Kanta-Häme

Punainen nenä murtaa jään

Hämeenlinnan seudulla käynnistyi aiemmin syksyllä senioriklovnitoiminta.

Kertyneet kokemukset ovat hyviä, sillä punanenät ovat saaneet runsaasti kutsuja yksinäisten ikäihmisten koteihin. Vierailuja on ollut kymmeniä, ja palaute niistä on ollut positiivista.

– Klovneria toimii jäänmurtajana. Toisen kotiin meneminen ei ole helppoa, eikä ventovieraan päästäminen omaan kotiin tunnu kaikista luontevalta, mutta oven avaaminen klovnille on helpompaa, sanoo senioriklovnien kummi, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

– Klovnit tuovat ikäihmisten kotiin huumoria, elämyksiä ja ainakin yhden iloisen hetken. Toivottavasti klovneria toimii pohjana myös pidempiaikaiselle kumppanuudelle, Pietikäinen sanoo.

Senioriklovnit edustavat uudenlaista, löytävää vanhustyötä, jonka Setlementtiliitto käynnisti tänä syksynä. Yhdessä mukana -projektin tavoitteena on tuoda yksinäisten vanhusten arkeen iloa ja uusia tuttavuuksia. Kutsuja klovneille on tullut läheisiltä, seurakunnalta, kotipalvelulta ja asukkailta itseltään.

– Hämeenlinnan alueellakin asuu paljon ikääntyneitä, jotka eivät pääse osallistumaan kodin ulkopuolella tapahtuvaan toimintaan. Heitä senioriklovnit ovat etsineet ja löytäneet, kertoo projektikoordinaattori Essi Siljoranta.

Kumppanuustalolla järjestetään huomenna perjantaina juhla, jossa kuullaan löytävän vanhustyön tuloksia. Kunniavieraina paikalla ovat senioriklovnit ja puhujiksi ovat lupautuneet Sirpa Pietikäinen ja Essi Siljoranta.

Hyvien kokemusten ansiosta senioriklovnitoiminta laajentuu keväällä 2016, jolloin Hämeenlinnan Seudun Setlementissä koulutetaan 12 uutta yli 60-vuotiasta klovnia.

– Haluamme mahdollistaa toimintaa, jota yli 60-vuotiaat ovat itse toivoneet. Tärkeintä on, että he kokevat tulleensa kuulluksi ja arvostetuiksi, kertoo projektikoordinaattori Essi Siljoranta.

Pietikäinen puhuu tilaisuudessa onnellisesta ikääntymisestä ja uskoo senioriklovnien kotivierailujen tuovan paljon iloa ja onnellisuutta yksinäisille ikääntyneille.

– Kaikki me tarvitsemme huumoria. Nauru on itkun sisko ja latteuden vastakohta. Yksinäisyyteen ei välttämättä liity itkua, mutta siihen liittyy latteutta ja tyhjyyttä. Siksi nauru on hyvä tapa yksinäisyyden lievittämiseen, Pietikäinen sanoo. HÄSA

Arvokasta ikääntymistä ja senioriklovnitoimintaa juhlistetaan Kumppanuustalolla (Kirjastokatu 1, Hml) perjantaina 11. joulukuuta kello 14–16. Klovnit tarjoavat vierailleen kakkukahvit.

_______________________

Oikaisu 10.12. klo 12:34

Kuvatekstissä nimivirhe. Kuvassa oli Aira Pettinen.