Kanta-Häme

Pumppubaarin puliukot päätyivät skeittiparkille

– Varsinkin viikonlopun jälkeen täällä on paljon viinapulloja ja röökintumppeja.

– Joskus ne juopot häiritsee, kun ne ottaa meidän skeittilautoja ja huutelee. Jotkut tarjoaa kaljaa ja tupakkaa, kertovat Hämeensaaressa skeittaavat 12–13-vuotiaat Viljami Ervasti, Leo Turunen, Jaan Lehtonen ja Manu Siltanen.

Niin sanottu spurgu-ongelma nuorison suosimalla skeittipaikalla on pahentunut, kun ensin moottoritien katteen työmaa pisti legendaarisen Pumppubaarin Tavastilan nurkan pusikoista matalaksi. Sen jälkeen alan miehet siirtyivät viettämään kesäpäiviä Vikmanin lahden rannan penkeille, jonne muutama viikko sitten avattiin Wakeboard-keskus vaijerisurfaajille.

Se taas karkotti juopottelijat skeittiramppien luokse rakennetulle grillauspaikalle ja ramppien alle.

– On meille tultu sanomaan, että vietiin pulsuilta ranta, vahvistavat uuden vesiurheilukeskuksen yrittäjät Teemu Jokiniemi ja Jaana Strandman.

Heidän havaintojensa mukaan osa väestä on siirtynyt tissuttelemaan lahdenpohjukan pesäpallokentän puolen puistonpenkeille.

– Skeittipaikan toimintaa emme ole sen enempää tarkkailleet.

Siivotonta

Pilvisenä päivänä puistokemistejä ei löydy mistään, vaikka kaupungin päihde- ja mielenterveyspalveluista vastaava tilaajapäällikkö Liisa Lepola saapuu paikalle varta vasten heitä etsimään. Hän kertoo ikänsä Hämeenlinnassa asuneena ja alalla töitä tehneenä tuntevansa monet varjoisan puolen kulkijoista.

– Luultavasti tässä skeittipaikalla pyörii tuota Toivontien ja Myllymäen porukkaa. Täytyy puhua heille, etteivät häiritsisi lapsia ja nuoria.

Skeittipaikan ympäristö ei miellytä Lepolan silmää.

– Aika siivotonta on. Ei vaikuta kovin kivalta paikalta.

Skeittipuiston grilliltä löytyy järkyttävä määrä tupakannatsoja, mäyräkoiran kääreitä ja rutattu tölkki sieltä täältä. Palautuskelpoiset lasipullot ja tölkit lähtevät skeittipoikien mukaan tehokkaasti pullonkerääjien matkaan.

Ikioma paikka?

Liisa Lepolan mukaan kaupungin päihdepalveluissa ei ole mietitty ikioman puistobaarin osoittamista puliukoille. Esimerkiksi Riihimäellä kaupunki sai siistittyä Peltosaaren ilmettä, kun osoitti tenuttajille rauhallisen paikan sivussa ohikulkijoiden katseilta.

– Ongelma on, ettei keskustasta ole oikein osoittaa paikkaa, jossa kukaan ei häiriintyisi, tilaajapäällikkö pohtii.

Toinen ongelma olisi saada päihdeongelmaiset menemään heille osoitettuun paikkaan.

– Yleensä nämä paikat etsivät itse itsensä. Alkon läheisyys on olennainen asia.

On myös kolmas pohdittava asia: onko ylipäätään järkevää, että ”kannustetaan” julkijuopotteluun osoittamalla varta vasten paikka sitä varten?

– Ei minulla ole tähän viisasten kiveä, Lepola myöntää.

– Skeittipaikalle on joka tapauksessa saatava roskikset ja joku vähän katsomaan perään. Keskustelen asiasta poliisin ja meidän päihdetyöntekijöidemme kanssa, hän lupaa. (HäSa)