Kanta-Häme

Puhetulva ei muuttanut budjettia

Hämeenlinna

Siihen nähden, että kaupunginhallituksen budjettiesitykseen ei juurikaan tullut muutoksia, noin kuuden tunnin puhemylly tuntuu pitkältä.

Esitys hyväksyttiin lopulta niine hyvineen, vain pienillä hienosäädöillä kohennettuna.

Budjettiesityksestä kuitenkin äänestettiin lukuisia kertoja. Tosin äänestykset eivät sitä juuri muuttaneet. Näin kaikki puolueet saivat tuoduksi esille kantojaan, monesti tietäen, ettei äänestys muuta mitään.

Eniten keskustelussa sai huomiota sinänsä pieni yksityiskohta eli Raitaharjun vanhainkodin lakkauttaminen. Se on kirjattu ikäihmisten lautakunnan toimenpiteeksi ensi vuodelle.

Jo ennen valtuuston kokousta Rengon suunnalta on tehty voimallisesti tiettäväksi, ettei tästä tykätä.

Entinen kunnanjohtaja, nykyinen valtuutettu Antti Leinikka (kesk.) ja myös muut renkolaiset valtuutetut ehdottivat Raitaharjulle jatkoa. He epäilivät lakkautuksen perusteita.

Valtuustossa esitettiin myös faktana se, että Hämeenlinna pettää näin sen mitä kuntaliitossopimukseen on kirjattu.

Valtuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) oli varautunut keskustelun käänteisiin, sillä hänellä oli yhdistymissopimus koneellaan.

Vuonna 2007 allekirjoitetussa sopimuksessa Raitaharjusta todettiin, että sen ja useiden muiden rakennusten, mm. Hauhon Mäntykodon peruskorjaustarpeita selvitetään.

Samalla todettiin myös, että tutkitaan mahdollisuus käyttää yksityisen tai 3. sektorin palveluita.

Kiemunki muistutti valtuutettuja siitä, että totuudesta tulee pitää kiinni.

– Mielipiteitä saa olla, tunteita saa olla ja näkemyksiä, mutta totuudesta ei saa lipsua.

Mielipiteitä ja tunteita ainakin saatiin keskustelun tuoksinnassa riittämiin. Ikäihmisten lautakunnan puheenjohtaja Kaija-Leena Savijoki (kok.) pyrki sentään aika ajoin lyömään tosiasiat pöytään.

Ainakin asia sai paljon huomiota. Lopulta puolueiden ryhmyrit kehittivät kompromissin. Sen mukaan Raitaharjun käyttö lopetetaan vähitellen, asukkaiden siirtelyä vältetään ja renkolaisille etsitään jatkossakin ympärivuorokautisen hoivan paikat Rengosta.

Muutaman äänestyksen jälkeen tämä kelpasi kaikille.

– Tätähän kaupunginhallituskin esitti, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio muistutti.

Lukuisia muitakin äänestyksiä oli. Vasemmisto ei halunnut asiakasmaksujen korotuksia ollenkaan, kokoomus halusi 30 prosenttia ja pääosa muista tyytyi 15 prosenttiin.

Demarit profiloituivat erityisesti vastustamalla päivähoidon ryhmäkokojen suurentamista yhdellä lapsella. Siihen kokoomus olisi ollut valmis.

Vihreät vastustivat metsänhakkuun kaksinkertaistamista.

Vasemmistoliiton lempilapsi on vastustaa palvelusetelien käytön laajentamista.

Keskusta vaati, että Uusi Hämeenlinna -työn yhteydessä on leikattava henkilöstömenoja lähinnä digitalisoinnin kautta. Viimeisenä keinona kuitenkin mainittiin myös irtisanomiset. Ponsi kaatui äänestyksessä.

Muutoksia budjettiin ei käytännössä tullut. Kokous kesti 11 tuntia. Budjettiasiat veivät siitä kuusi tuntia.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic