Kanta-Häme

Pulkkinen EU:n toiseksi korkeimpaan sotilasvirkaan

EU-maiden puolustusvoimien komentajat valitsivat kenraalimajuri Esa Pulkkisen EU:n sotilasesikunnan päälliköksi. Virka on unionin sotilasviroista toiseksi korkein.

– Näen asian sillä lailla, että olin Suomen ehdokas. Töitä tehdään EU:lle EU:n virkamiehenä, mutta univormun hihassa on siniristilippu, sanoo Washingtonista tavoitettu Pulkkinen.

Pulkkinen (s. 1957) aloittaa kolmivuotisen pestinsä ensi vuoden toukokuussa. EU:n sotilasesikunnan tehtäviä ovat sotilaallinen kriisinhallinta ja puolustusyhteistyön kehittäminen.

– Aika laajaa tehtäväkenttää on vaikea konkretisoida. Se ei ole samalla tavalla sotilaallinen kuin Natossa. Valmistelemme EU-johtoisia kriisinhallintaoperaatioita, pidämme yllä tilannetietoisuutta maailman asioista sotilaalliselta näkökannalta ja kehitämme voimavaratyötä EU:ssa.

Pulkkinen luonnehtii sotilasesikuntaa sotilassihteeristöksi. Esikunta on osa EU:n ulkosuhdehallintoa ja sillä yli 200 työntekijää.

Pulkkinen on työskennellyt viimeisen 15 vuoden aikana sotilasesikunnassa kahteen eri otteeseen yhteensä lähes kuuden vuoden ajan. Ensin kansallisena asiantuntijana ja vuosina 2008–2010 operaatiopäällikkönä. Vuodesta 2011 hän on ollut puolustusministeriön puolustuspoliittisen osaston osastopäällikkönä Suomessa.

– EU:n sotilasesikunta on mieleinen työpaikka. Työtä tehdään poliittisessa kentässä, ja nykyisen tehtäväni luonne on hyvin samantapainen kuin tulevan tehtäväni. Olen jollakin tavalla itseni semmoiseen ajanut tai ajautunut, ja pidän siitä.

Vielä vuoden ajan sotilasesikuntaa johtaa itävaltalainen Wofgang Wosolsobe, jonka Pulkkinen tuntee hyvin.

– Myös hänellä on poliittissotilaallista kokemusta. Uskon sen olevan arvokasta työssä, jossa yhteistoiminta hyvin monen eri siviiliosapuolen ja poliittisen osapuolen kanssa on päivittäistä elämää.

– Persoona ja yhteistoimintasuhteet vaikuttavat tietysti myös siihen, kuinka sotilasesikuntaa johtaa.

Iittalasta lähtöisin oleva Pulkkinen suoritti varusmiespalvelun Parolassa vaunupataljoonassa. Hän on työskennellyt mm. apulaisosastopäällikkönä pääesikunnan suunnitteluosastolla, Jääkäriprikaatin komentaja Sodankylässä ja Panssarikoulun johtajana.

Yleisesikuntaupseerin tutkinnon Pulkkinen suoritti vuonna 1989. Prikaatikenraaliksi hänet ylennettiin vuonna 2008. HÄSA

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic