Kanta-Häme

Punajuurta pöytään säveltäjän synttärinä

Tänään on Jean Sibeliuksen syntymäpäivä. Juhlan tuntua ilmassa!
 
Mutta mitä tänään pitäisi kattaa pöytään? Jos tahtoo juhlia hämeenlinnalaissyntyisen säveltäjän merkkipäivää asiaankuuluvin menoin, mitä pitää tehdä?
 
Mitä Sibelius söisi? Mitä Sibeliuksen suku syö?
 
– Kyllä punajuuri kuuluu juhlapöytään. Ainolassa syötiin ja minunkin perheeni syö uuden sadon punajuuria suolaisen voin kanssa. Äärimmäisen terveellistä, sanoo Jean Sibeliuksen tyttärenpojanpoika, Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Janne Virkkunen.
 
Hänellä itselläänkin on tänään syntymäpäivä. Päivämäärän kunniaksi hän myös sai nimekseen Janne.
 
Virkkunen on itse istunut Janne ja Aino Sibeliuksen ruokapöydässä 1950-luvulla.
 
– Muistikuvani Ainolan ruokapöydästä ovat utuiset. Olin niin pieni. On kuitenkin tiettyjä ruokia, jotka kuuluivat pöytään. Osa on siirtynyt omiinkin traditioihini.
 
Virkkusen mukaan ruokavalinnoissa näkyi Järnefeltin suvun venäläinen vivahde ja se, että Ainolassa viljeltiin runsaasti.
 
Moskovskajaa ja korppusoosia
Aino Sibelius viljeli niin hartiavoimin, että hän oli yksi pääkaupunkiseudun siemenkauppiaiden merkittävimmistä asiakkaista. On tarkkaan tiedossa, mitä omena-, päärynä- ja luumulajikkeita puutarhassa kasvoi.
 
Aino Sibelius kasvatti, korjasi ja säilöi myös muun muassa perunaa ja pensaskaupalla viinimarjoja.
 
– Ruoka oli perinteistä. Järnefeltin suvusta tuli kuitenkin esimerkiksi Moskovskaja-niminen piirakkaruoka, jossa taikinapohja täytetään kanalla tai jäniksellä, sienillä, hillosipuleilla, etikkapunajuurilla ja valkokastikkeella, Virkkunen kertoo.
 
Hänen lapsuudenkodissaan syötiin uuden sadon vihanneksia ”korppusoosin” eli voissa kypsennetyistä leivänmuruista tehdyn lisukkeen kera.
 
– Aika hyvää! Vihannekset ja marjajälkiruoat kuuluivat Ainolassa asiaan. Pöydässä oli myös punaviiniä, ja sitä on toki nykyään omassakin pöydässämme.
 
Raatihuoneessa kokataan pyytä
Hämeenlinnan Raatihuoneessa on esimerkiksi tapahtumien yhteydessä kokattu Sibelius-teemaisia aterioita. Maunviljelijät-yritystä pyörittävä ruokasuunnittelija Pirjo Päivärinta on tutkinut reseptejä ja lukenut Sibeliukseen liittyvää kirjallisuutta.
 
– Olen lähtenyt liikkeelle Ainolasta ja Tuusulanjärvestä ja rakentanut aterioita puutarhan tuotteista ja kalasta. Järvestä pyydystettiin kuhaa, siikaa ja ahventa. Sibelius rakasti myös riistaa, joten listalla on myös peltopyy, Päivärinta kertoo.
 
– Peltopyytä liemenä, pasteijoina ja kokonaisena paistettuna. Juureksia ja vihanneksia erilaisissa muodoissa, hän listaa.
 
Päivärinta kruunaa omat kokonaisuutensa ”Sibeliuksen viskikakulla”. Maestro itse nautti rouvansa loihtimaa sokerikakkua viskin kera. Päivärinta on yhdistänyt ainekset.
 
Ensi vuonna Ainolan ateriat pääsevät kansien väliin. Janne Virkkunen tietää, että tekeillä on kirja Sibeliuksen pöydässä. Siinä selvitetään, mitä Ainolan pöytään kuului.
 
– Aikalaistodistajat vain alkavat olla vähissä, Janne Virkkunen sanoo.
 
Kakku on viittaus Wienin-aikoihin
Hämeenlinnan Sibelius-Seuralla on ollut perinteenä nautiskella syntymäpäivän kakkukahvit ennen säveltäjän syntymäpäiväkonserttia. Niin tehdään nytkin.
 
Tänä vuonna Verkatehtaalla katetaan pöytään ”sacherkakkumukaelma”, jonka kostukkeena on Amaretto-likööriä.
 
– Sibelius opiskeli aikoinaan Wienissä, joten kakku viittaa siihen. Päällä on valkosuklaasta tehty nuottiavain, kertoo Hämeenlinnan Sibelius-Seuran puheenjohtaja Erkki Korhonen.
 
Sattumoisin Korhonen on myös Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön johtaja. Säätiöllä puolestaan on säveltäjän juhlavuodelle 2015 teemaruokiin liittyviä kaavailuja.
 
– Etsimme parhaillamme tietoa siitä, mitä kaikkea voisi olla. Toivomme, että Hämeenlinnan kahvilat ja ravintolat toteuttaisivat juhlavuonna Sibelius-reseptejä.
 
Entä säätiö itse? Saadaanko juhlavuonna musiikillisia kakkuiltamia Sibeliuksen tyyliin?
 
– Sellaisia voisi hyvinkin järjestää! Korhonen innostuu. (HäSa)
 
Sinfonia Lahti: Sibeliuksen syntymäpäivä. Konsertti Verkatehtaan Vanaja-salissa tänään kello 17. Konsertin esittely ylälämpiössä kello 16. Konsertin johtaa Okko Kamu. Piano: Arto Satukangas. Ohjelmassa Järnefeltin Korsholma, Raition Joutsenet, Hannikaisen Pianokonsertto ja Sibeliuksen Finlandia.