Kanta-Häme

Punttispedejä ja pieruverkkareita

Penkki = pumppi

Penkkipunnerrusta suosivat konkarit tietävät miten lihas kasvaa ja kuinka monta toistoa tarvitaan parhaan mahdollisen pumpin aikaan saamiseksi.
Nuori konkari pukeutuu tiukkaan hihattomaan paitaan, jotta lihaksikkaat käsivarret, hartiat ja timmiksi treenattu sixpack erottuvat mahdollisimman selvästi. 
Vanhemmiten konkarit tuppaavat löystymään vatsan kohdalta, sillä juoksumatto, alkuverryttely tai muu aerobinen, maksimaalisen lihaskasvun tiellä oleva harjoittelu ei kuulu konkarin kunto-ohjelmaan. 
Konkari keskittyy suosikkiliikkeisiinsä, yleensä penkkipunnerrukseen, hauiskääntöön ja jalkakyykkyyn. Konkari käyttää vain vapaita painoja, hilavitkuttimet on tarkoitettu naisille ja lapsille. 
Pienen rekan verran painoja tankoon lastaava konkari tekee toistoja yhdestä kolmeen ja ähkii, kiroilee ja kilkuttelee rautaa äänekkäästi.
 
”Ainakin vuosikymmenen vanhoihin pieruverkkareihin pukeutunut parivaljakko varaa yhtä ja samaa laitetta eräällä kaupungin salilla tunnista toiseen. Kumpikaan ei vaivaudu verryttelemään tai venyttelemään, vaan tankoon lyödään satanen laakista ja ryhdytään ärisemään.”
 
 

Täydessä tällingissä

Tälläytyjä – yleensä nainen – saapuu salille viimeisen päälle  laittautuneena. Mielellään vaaleanpunaiset, alaselän tribaalitatuoinnin paljaaksi jättävät trikoot ovat taatusti tahrattomat ja tuoksuttomat, hiukset on laitettu huolettomasti mutta tarkalleen tietyllä lailla viimeistä suortuvaa myöten ja kaulalle sekä rintavakoon on suihkautettu huumaava määrä hajuvettä. 
Tälläytyjä panostaa liikkeisiin, jotka esittelevät treenatun vartalon parhaat puolet mahdollisimman kattavasti salin seinäpeilien kautta.
 
”Salilla jossa käyn, on naisten ja miesten salit erikseen, joten vastakkaiseen sukupuoleenkaan ei tarvitse tehdä vaikutusta. Kerran paikalle tuli todella kaunis nuori nainen treenaamaan kireissä vaaleanpunaisissa farkuissa ja ihan täydessä tällingissä. 
Hän nosteli peilin edessä kilon käsipainoja ja mutristeli vaaleanpunaisia huuliaan. Pukuhuoneessa hän lisäili huulipunaa ja meni sitten jatkamaan ”treeniään”. 
Toinen eeppinen hetki oli kahden vanhemman, hieman pyöreähkön rouvan treeni: molemmilla oli yllään takuulla kaikki omistamansa kultakorut, kynnet lakattuina, hiukset laitettuina ja meikit naamalla. Toisella oli jopa pitsibolero treenipaidan päällä.”
 
 

Tehotreenaaja

Tehotreenaaja on lukenut lehdestä, että kiertoharjoittelu maksimoi rasvanpolttoa. Niinpä tehotreenaaja kiertää salilla laitteelta toiselle varaten käyttöönsä mahdollisimman monta laitetta kerrallaan. 
Tehotreenaaja loukkaantuu, jos joku menee laitteelle kesken hänen treeninsä, kun hänellä on kuitenkin ojentatalja, scott-hauis, smith-penkkipunnerrus, jalkaprässi, kevennetty leuanveto ja alataljasoutu tässä selvästi kesken. 
 
”Jätkä teki vuorotellen penkkiä, jalkaprässiä ja käsivarsia pudotussarjoina useilla eri painoisilla käsipainoilla. Kun yritin ottaa käyttööni yhden käsipainoparin, punttispede mussutti, että hänellä on juuri niillä vielä kesken. Cross fit -salit ovat erikseen…”
 
 

Palautuja

Palautuja palauttelee sarjojen välissä useita minuutteja nousematta laitteesta, koska salitreenissä on se mukavaa, ettei tule hiki ollenkaan. 
Palautuja on erittäin hyvä kuuntelemaan itseään treenin aikana, koska hän osaa lopettaa heti, kun liike alkaa tuntua lihaksessa. 
Palautuja ei viitsi laskea toistojen määrää, vaan hänen tekee niitä juuri sen verran kuin hyvältä tuntuu. Palautuja myös seuraa muiden tekemisiä hyvin tarkkaavaisesti.
 
”Yleensä treenin loppua kohden tulee hengästyttyä (yllätys!) ja samalla ehkä ähistyä viimeisten sarjojen kohdalla. Kerran olin tekemässä kovaa treeniä ja taukoa pitäessä huomasin, miten viereisessä laitteessa päivystänyt rouva katseli minua paheksuen. Otin iPodin kuulokkeet korvilta kuullakseni, mitä mahtaa olla asiaa. Rouvan mielestä hengästymiseni häiritsi hänen harjoitteluaan, joka oli koostunut lähinnä paikallaan istumisesta ja muiden tuijottelusta.”
 
 

Kaverin kanssa

Joidenkin mielestä treenaaminen on niin paljon kivempaa kimpassa. Kaverin kanssa -treenaajat jumittavat yhdellä laitteella tuntikaupalla niin, ettei kukaan muu pääse laitteelle välissä. 
Kimppajumppaajien nauru ja lörpöttely kantautuu yleensä jokaisen muun treenaajan korviin. Kuulumisiakin vaihdetaan kovaäänisesti usein unohtaen, että kuntosalilla on paljon muitakin hämeenlinnalaisia, joten juoruilulla voi olla kauaskantoisia seurauksia.
 
 
 
 
 
Juttu perustuu lukijoiden ja toimittajan havaintoihin Hämeenlinnan eri kuntosaleilta vuosien varrelta. Kursivoidut kohdat ovat lukijoiden kertomuksia.