Kanta-Häme Hämeenlinna

Puolen miljoona menot ilman kuitteja – Sunny Car Centerin kirjanpitoa ihmeteltiin käräjillä

Sunny Car Centerin oikeudenkäynnissä ihmeteltiin yhtiön kirjanpitoa.
Pesänhoitaja Jorma Tuomaala järjesteli valmisteluistunnossa todisteitaan, joita hän toi useita laukullisia. Käräjätuomari Eeva Kukkolan sijaan pääkäsittelyssä puheenjohtajana toimi käräjätuomari Petteri Palomäki. Kuva: Riku Hasari
Pesänhoitaja Jorma Tuomaala järjesteli valmisteluistunnossa todisteitaan, joita hän toi useita laukullisia. Käräjätuomari Eeva Kukkolan sijaan pääkäsittelyssä puheenjohtajana toimi käräjätuomari Petteri Palomäki. Kuva: Riku Hasari

Sunny Car Centerin SCC:n pesänhoitajan Jorma Tuomaalan mukaan yhtiön kirjanpidossa on yli puolen miljoonan euron menot, joista ei ole kuittia.

– Yhtiön varoja on käytetty täysin holtittomasti ja vastaajan oman voiton pyyntiin ja luksuselämään, Tuomaala sanoo.

Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa käynnistyi maanantaina oikeudenkäynti, jossa Markku Ritaluomaa vaaditaan palauttamaan konkurssipesään runsaalla 1,1 miljoonalla eurolla palkkoja, maksuja, nostoja ja itselle maksettuja korkoja.

Ritaluoman asianajaja Mari Lampenius ihmetteli myös käräjäoikeudessa, mitä kirjanpidolle on tapahtunut. Hänen mukaansa aineisto on kuukausittain toimitettu kirjanpitäjälle. Tilin- ja verotarkastuksessa kirjanpito on hyväksytty.

– Aineiston järjestys on aina riski konkurssitilanteessa. Kirjanpito on kantajan hallussa, Lampenius arveli.

Ritaluoma kiistää lähes kaikki pesän vaatimukset varojen palauttamisesta. Hänen mielestään palkan korottamiseen oli hyväksyttävä peruste ja menot liittyvät yhtiön liiketoimintaan. Korkoja veloista on maksettu myös muille velkojille.

– Suomen pääministerin palkka on runsaat 12 000 euroa ja Sunny Car Centerin toimitusjohtajan noin 44 000 euroa kuukaudessa. Oliko palkankorotus oikein. Se rikkoi useita osakeyhtiölain periaatteita, Tuomaala sanoo.

Lampenius muistuttaa, että asioita tarkastellaan nyt yli viiden vuoden kuluttua tapahtumista. Se, että hanke ei onnistunut, ei osoita, että asioita olisi tuolloin tehty väärin perustein. Hänen mukaansa hanke oli vielä vuonna 2013 täysin toteuttamiskelpoinen.

– Tällaisissa projekteissa tarvitaan paljon markkinointia ennen kuin kuokka isketään maahan.

 

Käräjäoikeudessa kuullaan tiistaista torstaihin todistajia. Keskiviikkona on tarkoitus kuulla videoyhteydellä Markku Ritaluomaa, joka tiettävästi asuu Yhdysvalloissa.

Konkurssipesä vaatii SCC:n hallituksen entistä jäsentä Iisakki Kiemunkia osittain vastuuseen Ritaluoman palkankorotuksesta. Kiemunkia vastaan nostettu kanne oli pääkäsittelyssä jo maaliskuussa. Ritaluomaa kuullaan osana molempia oikeudenkäyntejä.

Kiemungin ja Ritaluoman kanteita käsitellään eri tuomarikokoonpanolla. Oikeudenkäynneissä esitetään osin samoja todisteita ja kuullaan osin samoja todistajia, mutta ne on esitettävä erikseen molemmissa prosesseissa.

Käräjäoikeus tuomitsi Ritaluoman viime vuonna 6,2 miljoonan euron korvauksiin SCC:stä ulkomaille viedyistä rahoista. Kiemunki määrättiin yhteisvastuulliseksi 350 000 euron korvauksista. HÄSA

Oikeudenkäynnissä esitettiin todisteena Sunny Car Centerin englanninkielinen mainosvideo: