Kanta-Häme

Puistoilta puuttuu enää lupa

– Puistot ovat tulossa, siihen uskotaan, sanoo TG Klubben oy:n toimitusjohtaja Aki Helander, ja tarpoo Apparan jyrkkää rinnettä ylös.

Yrityksen tytäryhtiön TG Ahvenisto oy:n tavoitteena on avata rinteeseen heinäkuun alkupuolella Flowpark-seikkailurata ja järveen Wibit-vesipuisto. Helander arvioi, että Hämeen ely-keskus antaa toimintapuistojen toteuttamisen vaatiman lausunnon kaupungin toimenpidelupaan toukokuun aikana.

– Koska Ahvenisto on Natura-aluetta, ollaan selvitysten suhteen tarkempia, ja siksi lupa-asiat ovat vielä kesken.

Flowpark on turkulaisen seikkailupuistoyrityksen konsepti, johon kuuluu köysiratoja, liaanihyppyjä, keinuja ja vaijeriliukuja. Ahvenistolle on suunniteltu kuutta aikuisten ja yhtä lasten rataa, jotka sisältävät 30 eri tehtävää. Seikkailualue sijoittuu kahvilan taakse, sisäänajotien vasemmalle puolelle.

– Alue ei ole kovin iso, sillä radat menevät osittain limittäin, kertoo Helander.

Flowparkin toimintakausi jatkunee lokakuun puolelle. Suomessa on vastaavia franchising-periaatteella toimivia köysiratapuistoja Turussa, Lappeenrannassa, Heinossa ja Ähtärissä. Viides Flowpark avataan kesäkuussa Tampereella.

Wibit on TG Klubbenin tytäryhtiön maahantuoma saksalainen vesipuisto, joka on kooltaan 30 kertaa 36 metriä. Keksintö voi olla monille entuudestaan tuttu ulkomaisista lomakohteista tai kotimaisista uimahalleista.

Enimmillään 65 henkeä vetävillä, muovisen rakennelman elementeillä hypitään, juostaan, keinutaan ja kiipeillään.

– Wibit on hauskanpitoa, jonka suolana on se, että välillä tiputaan veteen ja kastutaan, kertoo Helander.

Vesipuisto sijoitetaan Ahvenistonjärven kahvilaa lähinnä olevan laiturin ja maauimalan pohjoispuolella puolella olevan laiturin väliin, sillä se vaatii järveltä tietyn syvyyden. Wibitin käyttäjän tulee olla uimataitoinen, sillä rakennelmaan ei kuulu siltoja. Turvallisuussyistä kaikki Wibitin käyttäjät puetaan liiveihin.

Näillä näkymin vesipuisto on avoinna koulujen alkuun asti.

Kaupungin kanssa tehdyn sopimuksen mukaan TG Ahvenisto ottaa pyörittääkseen myös maksulliseksi muuttuvan maauimalan ja kahvion. Aki Helander ei osaa vielä sanoa, minkä kokoluokan muutoksia kahvioon on tulossa, mutta maauimalan tavoin se pidetään auki kesäkuun alusta elokuun loppuun.

Sopimus on viiden vuoden mittainen ja siihen sisältyy viiden vuoden optio. Ensimmäisen vuoden jälkeen sopimusta on mahdollista laajentaa kattamaan alueen ja saunan ylläpito. Toistaiseksi maauimalan sähkö, vesi ja vesitekniikka ovat kaupungin vastuulla.

Kesäsesonki Apparalla työllistää viitisentoista TG Ahveniston työntekijää. Valvojia tarvitaan kaikkiin toimintapisteisiin.

Helteet ja pääsymaksuttomuus tekivät Ahveniston maauimalasta viime kesänä huippusuositun. Parhaina päivinä alueella kävi pari tuhatta uimaria, kokonaiskävijämääräksi arvioitiin lähes 23 000.

Aki Helander sanoo, että ensimmäisen kesän tavoitteena on saada maauimalaan 20 000, Flowparkiin 7 000 ja Wibitiin 3 000 kävijää.

– Luvut on pidetty maltillisina, koska emme ole pystyneet tekemään ennakkomyyntiä keskeneräisen lupa-asian takia.

Apparan alueen toimintaa ohjaamaan kootaan neuvottelukunta, jossa on kaupungin ja TG Ahveniston lisäksi edustajia Lasten liikunnan tuesta, Ahvenisto suojeluyhdistyksestä ja Linnan Kehityksestä.

– Neuvottelukunta ideoi alueen toimintaa ja tapahtumia. Kaupungin strategiassa on linjattu, että Ahvenistoa halutaan elävöittää, sanoo Helander. HÄSA

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic