puheenjohtajien pitää olla valtuutettuja.

Oikeistopuolueet pitivät hallintomallia keinona ratkaista kaupungin talousongelmat ja luoda päätöksentekoon joustavuutta. Kritiikkiä ei salin oikealta laidalta kuultu.

Viimeistä valtuustokauttaan päättelevä Kirsti Tolvanen (sd.) arvosteli erityisesti valmistelua, jossa henkilöstö on laitettu lujille.

– Kuulemistilaisuuksissa on esitelty kaupunginjohtajan ja hallintojohtajan näkemyksiä sisältävä malli. Vaihtoehtoja ei ole ollut, mutta on annettu ymmärtää, että muutos joko otetaan käyttöön tai ryhdytään lakkauttamaan virkoja ja toimia, Kirsti Tolvanen sanoi.

Samaa vaihtoehdottomuutta arvostelivat myös Petri Mattila ja Terhi Mäntymaa. Mäntymaa ihmetteli myös, etteivät valmistelijat ole missään vaiheessa esitelleet uuden mallin sisältämiä mahdollisia uhkia. HÄSA

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic