Kanta-Häme

Pukin postissa alkaa iso urakka

Kirjekuoreen on piirretty punakuonoinen hahmo, jonka voi hyvällä tahdolla tulkita poroksi. Osoitteeksi on kirjoitettu vain yksi sana, Lapland. Sen turvin kirje on löytänyt tiensä Englannista Rovaniemelle.

– Postin työntekijät eri puolilla maailmaa tietävät jo aika hyvin, että joulupukki asuu Suomessa. Sen vuoksi monet kirjeet löytävät tänne meille, vaikka niistä puuttuu oikea osoite, Katja Tervonen sanoo.

Päätontuksi itsensä esittelevä Tervonen toimii myyntiesimiehenä Joulupukin Pääpostissa, joka on hoitanut joulupukin postiliikennettä jo neljännesvuosisadan ajan. Postiin tulee joulupukille osoitettuja kirjeitä ympäri vuoden, mutta suurin ruuhka kohdistuu muutamalle joulunalusviikolle. Kiireisimmät viikot ovat siis käynnissä.

– Joinakin päivinä kirjeitä tulee niin paljon, että ne tuodaan meille rullakolla. Rullakkoon mahtuu 20 kuljetuslaatikkoa, ja jokaiseen laatikkoon mahtuu noin 1 500 kirjettä tai korttia. Kirjeitä voi siis tulla yhtenä päivänä jopa 30 000, Tervonen kertoo.

Vuosittain joulupukki saa yhteensä noin puoli miljoonaa kirjettä eri puolilta maailmaa. Joulupukin Pääpostille kirjeiden käsittely merkitsee valtavaa urakkaa: jokainen kirje avataan ja lajitellaan lähtömaan mukaan.

– Kirjeet ovat ainutlaatuista kulttuuriperintöä. Niistä selviää, mitä joulupukista ajatellaan maailmalla ja mitä häneltä milloinkin toivotaan, Tervonen perustelee.

Joulupukin kirjeitä pidetään kulttuurihistoriallisesti niin tärkeinä, että niitä on jo 20 vuoden ajan taltioitu joulupukin omaan arkistoon, jota säilytetään Oulun maakunta-arkistossa. Pääposti lähettää arkistoon joka vuosi 3 000–4 000 kirjettä. Viiden vuoden välein arkistoidaan laajempi otos, noin 10 000 kirjettä.

– Arkistoitavat kirjeet valitaan niin, että ne edustavat koko kirjesatoa mahdollisimman kattavasti. Mukana on kirjeitä kaikista niistä maista, joista kirjeitä on tullut, kertoo arkistoinnista vastaava postitonttu Riitta Mattila.

Joulupukin arkiston kirjeet ovat vapaasti kaikkien tutkittavissa. Mattila tietää, että kirjeitä ovat hyödyntäneet muun muassa opiskelijat opinnäytetöissään.

Kirjeiden käsittely on aikaa vievää käsityötä. Tiukan talouden myötä posti on joutunut miettimään, miten työ järjestetään ja kustannetaan. Ainakin toistaiseksi työ kuitenkin halutaan tehdä, ja siinä käytetään apuna yhteistyökumppaneita, joille maksetaan pieni korvaus.

Viime vuonna kirjeitä käsittelivät Lapin matkailuopiston opiskelijat. Tänä vuonna urakasta vastaa saman opiston opettajayhdistys.

Säästämään posti on joutunut siinä, kuinka paljon kirjeisiin vastataan. Aiemmin posti lähetti maailmalle jopa 40 000 vastauskirjettä vuosittain, mutta viime keväänä määrä pudotettiin 10 000:een. Katja Tervosen mukaan syynä on se, että kymmenientuhansien osoitteiden tallennus vaatii usean ihmisen työpanoksen jopa kolmeksi kuukaudeksi.

– Vastauskirjeet olisivat suomalaiselle joulupukille hyvää peeärrää, mutta postilla ei ole resursseja hoitaa asiaa yksin. Mukaan tarvittaisiin myös muita yrityksiä, mutta toistaiseksi ehdokkaita ei ole löytynyt.

Tervonen kuitenkin muistuttaa, ettei joulupukilta yleensä odoteta vastauskirjettä, joten vastauskirjeiden vähentämisen ei pitäisi tuottaa pettymyksiä. Joulupukin kirje on saajilleen iloinen yllätys – varsinkin, kun kirjeet lähetetään kesän korvalla, jolloin joulu tuntuu mahdollisimman kaukaiselta.

– Lähetämme vastauskirjeitä mielellämme etenkin kouluille ja päiväkodeille. Niissä yksi kirje tuottaa iloa monelle lapselle, Katja Tervonen sanoo.

Päivän lehti

1.10.2020

Fingerpori

comic