Kanta-Häme

Puhelimet vaikenevat Kutalantiellä

Marraskuun lopussa 2004 Hämeen hätäkeskus aloitti toimintansa Kutalantiellä Hämeenlinnassa. Samoihin aikoihin hätäkeskuspäivystäjä Pia Kauttio suoritti ensimmäiset harjoittelunsa uudessa keskuksessa. Työura jatkui sittemmin vanhassa harjoittelupaikassa, ja Kauttio on ollut Hämeen hätäkeskuksen palveluksessa lähes 10 vuotta.

Ensi maanantai on kuitenkin Kauttion viimeinen työpäivä Hämeen hätäkeskuksessa, sillä keskuksen toiminta lakkaa Hämeenlinnassa kokonaan. Hämeen hätäkeskus yhdistetään Varsinais-Suomen hätäkeskuksen kanssa, ja toiminta jatkuu ensi tiistaista lähtien Turussa.

Hämeen hätäkeskuksen henkilökunnasta 17 siirtyy Turkuun, mutta osa sijoitetaan myös muihin Hätäkeskuksiin.

Kauttio siirtyy ensi viikolla Keravalle.

– Olemme tehneet 12 tunnin vuoroja yhdessä, joten kyllä porukasta on tullut kuin toinen perhe. Onhan tämä surullista, Kauttio kuvailee.

7 irtisanottiin Hämeenlinnasta

Hämeen hätäkeskuksen muutto Turkuun on osa Hätäkeskuslaitoksen organisaatiouudistusta. Sosiaali- ja terveysministeriö on kaventamassa määrärahoitusta, mikä on pakottanut laitosta venyttämään resurssejaan. Uusi Turun hätäkeskus kattaa yli 50 kuntaa Kustavista Hartolaan.

Vuoteen 2016 mennessä henkilötyövuosien määrä on pitänyt vähentää 100:lla. Esimerkiksi Hämeen hätäkeskuksesta irtisanottiin 11 työntekijää, mutta heistä neljälle löytyi töitä muualta organisaatiosta.

Kehittämispäällikkö Heikki Uusitalon mukaan hätäkeskukseen soittavien ei pitäisi havaita mitään muutoksia, vaikka organisaatio muuttuukin.

– Uudistuksen pitäisi nopeuttaa vastaamisaikoja, Uusitalo sanoo.

Vastaamisaikoja helpottaa Uusitalon mielestä myös uusi Erica-tietojärjestelmä, joka otetaan ensi vuoden alussa käyttöön. Erica tulee esimerkiksi ohjaamaan vapaalle päivystäjälle minne tahansa Suomessa, mikäli oman alueen päivystäjät ovat varattuja.

Uutta vuokralaista haetaan

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksessa ollaan oltu hyvillään siitä, että hätäkeskus on ollut kirjaimellisesti naapurissa. Pelastuslaitoksesta ja poliisista kuitenkin uskotaan, että yhteistyö toimii jatkossakin.

– Meille tulee noin 80 toimeksiantoa päivässä, joten järjestelmän toimivuus tulee näkymään nopeasti. Testikäytössä kaikki on mennyt hyvin, Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen ensihoitopäällikkö Lasse Hakala sanoo.

Toistaiseksi Hämeenlinnan kaupungin omistama Kutalantien kiinteistö jää tyhjilleen, mutta uutta vuokralaista etsitään. Turun hätäkeskuksen johtoon siirtyvä Hämeen hätäkeskuksen päällikkö Mauri Turula ei kommentoi sitä, miten paljon tyhjänä oleva tila tulee maksamaan.

– Tietoliikenneyhteyksiä ajetaan hiljalleen alas, mutta kylmäksi ja sähköttömäksi ei rakennusta voi jättää, Turula sanoo.

Jaksaminen huolestuttaa

Hätäkeskuksen päällikön Turulan mukaan Hämeen hätäkeskuksen työntekijät ovat olleet muuta maata rasitetumpia työssä. Turkuun muuton pitäisi kuitenkin helpottaa hämeenlinnalaisten työtaakkaa, sillä Turussa on hoidettu Hämettä vähemmän hätäpuheluja.

Hätäkeskuspäivystäjä Pia Kauttiolle tarjottiin mahdollisuutta siirtyä Turkuun, mutta perheellisenä muutto toiselle paikkakunnalle olisi ollut vaikeaa. Viransiirto Keravalle kuitenkin onnistui, mutta 12-tuntisten työpäiven päälle tulee vielä kolme tuntia työmatkaa.

Kauttio kuitenkin uskoo, että hätäkeskusta tarvitsevat tottuvat ennen pitkää uuteen tilanteeseen.

– Meidän pitää ansaita kansalaisten luottamus uudestaan. Ammattitaidolla hoidamme työt jatkossakin, hän sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic