Kanta-Häme

Puikot heiluvat hyvän vuoksi

Tarjoilija Hannele Hanssoniin auttamisen kipinä syttyi presidentin puheesta lähes viisi vuotta sitten. Sen jälkeen hänen työpaikallaan on neulottu täkkejä ja sukkia sairaalaan.

Sinisen-, punaisen- ja keltaisenkirjavaa pursuilee kahdesta muovikassista. Niissä on parin edellispäivän saalis. Kassit ovat täynnä sukkia ja lapasia, joita ihmiset ovat lahjoittaneet kokkolalaisen ravintolan kautta hyväntekeväisyyteen. Täältä ne päätyvät lämmittämään Keski-Pohjanmaan keskussairaalan lasten ja nuorten psykiatrian osaston potilaiden jalkoja ja käsiä.

– Aina ei tule näin paljon. Ehkä ihmiset jo ajattelevat tulevaa joulua ja itsenäisyyspäivää, pohtii Hannele Hansson, Rosson tarjoilija ja hyväntekeväisyysprojektin alullepanija.

Kaikki alkoi vajaat viisi vuotta sitten siitä, kun tarjoilija Hansson kuunteli kotonaan presidentti Sauli Niinistön puhetta. Presidentti kehotti jokaista miettimään keinoja auttaa muita. Hansson sai idean ja puhui työnantajansakin mukaan projektiin.

– Hannele kun saa idean, ei siinä ole paljon vaihtoehtoja. Hän osaa kyllä myös toteuttaa ideansa, sanoo Kokkolan Rosson ravintolapäällikkö Tiina Huopana.

Aloitettiin pienimuotoisesti tilkkutäkeistä, joihin ravintolan asiakkaat pystyivät neulomaan yhden tai useamman palan. Siitä homma laajeni villasukkiin. Ihmiset alkoivat kysellä, että voiko tuoda villasukkiakin, kun on jäänyt kotiin joutilaita langanpäitä.

Sittemmin sukkia on saatu noin 60 paria vuodessa.

Uusin projekti juhlistaa satavuotiasta Suomea. Yhteistyöyritysten kanssa on koottu myyntiin paketti, jonka tarvikkeilla voi neuloa sinivalkoisen kaulahuivin. Valmiit huivit luovutetaan ensi vuonna paikallisille sotaveteraaneille ja ekaluokkalaisille.

Hansson nimittää toimintaa lähiruokaa mukaillen lähiauttamiseksi.

– Osa ihmisistä haluaa auttaa, kun vain tietää, mitä voi tehdä.

Neulominen, kutominen, tikkaaminen. Puikkojen heiluttamiselle on murteissa monta nimeä, mutta juuri sitä ja virkkaamista hyväntekeväisyyden nimissä yleensä tehdään. Tutkijan mukaan hyväntekeväisyyskäsityöt ovat suosittuja silloin, kun käsityöbuumi muutenkin jyllää. Niin on esimerkiksi nyt. Käsityöharrastuksen uusi tuleminen koettiin jo reilut kymmenen vuotta sitten.

– Internet tekee hyväntekeväisyyskampanjat näkyviksi, sanoo käsityötieteen professori Pirita Seitamaa-Hakkarainen.

Hanssonin ja kaltaistensa työ on modernia jatkoa suomalaiselle ompeluseuraperinteelle. Nykyisin yhdessä neulomisen sijasta vain painottuvat yksin tekeminen ja valmiiden tuotosten lahjoittaminen.

Helsingin yliopistossa hyväntekeväisyyskäsitöistä on tehty opinnäytetutkimus. Sen mukaan auttamiseen ajavat usein henkilökohtaiset syyt, esimerkiksi lähipiirin sairaustapaus. Hyvä mieli on yksi hyväntekeväisyyden päämotiiveista.

Hansson uskoo imeneensä auttamisen äidin perintönä. Yhdeksän sisaruksen parvessa siihen on saanut hyvät eväät. Projektien laajeneminenkaan ei ole yllätys.

– Olen alkujaan eteläpohjalainen eli suuruudenhullu, nauraa Lappajärveltä kotoisin oleva Hansson.

Varsinainen käsityöihminen Hansson ei ole. Suunnitteleminen on hänen vahvuutensa. 

– Mähän olen kaikista huonoin tikkaamaan! Kaverit ovat siinä tosi kovia. Tilkuista ajattelin, että tuollaisen saan itsekin tehtyä.

Kokkolan Rosson asiakkaat voivat ottaa kutimet käteensä esimerkiksi lounasta odotellessaan. Taitoja on löytynyt myös miehiltä, joille rivit ovat saattaneet olla ensimmäinen kosketus neulomiseen sitten kouluaikojen.

Suurin osa lahjoituskäsitöistä tuodaan kuitenkin valmiina. Niitä tulee monenlaisilta neulojilta ympäri Suomea. 

Viimeisimpään sukkasatsiin monta paria on tehnyt erään maahanmuuttajaperheen mummo. Etelä-Pohjanmaalta iäkäs nainen lähetti kerralla kolme ja puoli kiloa sukkia.

”Olet kaunis, olet rohkea, olet ainutlaatuinen.” Muun muassa tällaisen viestin sairaalan vastaanottajat saavat sukkien mukana. Sen on jyväskyläläinen neuloja kirjoittanut. Hanssonille palautteesta on jäänyt mieleen erityisesti eräs psykiatrisen osaston nuorukainen.

– Hän sanoi, että koskaan kukaan ei ole kutonut hänelle sukkia ja kysyi, saako ottaa vielä lapasetkin.

 

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic