Kanta-Häme Riihimäki

Katso video: Puistoatsaleat hehkuvat Riihimäen Vahteristossa – Aikaa kukkaloiston ihailuun on vielä noin viikko

Vahteriston atsaleapuiston kukinta on nyt parhaimmillaan.

Riihimäen Vahteristossa on ihasteltu nyt parin viikon ajan runsasta kukkaloistoa. Noin puolen hehtaarin metsäalueella hehkuu kukassaan lähes 200 puistoatsaleaa.

– Pensaat ovat olleet nyt parina vuonna hyvässä kukassa, mutta tänä vuonna kukinnat ovat parhaimmat mitä koskaan. Ihmisiä on käynyt paljon niitä ihastelemassa, puistotyönjohtaja Jouni Suni kertoo.

Perustettu 8 vuotta sitten

Atsaleapuisto perustettiin kahdeksan vuotta sitten, kun Helsingin yliopiston maataloustieteiden laitos luovutti taimet istutettavaksi jalostusprojektiaan varten.

Yliopiston tarkoituksena on ollut jalostaa Suomen olosuhteissa menestyviä kesävihantia lajikkeita.

– Tarkkailemme talvenkestävyyttä, pensaan kasvumuotoa, kukintaa ja härmän kestoa, kertoo tutkimusteknikko Terttu Parkkari.

Puiston pensaat ovat peräisin 1990-luvun alussa aloitetuista risteytyksistä. Risteytysten jälkeläisistä parhaimmistoa istutettiin Vahteriston suopohjaiseen metsään. Muita koepaikkakuntia ovat Salo, Jyväskylä, Helsingin Viikki ja Kuopio.

Vahteriston turvepohjainen metsä sopii Parkkarin mukaan erittäin hyvin puistoatsaleoiden kasvupaikaksi. Turvepohjassa on sopiva pH ja vedensitomiskyky. Metsä myös suojaa kasveja talvisin tuulelta ja pitää lämpötilan muutaman asteen korkeampana avoimiin paikkoihin verrattuna.

Puistoatsalean kukinta-aika on noin kolme viikkoa. Jos puistoatsaleat haluaa nähdä kukassaan, kannattaa puistoon suunnata lähipäivinä.

– Nyt on taas tulossa lämpöpiikki, joka varmasti nopeuttaa kukintaa. Onhan täällä lajikkeita, jotka kukkivat vähän eri aikaan, mutta viikon päästä ne alkavat lopettamaan kukintaansa, Suni kertoo.

300 metriä parkkipaikalta

Atsaleapuistoon kannattaa suunnata Erkyläntien kioskilta. Parkkipaikalta puistoon on matkaa noin 300 metriä. HÄSA

 

Katso video:

 

Päivän lehti

20.1.2020