Kanta-Häme

Pullisen vanha troolari on saanut uuden elämän taiteilijan käsissä

Yhden jos toisen katse on tänä kesänä kiinnittynyt viikinkivenettä muistuttavaan paattiin Virvelinrannan laiturissa.

Sitä koristaa iso peltinen keulalohikäärme.

Veneen omistaja, taiteilija Teijo Pullinen, 59, nauraa, että aina, kun hän veneellä kulkee, ohikulkijat kaivavat kamerakännykät esiin tai morjenstelevat innokkaasti.

– Tämä herättää hilpeyttä.

Vanha troolari on Pullisen kelluva kesämökki, jonka pihassa ei tarvitse leikata nurmikkoa.

Hän osti sen kolme vuotta sitten ystäviltään, joilla vene oli kymmenisen vuotta. Vuosimallin 1975 troolari paloi ja upposi viisitoista vuotta sitten Turussa. Runko kuitenkin pelastettiin.

– Olen soutanut 30 kertaa Sulkavan souduissa, mutten ole koskaan ennen tätä kesää ajanut moottoriveneellä. Haaveilin, että joskus vielä ostan veneen. Kun tämä osui kohdalle, ajattelin, että otan projektin vastaan.

Pari vuotta Pullinen on kunnostanut troolaria pystyttämässään teltassa. Keväällä hän ajatteli, että nyt on koetettava, millainen paatti on vesillä, jottei homma ole ihan turhaa.

– Ensin vähän hirvitti, mutta hyvin tämä on pelannut.

Sisustus ja veneen muutkin osat ovat kierrätysmateriaalia. Puutavaraa Pullinen on saanut ystävältään, jolla oli puuta murskaava yritys. Pullinen kävi aina puukasalla kaivelemassa mielenkiintoisia puunpalasia.

Muun muassa veneen keulan kaiteet ovat vesiputkea ja seinät kierrätyspuuta.

Toissa joulun pyhinä syntyi keulahahmo. Sitä varten Pullinen leikkasi peltisaksilla yli 1000 peltipalasta.

Kun keulahahmo galvanoitiin sulassa sinkissä, moni firman työntekijä nauroi, ettei ole ennen nähnyt sinkistä nousevan lohikäärmeen päätä.

Veneessä oli pieni hytti, mutta nyt siinä on iso oleskelutila. Ensi kesäksi Pullinen aikoo rakentaa vielä wc-tilat ja keittiön.

– Visioita tulee, kun kulkee silmät auki.

Pullinen on nimennyt paattinsa Loch Nessieksi, koska niitä ei ollut muita Suomessa.

Veneellä on pituutta 15 metriä ja painoa kahdeksan tonnia, ja se on rekisteröity 20 ihmiselle. Pullinen ei järjestä maksullisia kyydityksiä, vaan on lähinnä viettänyt veneellä aikaa perheensä ja ystäviensä kanssa.

Pullinen on rakentanut venettään pääasiassa yksin. Hän nauttii, kun saa ratkaista pulmia ja toteuttaa visioitaan.

– Kun tuolla ruumassa möyrin, mietin, että moni ikäiseni ei edes pääsisi sinne. Positiivinen elämänasenne ratkaisee.

Pullinen ei laske työtunteja eikä veneeseen käytettyjä rahoja.

– Rahat menisi kuitenkin. Ei sitä koskaan tiedä, koska sitä heittää veivinsä. Siihen asti on päästeltävä täysillä. Allekirjoitan täysin Matti Nykäsen kommentin: Elämä on ihmisen parasta aikaa. HÄSA