Kanta-Häme

Pullottamo suunnitteilla Hauholle

Nimettömänä toistaiseksi pysyttelevä kansainvälinen rahoittaja etsii vedenpullottamolle paikkaa Hauholta entisen Viittakiven opiston tuntumasta.

Läheisen Ruskeanmullanharjun kupeessa lähellä Hauhontietä sijaitsee HS-Veden varavedenottamo ja lähde.

– Tutkimme nyt veden laatua ja sitä, mihin vedenpullottamo sijoittuisi. Tavoitteena olisi saada pullottamokokonaisuus lähteen lähettyville. Käymme myös neuvotteluja maanomistajien kanssa, kertoo Linnan Kehitys oy:n sijoittumispalveluiden johtaja Ari Räsänen.

– Käymme asiaa läpi kansainvälisen asiakkaan ja selvittäjien kanssa läpi. He eivät halua tulla vielä julkisuuteen nimenä, hän lisää.

Räsänen ei kiistä eikä vahvista onko kyseessä moskovalainen liikemies Samvel Karakhanyan.

Kaupungilla oli hänen omistamansa H2O4u Finland oy:n kanssa määräaikainen, vuonna 2014 tehty kahden tontin tonttivaraus kanta-Hämeenlinnasta Mäkelän teollisuusalueelta Pikku-parolantien varrelta vedenpullottamon rakentamiseen.

Veden oli tarkoitus tulla HS-Veden läheiseltä pohjavedenottamolta.

– Kumpikaan ei tule toteutumaan. Määräaikainen tonttivaraus on rauennut, ja vesiyhtiö tarvitsee kapasiteetin muuhun käyttöön. Venäläisyhtiöstä ei ole kuulunut mitään uutta vähään aikaan. Tonteille haetaan nyt muuta käyttäjää, sanoo apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo.

H2O4u Finland suunnitteli tätä ennen vedenpullottamoa Hämeenkoskelle, mutta yhtiö vetäytyi hankkeesta vuoden 2014 tammikuussa kaavavalituksen vuoksi.

Alue, josta tonttia nyt etsitään, on Ari Räsäen mukaan 2–4 hehtaarin suuruinen ja lähellä entisen Viittakiven kokonaisuutta. Nyt tiloissa toimii Hahkialan Uiskola, joka tarjoaa työhyvinvointi-, kokous- ja juhlapalveluita.

Kaupungin yleiskaava-arkkitehti Niklas Lähteenmäen mukaan tontinhakualueella on useita eri maanomistajia, muun muassa Karl Fazer ja kaupunki.

– Vedenpullottamo ei voi sijaita kovin kaukana vedenottamosta, koska vesi voi kulkea putkessa vain tietyn matkan, jotta se luokitellaan vielä lähdevedeksi, Lähteenmäki kertoo.

– Pullottamolle pitää olla liikenteellisesti hyvät yhteydet, jotta sinne päästään rekoille. Harjun päälle ja keskelle peltoa sitä ei voi rakentaa, hän lisää.

HS-Vedellä on Ruskeanmullan harjulla varavesiottamo, josta ei tällä hetkellä mene kuluttajille vettä. Vettä joudutaan pumppaamaan mäkeen, jotta pohjaveden laatu pysyy hyvänä ja koneet kunnossa.

Apulaiskaupunginjohtaja haluaa rauhoitella niitä, jotka ehkä pohtivat veden riittävyyttä, jos vedenpullottamo tulee.

– Aikoinaan kirjoiteltiin, että venäläiset vievät meiltä pohjavedet. Meillä on loistavat pohjavesivarat, joista riittää vaikka minkämoiselle pullottamolle, Juha Isosuo toteaa.

Ari Räsäsen mukaan asiassa ”ollaan viisaampia” tammikuun lopulla, kun tutkimukset ja neuvottelut maanomistajien kanssa edistyvät.

– Varmaan rahoittaja pystyisi menemään eteenpäin keväällä, kun kaikki speksit ovat selvillä. Mutta sekin asia on vielä auki, hän kommentoi aikatauluja.

Räsänen kertoo mahdollisen investoinnin olevan kymmeniä miljoonia euroja. Työpaikkoja se toisi kymmeniä.

Jos hanke lähtee liikkeelle, se vaatii asemakaavan. Alue on nyt lähinnä maa- ja metsätalousaluetta, ja se kaavoitettaisiin teollisuuskäyttöön. HÄSA