Kanta-Häme Hämeenlinna

Puhuminen on puoli orgasmia – Tie seksuaaliseen nautintoon vaatii itsetutkiskelua ja kommunikointia

Seksuaaliterapeutit haluavat asiantuntijakiertueellaan rikkoa tabuja ja nostaa aiheen luontevaksi puheenaiheeksi.
Kuvitus: Soile Toivonen

Yhä nuoremmat ihmiset hakeutuvat tänä päivänä seksuaaliterapiaan, kertoo erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Jonna Räisänen Lempi Terapia oy:stä.

– Yleisiä syitä ovat haluttomuuteen ja seksuaaliseen nautintoon liittyvät ongelmat. Nykyään saatetaan jo hyvin varhaisessa vaiheessa suhdetta tulla puhumaan seksiin liittyvistä asioista, koska hyvä seksielämä nähdään arvona ja tärkeänä asiana omalle hyvinvoinnille.

Luento tiistaina Hämeenlinnassa

Seksuaalisen hyvinvoinnin edistämiseksi Räisänen kollegoineen on lähtenyt Suomen-kiertueelle pitämään asiantuntijaluentoja seksuaalisesta nautinnosta ja seksuaaliterveydestä.

Luento kuullaan tiistaina 21. tammikuuta Hämeenlinnassa Emilia Klubilla.

– Haluamme paitsi viedä ajantasaista tietoa ympäri Suomea myös sitä viestiä, että seksuaalisuudesta ja nautinnosta puhuttaisiin ääneen ja että se tulisi ihmisille luontevaksi asiaksi.

– Asiaan liittyy vielä paljon tabuja ja puhumattomuutta, koska seksin intiimiyteen liittyvät asiat ovat henkilökohtaisia. Haluamme normalisoida nautintoa ja iloa, Räisänen toteaa.

Juttu jatkuu kuvan ja graafien jälkeen.

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Jonna Räisänen toivoo, että ihmiset tarkastelisivat omaa seksuaalisuuttaan, tarpeitaan ja toiveitaan ja oppisivat myös puhumaan niistä häpeilemättä kumppanilleen.

Seksuaalikasvatuksessa paljon eroja

Se, miksi aihe on osittain vielä tabu, liittyy Jonna Räisäsen mukaan muun muassa nuorten seksuaalikasvatukseen, joka vaihtelee Suomessa hyvin paljon paikkakunnasta ja koulusta riippuen.

– Vaikka seksuaalikasvatuksen eteen on tehty paljon töitä, vielä on tekemistä. Kasvatus saattaa paikoin keskittyä vieläkin seksitauteihin ja raskaudenehkäisyyn, ja opetuksesta unohdetaan seksuaaliseen monimuotoisuuteen ja nautintoon liittyvät asiat.

Seksiin pitää olla motivaatiota

Syitä on monia, miksi ihmisten seksuaaliterveys eli seksuaalinen hyvinvointi on epätasapainossa.

– Meillä ei ole seksuaalista energiaa eikä jaksamista, kun touhuamme koko ajan kaikkea muuta. Meidän on mietittävä, mihin haluamme aikamme käyttää ja mitä voisin tehdä arjessa toisin. Meillä on aina aikaa asioihin, joihin meillä on motivaatiota.

Jos elää sinkkuna, ei välttämättä pysty toteuttamaan sellaista seksielämää kuin haluaisi ja tarvitsisi.

Parisuhteessa voi tulla haluttomuutta johtuen juuri arjen hektisyydestä, vauva-ajasta, parin erihaluisuudesta tai eri mieltymyksistä, seksin jumiutumisesta samoihin kaavoihin, sairauksista, elämän kriiseistä, naisten vaihdevuosista tai omista sisäisistä rajoituksista.

– Paljon kuulen terapiavastaanotoilla kokemuksia siitä, miten omien toiveiden tai tarpeiden sanoittaminen kumppanille voi olla vaikeaa, joten seksistä tulee herkästi suoritus. Tästä voi seurata erektio- tai orgasmiongelmia ja sitä kautta huonommuuden kokemuksia, erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Jonna Räisänen kertoo.

– Yleistä on myös halun eriparisuus, ja tasapainon löytämisessä pareilla onkin haastetta, ettei seksistä tule kaupankäyntiä ja vallankäytön väline. Sellaistakin kuulen työssäni.

Monesti haluttomuus ja seksittömyys ovat ratkaisevia tekijöitä avioeroissa. Seksistä on voinut tulla vain suorittamista, asia, joka pitää hoitaa nopeasti pois päiväjärjestyksestä.

– Suhteessa on silloin yleensä muutakin pielessä, joko nähdyksi tai kuulluksi tulemisessa, omien tarpeiden ja toiveiden huomioimisessa tai luottamuksessa, Räisänen lisää.

Ihmisen seksuaalisuus on monen tekijän summa

Luennoilla asiantuntijat puhuvat seksuaalisuudesta niin biologisesta, psyykkisestä kuin kulttuurillisestakin näkökulmasta.

Biologisesti ihmisten seksuaalisuuteen vaikuttavat muun muassa oma keho, hormonit ja sairaudet. Psykologian kautta tarkasteltuna oleellista on se, miten ihminen näkee itsensä, millainen on hänen itsetuntonsa ja esimerkiksi miten ankara ja vaativa ihminen on itseään kohtaan.

– Kulttuurillisesti meihin vaikuttaa se, missä me synnymme. Jos syntyy Lähi-itään, naisen seksuaalinen rooli ja seksuaalisuuden näyttäminen on aivan erilaista kuin esimerkiksi suomalaisessa kulttuurissa, jossa jo pelkkä alastomuus on saunakulttuurin kautta meille luonnollista.

Kaikille seksi ei ole tärkeää

Jonna Räisänen muistuttaa, että ihminen on seksuaalinen vauvasta vaariin.

– Jo sikiöilläkin tulee erektioita kohdussa, ja lapset alkavat unnuttaa eli tyydyttää itseään jo varhaisessa vaiheessa. Siinä ei ole eroottista sävyä, mutta mielihyvän tunnetta siinäkin haetaan. Murrosiässä sitten hormonitoiminta lähtee kunnolla käyntiin.

– On virheellinen ajatus, että jossain ikävaiheessa seksuaalisuus loppuu. Haluja on yleensä loppuun asti, mutta se riippuu seksuaalilibidosta. Kaikki eivät koe voimakasta tarvetta seksiin, eikä se ole kaikille tärkeä asia.

Räisänen muistuttaa, että seksissä osalle tärkeämpää on laatu kuin määrä.

– Joillekin kerta kuukaudessa riittää nautinnollisen seksielämään, kun toiset tarvitsevat seksiä esimerkiksi neljä kertaa viikossa. HÄSA

Maksullinen asiantuntijaluento seksuaalisesta nautinnosta ja seksuaaliterveydestä Hämeenlinnassa Emilia Klubilla (Raatihuoneenkatu 23) ti 21.1. klo 17.30–20.

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic