Kanta-Häme

Puiden rauhoitusten lakkauttamista haetaan paljon

Kesäasukas on ollut huolissaan aivan Lammin Kataloistentien reunassa olevasta kuusesta, jota hän pitää vaarana tielläliikkujille.

Palosten kylässä Mäki-Lossan tilan mailla sijaitseva, aiemmin 5-haarainen kuusi on haljennut salamaniskusta. Jäljellä on enää yksi haara, ja se nojaa tien suuntaan.

Kesälammilainen on vaatinut puun kaatamista, mutta se on rauhoitettu luonnonmuistomerkkinä, mikä on estänyt puun kaadon. Hän otti yhteyttä Hämeenlinnan kaupungin ympäristöasiantuntija Heli Jutilaan, jonka vastaus kummastutti.

– Olin aivan järkyttynyt, kun kuulin, että pitää jäädä odottamaan jotain suojelupäätöksen purkua! Kun syysmyrskyt tulevat, puu kaatuu automaattisesti tielle. Autoja saa aina uusia, mutta yksikin ihmishenki on liikaa, kesäasukas painottaa.

– Puu itsessään on nyt hirvittävän ruma, lähes ympäristörikos, hän lisää.

Myös maanomistaja esitti toukokuussa rauhoittamisen lakkauttamista vaaraan vedoten ja kertoi ainakin yhden haaran pudonneen tielle ja erään autoilijan lähes ajaneen sen päälle.

Ely-keskuksen ylitarkastaja Jukka Airola oli huomannut puun halkeamisen jo toukokuussa 2012 ja tehnyt siitä ilmoituksen.

”Ei välitöntä vaaraa”

Kun Hämeen Sanomat soitti Heli Jutilalle torstaina aamupäivällä, hän vielä odotteli Hämeen ely-keskuksen lausuntoa rauhoittamisen lakkauttamisesta.

– Rauhoitettuna luonnonmuistomerkkinä puuta ei voi noin vain kaataa. Jos kunta haluaa lakkauttaa rauhoituksen, siitä on saatava ensin elyn lausunto. On olemassa korkeimman hallinto-oikeuden päätöksiä, että puun kunto ei ole ainoa asia, jota tässä pitää tarkastella.

Rauhoittamisella pyritään turvaamaan luonnonmuistomerkin, yleensä puun tai historiallisesti merkittävän kiven, arvo. Se voi liittyä mm. erikoisuuteen, kauneuteen, maisemallisuuteen tai tieteellisyyteen.

Jutila on käynyt toukokuussa tarkistamassa puun tilanteen. Tuolloin siinä oli vielä kaksi haaraa.

– Puu ei ollut vielä mihinkään suuntaan kaatumassa. Ulkonäöllisesti siinä ei ollut nähtävissä mitään merkittäviä vaurioita. Metsä ympäriltä oli kaadettu, ja siihen tuulee nyt enemmän kuin aikaisemmin, joten siinä mielessä sillä on isompi riski kaatua kuin aiemmin.

Hän oli kuitenkin tehnyt tuolloin ely-keskukselle esityksen rauhoituksen lakkauttamisesta perustellen sitä sillä, että vauriot ovat niin suuria, että rauhoittaminen on osin menettänyt merkityksensä.

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Petri Talikka näkee, että pelastuslaitos voi kaataa puun kuin puun, jos se aiheuttaa välitöntä vaaraa.

– Silloin olemme velvollisia siihen puuttumaan. Pääsääntönä voisi olla, että jos tilanne ei estä täydellisesti liikennöintiä, voimme eristää alueen ja edellyttää, että lähtökohtaisesti maanomistaja tai tiealueesta vastaava hoitaa vaaratilanteen pois.

Päätös syntyi torstaina

Heli Jutila sai noin tunnin päästä Hämeen Sanomien soitosta odotetun ely-keskuksen lausunnon, joka puoltaa rauhoituksen lakkauttamista.

– Rauhoitus voidaan nyt lakkauttaa, Jutila kertoi sähköpostiviestissään.

Hänen tekemänsä päätös on nähtävillä 30 vuorokautta, ja päätöksestä voi valittaa. Mikäli valituksia ei tule, maanomistaja on luvannut kaataa puun. Hän on myös esittänyt uutta puuta, mäntyä, rauhoitettavaksi luonnonmuistomerkiksi.

Ympäristöasiantuntija Heli Jutila kertoo, että rauhoitusten lakkautuspyyntöjä tulee nykyään paljon.

– Rauhoituksia tehtiin paljon varsinkin 60-luvulla. Monet puut alkavat olla jo aika iäkkäitä, Jutila kertoo syistä.

Uusia luonnonmuistomerkkejä perustetaan tänä päivänä vähän. Seudulla uusimmat ovat kaksi jykevää mäntyä Aulangonjärven takamaastossa. Ehdotuksia voi tehdä kuka vain.

Lähikunnista eniten rauhoitettuja luonnonmuistomerkkejä, noin 25, on Hattulassa. Useat kohteista ovat kynäjalavia. Joukossa on yksi kuppikivi. (HäSa)

Lisätietoja ja ohje rauhoitusanomuksen tekemiseen: www.hameenlinna.fi/Luonto-ja-elaimet/Luonnonsuojelu/Luonnonmuistomerkit/

Päivän lehti

19.1.2020