Kanta-Häme Janakkala

Puisto vai marketti Turenkiin? – Marja-Leena Niemisen vihertaistelu jatkuu

Marja-Leena Nieminen halusi koota yhteen kaiken, mitä Turengin S-marketin kaavasta on tähän mennessä uutisoitu. Itse kaavaprosessi on kuitenkin edelleen kesken.
Marja-Leena Nieminen ei voi seistä tumput suorina silloin, kun viherympäristö on vaarassa. Häntä ei hetkauta se, että jotkut haukkuvat häntä vihertouhottajaksi. Kuva: Sara Aaltio
Marja-Leena Nieminen ei voi seistä tumput suorina silloin, kun viherympäristö on vaarassa. Häntä ei hetkauta se, että jotkut haukkuvat häntä vihertouhottajaksi. Kuva: Sara Aaltio

Turenkilainen Marja-Leena Nieminen ei odottele passiivisena silloin, kun viherympäristö on vaarassa. Kun Turengin keskustan ainutta vihreää kohtaa ruvettiin kaavoittamaan markettitontiksi, hän ryhtyi avoimeen vastustukseen.

Toissa vuonna hän yhdessä muiden kanssa keräsi nimiä kaavaa vastustavaan adressiin, ja allekirjoituksia tuli lopulta 1900.

Nyt Nieminen on koonnut kaavaa käsittelevistä lehtijutuista leikekokoelman, jota on painettu kolme kappaletta.

– Lahjoitan niistä kaksi Janakkalan kirjastolle. Toinen niistä menee pääkirjaston lehtisaliin ja toinen kotiseutukokoelmaan. Lisäksi itselleni jää yksi kappale.

 

Jo aiemmin kirjaston lehtisalissa on kolme Niemisen tekemää valokuvakirjaa Janakkalan ympäristötalkoista, joita Nieminen oli järjestämässä. Ensimmäiset – kaikkein suurimmat ja vaikuttavimmat – olivat vuonna 1983.

– Katsokaa nyt, miltä Turenki on joskus näyttänyt! Nieminen kehottaa, ja näyttää ensimmäisen kuvakirjan ankean näköisiä kuvia.

Turenkia moititaan tänäkin päivänä tylsäksi, mutta nykyinen ympäristö on paratiisimainen verrattuna 1980-luvun alkuun.

– Kun niihin aikoihin tulimme mökiltä takaisin Turenkiin kesäloman päätteeksi, minua surettivat äidit, jotka työntelivät lapsiaan siinä ankeassa miljöössä. Täällä oli vain hiekkaa, asfalttia ja sotkua.

Leikekokoelmasta tuli lopulta 2-osainen, sillä S-marketin tontin kaavoitusta koskevat lehtijutut eivät mahtuneet yhteen niteeseen. Kuva: Sara Aaltio
Leikekokoelmasta tuli lopulta 2-osainen, sillä S-marketin tontin kaavoitusta koskevat lehtijutut eivät mahtuneet yhteen niteeseen. Kuva: Sara Aaltio

 

Ensimmäisiin talkoisiin lähti lopulta mukaan lähes 1 600 ihmistä. Firmat haastettiin tekemään lahjoituksia, ja monet muutkin tahot olivat mukana.

Myös juhlat talkoiden jälkeen olivat ikimuistoiset. Oli ruokaa, kahvia, ohjelmaa, tanssia.

– Se oli oikea kansanjuhla. Erityistä oli muutenkin, että talkooidea lähti liikkeelle kirjasto- ja kulttuuripuolelta. Sittemmin myös kunnaninsinööri ja tekninen lautakunta lähtivät tähän mukaan – ei koko kuntaa koskevia talkoita muuten olisi voitu järjestääkään.

 

Uusi leikekokoelma kertoo vastakohtaisuudesta. Kansilehdellä on kuva nykyisestä Lyylinpuistosta ja sen alla on Hämeen Sanomissa julkaistu kuva Lammin S-marketista. Siis vihreys vastaan asfalttikenttä ja betonilaatikko.

S-marketin kaavaa puolustavat ihmiset ovat vähätelleet Lyylinpuistoa ja korostaneet, että se ei edes ole virallisesti puisto.

– Minulle on sama, mitä nimitystä siitä käytetään. Se on kuitenkin monelle lähiseudun asukkaalle merkittävä viheralue.

– On väitetty, että eihän siellä edes istuskele kukaan. Miten siellä voisi istuskella, kun siellä ei ole juuri lainkaan penkkejä!

Nieminen sanoo, että alueesta saisi ihan kunnon puiston kohtalaisen edullisesti.

– Eihän sinne tarvita kuin multaa, lisää istutuksia ja niitä penkkejä. Kävelytiet siellä on ennestään.

Kaavan puolustajat ovat vedonneet siihen, että uuteenkin kaavaan on merkitty pieni puisto tulevan marketin ja kunnantalon väliin.

– No se nyt ei ole yhtään mitään! Ja siinä vieressä olisi sitten bensa-asema ja autonpesupaikka ja meteliä. Ei siitä saa kehitettyä viihtyisää oleskelupaikkaa.

Nieminen muutti Turenkiin vuonna 1961, kun tuli kirjastoon töihin. Hän eläköityi kirjastonjohtajan virasta vuonna 2000, mutta on yhä tunnettu henkilö asuinkunnassaan.

– Minua on sanottu yksisilmäiseksi vihertouhottajaksi. Mutta kai tällaisiakin tarvitaan!

 

Nyt S-marketin kaava-asia seisoo, sillä kunnanvaltuusto jätti lokakuussa asian käsittelyn pöydälle siihen asti, kun Turengin keskustaa koskeva lunastushakemus on ratkaistu ympäristöministeriössä.

– Nyt olen odottavalla kannalla. Mutta eiköhän tässä järki voita. Uskon, että kyllä me tämä taistelu voitetaan, Nieminen hymyilee.

Ja kävi asiassa kuinka tahansa, päätöksistä kertovat lehtijutut liitetään myöhemmin leikekokoelmaan. HäSa

 

Lue myös: Turengin S-marketin kaava hiertää edelleen, mutta on etenemässä – Tekninen lautakunta äänesti (21.8.2019)

Päivän lehti

19.1.2020