Kanta-Häme

Puistoista halutaan mökittömien kesämökkejä

Birkenheadin puisto sijaitsee Ison-Britannian Wirrallissa, ja on maailman vanhin.

Vuonna 1847 rakennettu puisto on toiminut mallina New Yorkin Central Parkille ja nykyään sitä käytetään esimerkiksi koulujen kokemuksellisena oppimisympäristönä.

Puistossa työskentelevän Nick Hardingin mielestä on tärkeää tietää, mistä on kotoisin.

– Englannissa moni lapsi on menettänyt yhteyden luontoon, ja vapaa-aika kuluu yhä tiiviimmin jonkin mobiililaitteen parissa. Uskommekin, että juuri mobiilisovelluksen avulla voisimme palauttaa nuoremman polven luontosuhdetta ennalleen.

Hämeen ammattikorkeakoulun (Hamk) Lepaan yksikkö aloittaa mobiiliopastuksen yhteistyössä Birkenheadin puiston kanssa. Tarkoitus on, että puistossa suunnistetaan tulevaisuudessa suomalaisen teknologian avulla.

Hamkissa on viime vuosina tehty erilaisia mobiilisovelluksia opinnäytetöinä, joiden avulla omaa luontokokemusta voi vahvistaa.

Viime talvena kootussa Kivikko-ryhmässä on listattu kasveja nimineen, kuvineen ja hoito-ohjeineen suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Wikitude-applikaation avulla voi nähdä, miltä jokin vanha rakennus on näyttänyt omana aikanaan omassa ympäristössään, ja toisen avulla suunnistaa alueella tietyn teeman, esimerkiksi havupuut, mukaan. Rasteilla voi pysähtyä katsomaan asiantuntijan esittelyä kohteesta Youtubesta.

Mukana yhteistyössä on tutkija Anne Pässilä Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta. Hän uskoo, että puistot merkitsevät briteille samaa kuin kesämökki tai metsä suomalaisille.

– Niihin liittyy valtavasti kokemuksellista tietoa ja muistoja lapsuudesta ja nuoruudesta. Jokainen puu ja kanto on merkityksellinen. Juuri se kokemus olisi hieno saada välitetyksi satunnaisille puistossa vierailijoille, ettei kokemus jäisi ainoastaan historian oppitunniksi.

Yhä useampi suomalaislapsi ja nuori samoilee metsäpolkujen sijaan netissä. Luonnosta vieraantuminen on siis myös kotimainen ongelma.

Birkenheadin puistossa toimii vapaaehtoisjärjestö Park Friends, puiston ystävät, jotka järjestävät maksuttomia kävelykierroksia kaikille halukkaille ja tutustuttavat puiston tarinoihin.

– Kävijöitä on kaikenikäisiä. Osa ei vielä osaa lukea, ja osa ei ole koskaan opetellut kännykän käyttöä. Tarinoita voivat kuitenkin kuunnella kaikki, puistossa työskentelevä Paul Davies sanoo.

Puistoon on myös jalkautettu kokonaisia koululuokkia sekä järjestetty erityisopetusta.

– Käytännönläheisyys lisää motivaatiota. Kun oppilaat palaavat luokkahuoneeseen, he on levänneitä ja rauhallisia. Sitä on hienoa seurata, lisää Harding. HÄSA

Päivän lehti

4.4.2020