Kanta-Häme

Pumppua vaille valmis

Mistä on saippuakuplia sylkevä media-auto tehty? Vanhasta paloautosta, sadoista työtunneista ja huolellisesta ideoinnista.

Ars-Häme ry:n ja Hauholla toimivan Mokia ry:n kolme kuukautta kestänyt yhteistyöprojekti Kuvilla kuntoon on lopuillaan, ja Mokialla on pian käytössään kaupungin kirjavin kulkupeli.

– Meillä oli tuolla pihalla ruostumassa vanha paloauto ja ajattelimme, että sille olisi hyvä saada jotain käyttöä. Projektin tarkoituksena oli kunnostaa siitä kunnon media-auto, jolla voisi kuljettaa esimerkiksi äänentoistolaitteistoa, kertoo työryhmässä mukana ollut Juha-Pekka Haapaoja.

Taiteellisessa vetovastuussa yhdessä taiteilija Mikko Myöhäsen kanssa toiminut taitelija Jaakko Autere kertoo, että kaara on loppusilausta vaille valmis.

– Etsimme autoon vielä pumppua, jonka laitamme sylkemään saippuakuplia, Autere nauraa.

Kaiken takana on Hämeenlinnan kaupungin työnpaikkahanke, joka tilasi projektin Ars-Hämeeltä. Työryhmään kuuluu taiteilijoiden lisäksi kymmenen nuorta Mokian mediahankkeesta. Osanottajat ovat suunnitelleet auton ulkoasun yhdessä ja tehneet töitä kahdesti viikossa syyskuusta alkaen.

– Visuaalinen ilme on yhteisen ideamyrskyn tulosta. Yhtään mimmiä ei ollut työryhmässä mukana, joten auto on alusta loppuun miesvoimin kunnostettu. Olisi kyllä ollut ihan hienoa nähdä naisen kädenjälkeä varsinkin koristeluvaiheessa, Autere sanoo.

Ensikertalaiset asialla

Kavereiden kautta Mokian mediahankkeesta kuullut ja sittemmin toimintaan mukaan lähtenyt Haapaoja kertoo olleensa ryhmän ainoa, jolla oli etukäteen kokemusta autojen korjaamisesta.

– Kenelläkään meistä ei ollut kokemusta auton maalaamisesta. Juha-Pekalla on autoista kokemusta muuten, joten hän on ollut meille ammattitaiteilijoille oppaana tässä, Autere kiittelee.

Kuitenkin juuri maalaaminen oli Haapaojalle mieleisin työvaihe.

– Maalaaminen oli ehdottomasti kivointa projektissa, vaikka oli sisustan repiminenkin hauskaa. Siinä pääsi purkamaan fiiliksiä, Haapaoja kertaa.

Vanhalla, pahasti ruostuneella paloautolla ei ole ollut aiemmin käyttötarkoitusta, mutta Autere uskoo, että nyt sille löytyy kysyntää erilaisten tapahtumien yhteydessä. Ennen käyttöön vihkimistä on ex-paloauto kuitenkin vielä katsastettava, sillä tähän asti autoa on liikuteltu väliaikaisten siirtolupien turvin. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic