Kanta-Häme

Pukki pitkittää puheitaan, kun lapsi putoaa langoilta

Joulupukin Kuuma Linja kuuluu Yleisradion joulutarjontaan yhtä varmasti kuin joulukinkku suomalaiseen joulupöytään. Se on ollut aattoaamun ohjelmistossa vuodesta 1991 lähtien.

Vuosikaudet joulupukin tointa hoitanut Kosti Kotiranta kuoli viime heinäkuussa pitkän sairauden jälkeen. Yleisradio haluaa varjella joulun taikaa, eikä siksi lähde avaamaan sen enempää pukin taustoja.

Kuka joulupukin tointa nyt hoitaa, tuottaja Teija Ryösä?

– No joulupukki on Joulupukki.

Käykö pukki maskeerauksessa ennen lähetystä?

– Kyllä pukillekin pannaan vähän punaa poskiin.

Keitäs pukin apuna häärii lähetyksessä?

– Pukin apuna on nettitonttu, kuusi puhelintonttua, pikkutonttuja ja studiotiimi.

Minkä verran Kuuma Linja kerää vuosittain katsojia?

– Viime jouluna ohjelma keräsi parhaimmillaan 598 000 katsojaa. Viime jouluna puhelintontut vastasivat 189 puheluun, ja lähetykseen pääsi pukin kanssa juttelemaan 25 lasta.

Katsojat ovat saaneet pukkiin yhteyden muun muassa puhelimitse tai sähköpostitse, mutta hallitseeko pukki myös modernit väylät kuten Whatsupin tai Snapchatin?

– Lähetykseen ei näillä pääse, mutta julkaisemme yle.fi/joulupukinkuumalinja -sivulle ja joulupukin.kuumalinja@yle.fi -osoitteeseen lähetettyjä tervehdyksiä ja kuvia. Tervehdyksiä voi lähettää jo ennen joulua. Jouluisia kuvia pukin tuvasta löytyy myös Instagramista.

Minkälaisia lasten yhteydenotot ovat?

– Toiveita tulee jonkin verran, mutta enimmäkseen viestit ovat yleisempiä tervehdyksiä tyyliin ”toivottavasti nähdään jouluna” tai ”tulethan meille jouluna”. Usein lapsi on selvästi ollut huolissaan siitä, löytääkö pukki perille, jos perhe onkin vaikka mummolassa joulua viettämässä. Tätä tuskaa lievittääkseen vanhemmat ovat kirjoittaneet joulupukille. Ennen joulua tulee terveisiä ja jouluaattona taas terveisiä ja kuvia joulunvietosta ja lemmikeistä. Viestejä tulee todella paljon ja joukosta poimitaan lähetyksessä esitettävät.

Millä perusteella lähetykseen päätyvät viestit valitaan?

– Mitään erityistä valintaperustetta ei ole. Pyrimme siihen, tervehdysten kirjo olisi mahdollisimman laaja ja niitä tulisi vähän eri puolilta Suomea.

Minkälaisia sattumuksia aikaisempien vuosien suorissa lähetyksissä on ollut?

– On ollut hauskoja ja vähemmän hauskoja juttuja. Kyllä monta soittajaa on pudonnut langoilta ja pukki on joutunut pitkittämään tämän vuoksi puheitaan. Onneksi tämä ei ole lähetykseen asti näkynyt. Kännykän alkuaikoina lapset eivät taas oikein osanneet toimia kännykän kanssa. Kuuman Linjan alkuaikoina ei saatu kerran kuvaa näkymään valtakunnan verkossa, ja pukki otti ensimmäiset puhelut audiona niin, että ruudussa näkyi vain valokuva.

Mihin pukki suuntaa, kun lähetys päättyy?

– Pukki lähtee jakamaan lahjoja. Lähetyksen päätteeksi pukki pukee palttoon päälle ja hänelle toivotetaan hyvää matkaa. HÄSA

Joulupukki vastailee lasten soittoihin Yle TV2:n Kuuma Linja -ohjelmassa. Linjat ovat auki kello 7.30 lähtien, mutta lähetys alkaa kello 8.

Mainos