Kanta-Häme

Punaisella bussilla Turkuun

Halpabussiyhtiö Onnibus on halukas lisäämään Hämeenlinnassa pysähtyviä vuorojaan. Aivan lähiaikoina se ei kuitenkaan ole toimitusjohtaja Pekka Mötön mukaan ajankohtaista.

Syyt ovat lupateknisiä. Lisäksi puuttuu yksi tärkeä pysäkki, joka on tärkeä mahdollisimman nopeaan kaupunkien väliseen liikennöintiin pyrkivälle yhtiölle.

– Hämeenlinnassa on sellainen hassu infra-ongelma, että siellä ei ole pysäkkiä.

Onnibus toivoo Hämeenlinnan keskustan kohdalle pikavuoropysäkkiä pohjoisen eli Tampereen suuntaan.

– Se helpottaisi kaikkien elämää. Ajan usein Hämeenlinnan ohi, ja olen pettymyksekseni huomannut, ettei pysäkkiä saatu aikaan uuden kauppakeskuksen rakentamisen yhteydessä.

Viimeksi Onnibus lisäsi Hämeenlinnan kautta ajettavia vuorojaan 5. tammikuuta, mutta myös uutta Helsingin ja Vaasan välistä linjaa ajavat punaiset bussit ajavat kuudesti päivässä kaupungin ohi moottoritietä pysähtymättä.

Vetäytyi yhden kesän jälkeen

Toimintansa alkuvaiheessa kesällä 2012 Helsingin ja Tampereen välinen Onnibus poikkesi Hämeenlinnan linja-autoasemalla, mutta bussimatkustajien ilo halvoista matkoista jäi lyhytaikaiseksi.

– Lupateknisistä syistä emme voineet jatkaa. Aikataulut olivat päällekkäisiä vanhojen siirtymäajan sopimussuojaa nauttivien liikennöitsijöiden kanssa. Katsoimme silloin viisaimmaksi vetäytyä, koska koko reittilupa olisi voinut vaarantua.

Vuonna 2009 alkanut bussiliikennekilpailun vapautumisen siirtymäaika on päättymässä kuluvan vuosikymmenen lopulla.

Lupatekniset esteet Onnibussin pysähtymiseltä ovat poistumassa vuonna 2018, kun viimeiset ”vanhan mallin” sopimukset poistuvat Helsingin ja Tampereen väliltä.

– Hämeenlinna on kiinnostava, se on selvä, sanoo toimitusjohtaja Pekka Möttö.

Lahti–Turku viidesti päivässä

Onnibus ajaa Lahdesta Turkuun ja takaisin viidesti päivässä pysähtyen Hämeenlinnassa linja-autoasemalla.

– Vuorotarjonta on kova. Siinä ajosuunnassa käynti linja-autoasemalla ei myöskään hidasta matkantekoa.

Forssassa Onnibus pysähtyy Autokeitaan kohdalla.

Matkustajia on riittänyt Lahden ja Turun välillä. Vilkkaimpina päivinä busseja ajaa peräkkäin kaksi.

– Joulunpyhien aikaan linjalla ajoi kolme bussia.

Autoja oli myyty täyteen ja käytettävissä oli myös joulukuussa käyttöön saatuja uusimpia kaksikerroksisia busseja. Normaalisti Turun ja Lahden välillä kulkee tavallinen yksikerroksinen.

Matkalippuja jopa eurolla

Onnibus on todennut mallinsa toimivaksi. Sitä todistavat myös hurjat kasvuluvut.

– Kyllähän me myymme matkoja halvalla, alkaen yhdellä eurolla. Lähtökohta on se, että sananlaskukin jo kertoo, millainen loppu on ahneella.

Onnibussin kasvuluvut ovat olleet hurjat.

– Kysyntä on ylittänyt odotukset. Aloitimme uudelle konseptilla 1. heinäkuuta, ja homma räjähti kokonaan käsiin. Noin 800 000 matkustajaa puolen vuoden aikana on mahdoton luku.

Pekka Möttö vakuuttaa, että pääosin skotlantilaisessa omistuksessa oleva yhtiö on kestänyt hyvin kasvua.

– Mitä enemmän on väkeä, sitä halvemmalla sitä voi kannattavasti kuljettaa. Tätä voi tulkita mitenkään muuten kuin siten, että tarjontaa on liian vähän suhteessa kysyntään. (HäSa)