Kanta-Häme

Pullerille rakentuu liikuntakeskus

 

Pullerin alueen rakennusratkaisut kuuluvat Hämeenlinnan kuntalaiskeskusteluun lähes yhtä kiinteästi kuin toriparkki ja Ahveniston maauimala. Siinä missä toriparkki on vielä pelkkä ajatusleikki, Pullerin ja Ahveniston maauimalan osalta ollaan jo toteutusvaiheessa.
 
Pullerin lämmitettävä tekonurmikenttä sai jo maaperään lämmitykseen tarvittavan putkiston. Tekonurmimatto asennetaan kentälle ensi keväänä ilmojen taas lämmittyä. Alustavan suunnitelman mukaan kenttä on lämmitettynä käytössä vuoden päästä talvella.
 
Pullerin urheilutalo alkaa myös päästä toteutusvaiheeseen, kun 750 000 euron valtionavustuksesta saatiin jo lupaus. Lopullinen päätös valtionavusta tulee alkuvuodesta, samoin kuin maauimalan osalta.
 
Urheilutalon rakentamisen urakkakilpailu avataan ehdollisena viimeistään alkuvuodesta. Ehtona on juuri tuo valtionosuus.
 
Käytössä urheilutalo on parhaassa tapauksessa vuodenvaihteessa 2014–2015.
 
Pientä karsintaa luvassa
Pullerin alueen täydentävät jo käytössä oleva palloiluhalli, Säästöpankki Areena, myöhemmin rakennettava tekonurmipäällysteinen pesäpallokenttä sekä talvisin ylläpidettävä kuntohiihtolatu.
 
– Pientä karsintaa alkuperäisestä suunnitelmasta urheilutalossa todennäköisesti joudutaan tekemään, kun valtionosuus on ensimmäisiä arvioita pienempi, mutta toiminnallisuuteen karsiminen tuskin merkittävästi vaikuttaa, urheilutalohanketta vetävän Hämeenlinnan Liikuntahallit Oy:n toimitusjohtaja Jorma Hassinen sanoo.
 
Alkujaan hankkeeseen arvioitiin saatavaan noin 2 miljoonaa euroa yhteensä 14,6 miljoonan kustannusarviosta.
 
Kaupunki sijoittaa valtuustopäätöksellä hallihankkeeseen 5 miljoonaa euroa osakepääoman korotuksena. Summa kaavaillaan siirrettäväksi Engelinrannan tonttien myyntituloista. 
 
Halliyhtiö sai Punaportin liikuntasalin myynnistä 1,3 miljoonaa euroa. Summasta 450 000 menee tekonurmikentän rakentamiseen, 850 000 euroa käytetään urheilutaloon. Loppuosa rahoituksesta jää halliyhtiön lainoitettavaksi ja käyttökustannuksilla vuosien varrella maksettavaksi.
 
– Kyllähän se tietää tuntivuokrien nousua. Kuinka paljon, jää nähtäväksi, Hassinen sanoo.
 
Tällä hetkellä esimerkiksi heikkokuntoisen Hämeenkaaren tuntivuokra on alle 20 euroa/sali, salibandyhallin vuokra puolestaan reilusti yli 30 euroa.
 
Lämmitettävän tekonurmikentän kustannusarvio on nyt 640 000 euroa, josta valtionapua tulee 150 000 ja Euroopan jalkapalloliiton antamaa ns. HatTrick -tukea 40 000 euroa.
 
Kolme salia tai yksi iso
Urheilutalon peruskonsepti on selkeä: taloon mahtuu ”poikittain” kolme täysimittaista pelikenttää kaikille sisäpalloilulajeille. Lisäksi luvassa on tilat kuntosalille, voimistelijoille hyppymonttuineen, toimistotiloja seurojen vuokrattavaksi, kahvilatila sekä Halliyhtiöt Oy:n Pullerin alueen työtilat.
 
Kaksi salia yhdistämällä saadaan SM-sarjatasoinen pelikenttä esimerkiksi salibandyyn ja lentopalloon. Kolmas kenttä on edelleen harjoituskäytössä ääntä eristävän väliseinän takana.
 
Käyttämällä koko hallia saadaan yksi kansanväliset mitat täyttävä peliareena, jolloin käytössä ovat myös noin 2 000 katselijaa vetävät liikuteltavat katsomot.
 
– Siinä vaiheessa saliin voidaan tuoda vielä kentän päätyihin aikanaan Kulttuuritukussa käytössä olleet siirrettävät katsomot, jotka ovat nyt varastoituina, Jorma Hassinen kertoo.
 
Ison salin mitat ovat 42×65 metriä. Vertailun vuoksi Ritari-areenan kaukalon mitat ovat 30×58 metriä.
 
– Halli on uudenlainen vaihtoehto myös suurien yleisötilaisuuksien järjestämiseen Verkatehtaan ja jäähallin rinnalle, Hassinen huomauttaa.
 
Tulevaisuudessa Pullerin alueen henkilökunta keskittyy urheilutaloon, jonne tulevat myös palloiluhallin ja ulkokenttien pukusuojatilat, yhteensä 12 eri pukuhuonetta.
 
– Koneille ja laitteille on omat tilansa. Tulevaisuudessa yhtiön henkilökunta vastaa myös Pullerin hiihtoladusta, joten alueelle tulee todella monipuolinen liikuntakeskus, Hassinen sanoo.
 
Lähivuosien suunnitelmissa on myös tekonurmikentän rakentaminen pesäpalloilua varten. Se sijoittuu nykyisen jalkapallohallin päätyyn.
 
– Parkkipaikkoja tulee runsaasti. Jalkapallohallin nykyinen parkkipaikka laajenee ja se päällystetään. Uutta pysäköintitilaa tulee palloiluhallin pitkälle sivustalle hallin ja nurmikenttien väliin. Lisäksi Pullerin nykyinen pysäköintialue Parolantien tuntumassa säilyy nykyisellään, Hassinen selvittää.
 

Päivän lehti

6.4.2020