Kanta-Häme

Punakynä viuhuu taas

Hämeenlinnan kaupunki on leikkaamassa suurimpien kulttuuriavustustensa summia tuntuvasti. Esimerkiksi Hämeenlinnan kesäteatteri ja kaupunginorkesteri saavat pari tuhatta euroa vähemmän kuin viime vuonna, mikäli elämänlaatulautakunta hyväksyy ehdotetut avustussummat tänään.

Leikkaukset hämmentävät avustusten saajia.

– Onko tässä kyse jonkinlaisesta pudotuspelistä tai viivytystaistelusta, orkesterin intendentti Markku Jokinen kysyy.

Hänen mielestään vuosi vuodelta niukkenevat avustussummat kertovat siitä, ettei kaupunki halua tukea orkesterin toimintaa.

Kesäteatteriyhdistyksen puheenjohtaja Harri Laine ihmettelee, että kulttuuriavustuksista juuri suurimmat tuen saajat ovat elämänlaatulautakunnan leikkauslistalla.

– Jos kulttuuripuolella pyritään pitämään yllä kaupungin imagoa nostavia tapahtumia, niin juuri suurilla tapahtumilla se onnistuu, hän sanoo.

Esimerkiksi kesäteatteri kerää joka vuosi Kaupunginpuistoon noin 10 000 kävijää, joista monet ovat Hämeenlinnan ulkopuolelta.

– Jos pudotuspelistä on kyse, linjaus pitäisi tehdä näkyvästi ja kertoa, mitä tavoitellaan. Nyt linja näkyy vain avustussummissa, hän sanoo.

Sähkömuseo …syö avustuksia

Avustusehdotuksen valmistellut tilaajapäällikkö Timo Koivu vakuuttaa, ettei viestinä ole ”teitä ei haluta täällä”.

– Mutta kun määräraha ei ole moneen vuoteen noussut, ei ole mitä jakaa, hän sanoo.

Koivu muistuttaa, että toissa vuonna avustuksina jaettava summa vieläpä pieneni kymmenen prosenttia.

Suurin syy isojen avustuksensaajien pettymykseen löytyy tänä vuonna Linnanniemen kehittämistarpeista.

Uutena avustuksen saajana on sähkömuseo Elektra, joka haki 10 000 euron kertaluonteista avustusta muuttaakseen Linnanniemen alueelle. Sille ehdotetaan 8 000 euron tukea.

– Näin suuren tukisumman kokoaminen vaatii leikkaamista muilta, Timo Koivu sanoo.

Hänen mukaansa pieniä avustuksia leikkaamalla ei olisi saatu kokoon riittävää summaa. Siksi suurimmilta avustuksensaajilta ehdotetaan otettavaksi kautta linjan 1 000–2 000 euroa viimevuotiseen verrattuna.

Vaikeuksia …tuottaa

Esimerkiksi Hämeenlinnan orkesteriyhdistys sai vuosi sitten 37 000 euron avustuksen. Nyt esitetty avustussumma on 35 000 euroa.

Kaupunginpuiston kesäteatterille ehdotetaan 25 000 euron tukea, kun summa viime vuonna oli 27 000 euroa. Avustus on vuosikausia ollut 30 000 euron tietämissä.

Harri Laine huokaa, että sopeutuminen tuottaa vaikeuksia.

– Tulevan kesän suunnitelmia ei muuteta, mutta seuraavaa kesää on pohdittava tarkkaan, hän sanoo.

Kaupunginorkesteri anoi toiveikkaasti 60 000 euroa, koska se juhlii 80-vuotissyntymäpäiväänsä tänä vuonna. Viisi vuotta sitten orkesteri sai 40 000 euroa 75-vuotisjuhlavuoteensa. Viime vuonna summa oli 37 000 euroa, ja neuvotteluissa suuruusluokan luvattiin säilyvän.

– Esimerkiksi matkakustannukset ja vuokrat nousevat koko ajan, joten avustuksen reaalinen summa laskee ilman leikkauksiakin, Laine ja Jokinen sanovat.

Elämänlaatulautakunta päättää kulttuuri- ja liikuntajärjestöjen avustuksista kokouksessaan torstaina. (HäSa)