Kanta-Häme

Pullinen maalasi itsestään kaksi versiota

Taidemaalari Pentti Pullinen maalasi aikoinaan omasta isästään muotokuvan, kun hän täytti 60 vuotta. Silloin oma isä tuntui jo vanhalta. Viime kesänä Pullinen tajusi olevansa saman ikäinen kuin isä muotokuvassa. Hän ajatteli, että onhan se omakuva tehtävä vielä kun pystyy ja jaksaa.

Syntyi teos Korppi ja taiteilija, jossa Pullinen on tulkinnut itse itseään.

– Kyllähän muotokuvan tekeminen muuttuu toisenlaiseksi, kun sen tekee itsestään. Kuvasta tekee mieli tehdä komeampi ja vähän laihempi, Pullinen hymyilee.

Tilaustöissä ei irrotella

Ensimmäisen omakuvan jälkeen Pullinen on tehnyt jo toisenkin. Se syntyi osaksi yleisön palautteen vuoksi. Toinen työ onkin raadollisempi omakuva. Siinä on kuvattuna taiteilija ja paletti.

– Tämä toinen on realistisempi kuva. Tällainen olen enemmän, sillä tätä ei ole ”photoshopattu”, Pullinen kertoo ja jatkaa, että taulussa häntä katsoo krapula-aamun Pentti.

– Kyllä maalatessa käyn läpi omaa minuutta. Omakuvissa on myös lupa kokeilla ja epäonnistua.

Taidemaalarin omakuvat syntyvät valokuvien pohjalta, sillä taiteilija haluaa, että joku malli on olemassa.

Pullinen on maalannut uransa aikana yli 60 muotokuvaa. Hän sanoo, että tilaustöissä irrotteluun ei ole varaa, mutta sielu pitää saada kaikissa kuvissa näkyviin.

Omakuvissaan hän on voinut kuitenkin näyttää klassisen ammattitaitonsa. Kasvot on maalattu ”edelfelt-hengessä”, töiden valuvuus taas kuvastaa nykyaikaa ja rentoutta.

Estetiikka ensin

Pullisen taiteilijuutta kuvastaa ihailu Albert Edelfeltiä ja Eero Järnefeltiä kohtaan. Hän sanoo tavoittelevansa samankaltaista tyyliä ja kädenjälkeä.

– Olisi ollut hienoa elää Edelfeltin aikana ja kilpailla hänen kanssaan. Mutta, jos olisin nuorena mennyt taidekouluun, en arvostaisi häntä enää. Onneksi olen valinnut tämän tien.

Pullinen onkin opiskellut maalausta vasta aikuisiällä.

Taidemaalarina hän arvostaa luontoa, kauneutta ja ammattitaitoa.

Pullisen viimeisimmät työt käsittelevät luontoaiheita. Tällä kertaa niissä ei ole käytetty mitään maisemaa inspiraationa tai mallina vaan Pullinen on maalannut omasta päästään.

– Estetiikka on minulle tärkeää. (HäSa)

Pentti Pullisen 60-vuotisjuhlanäyttely on esillä ravintola Piparkakkutalossa talvikauden.

Menot