fbpx
Kanta-Häme

Puolet Hämeen eduskuntavaaliehdokkaista on tehnyt ennakkoilmoituksen vaalirahoituksesta

Yli 30 000 euron kampanjat toistaiseksi harvinaisia.
Kuva: Riku Hasari
Kuva: Riku Hasari

Eduskuntavaaliehdokkailla on ensi lauantaihin asti aikaa tehdä vapaaehtoinen ilmoitus vaalirahoituksestaan. Hämeen vaalipiirissä ilmoituksen oli maanantaihin mennessä tehnyt 75 yhteensä 155:stä puolueiden ja yhteislistojen ehdokkaista.

Asikkalan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Hilkka Kemppi (kesk.) arvioi vaalirahoituksensa suuruudeksi 48 000 euroa ja toiseksi suurimman, 44 715 euron budjetin ilmoittaa niin ikään asikkalalainen Juha Tapiola (vihr.).

– Olen aina ollut sitä mieltä, että kun lähdetään tekemään, niin tehdään tosissaan, sanoo Tapiola.

Tapiolan kokonaisbudjetista yli 41 000 euroa on omaa rahaa.

– Tämä on minulle vähän moraalinen ja eettinen kysymys. Haluan säilyttää riippumattomuuteni. sanoo Lahden kaupungin reviisori.

Suurimman osan euroista Tapiola käyttää lehti- ja televisiomainontaan.

– Sekä minä että kampanjapäällikkö olemme ensimmäistä kertaa mukana. Olemme suunnitelleet kampanjaa lokakuusta lähtien ja sitten toteuttaneet suunnitelmaa.

 

Ahkerimmin ennakkoilmoituksia ovat tehneet vihreiden ja vasemmistoliiton ehdokkaat. Näiden puolueiden ilmoitusprosentti on jo sata. Pienpuolueista samaan yltävät Feministinen puolue, Liberaalipuolue ja Piraattipuolue. Toisaalta kuuden muun pienpuolueen tai yhteislistojen ainoa vapaaehtoinen ilmoittaja on toistaiseksi Seitsemän tähden liikkeen Anita Saarinen.

Laiskimmin hallituspuolueista ilmoituksia ovat antaneet Kokoomuksen (4) ja Sinisen tulevaisuuden (3) ehdokkaat.

 

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa ehdokkaat käyttivät hurjimmillaan rahaa kampanjointiin yli 100 000 euroa. Keskimääräinen rahoitus oli 11 500 euroa ja valituksi tultiin keskimäärin yli 38 000 euron budjetilla. Vain kolme nykyisistä edustajista meni läpi alle viiden tuhannen kampanjalla.

Ennakkoilmoitusten perusteella laskettu keskimääräinen budjetti Hämeessä on nyt noin 8 300 euroa. 30 000–40 000 euron kerho koostuu toistaiseksi Martti Taljasta (kesk.), Sirkku Hildenistä (sd.) ja Juha Rehulasta (kesk.).

20 000–30 000 euron budjeteilla ovat liikkeellä Lulu Ranne (ps.), Francis McCarron (kok.), Päivi Räsänen (kd.) Aino-Kaisa Pekonen (vas.), Marju Markkanen (sd.), Timo Kaunisto (kesk.) ja Tarja Filatov (sd.).

Vuodesta 1995 kansanedustajana ollut Tarja Filatov muistelee käyttäneensä viime valeissa jokseenkin saman määrän rahaa kampanjaansa kuin nytkin, reilut kaksikymmentätuhatta euroa.

– Minulla on aina ollut aika pieni budjetti. En usko siihen, että rahalla pystyy vaikuttamaan, jos ei ole tehnyt töitänsä vaalien välissä.

Vaikka Filatovilla on kokemusta jo kuusista aikaisemmista eduskuntavaaleista, ei kampanjaa tehdä rutiinilla.

– Maailma muuttuu koko ajan. Minullakin sähköisen markkinoinnin osuus on kasvanut suhteessa muuhun.

 

Ehdokkaiden vapaaehtoisia ennakkoilmoituksia tutkiessa kannattaa muistaa, että aidomman kuvan vaalirahoituksesta antavat varsinaiset vaalirahailmoitukset, jotka ehdokkaat antavat kesäkuun 17. päivään mennessä.

– Monella tulee sellainen viime hetken paniikki, jolloin lisätään panostuksia viimeiseen viikonloppuun, sanoo Filatov. HÄSA

Vaalirahoitus

Ehdokas, ehdokkaan tukiryhmä ja muu yksinomaan ehdokkaan tukemiseksi toimiva yhteisö eivät saa vastaanottaa tukea, jonka antajaa ei voida selvittää.

Eduskuntavaaleissa ei saa vastaanottaa suoraan tai välillisesti samalta tukijalta 6000 euroa enempää. Tuki puolueelta tai puolueyhdistykseltä voi kuitenkin olla suurempi, jollei se sisällä mainittua rahamäärää enempää muulta tukijalta välitettävää tukea.

Ulkomaista tukea vaalikampanjaan saa vastaanottaa vain yksityishenkilöiltä sekä ehdokkaan aatesuuntaa edustavilta kansainvälisiltä yhteisöiltä ja säätiöiltä.

Ehdokkaan on huolehdittava, että vaalikampanjaan kuuluvasta tai sitä tukemaan tarkoitetusta maksullisesta mainoksesta käy ilmi mainoksen maksaja. Yksityishenkilön nimeä ei saa kuitenkaan julkistaa ilman hänen nimenomaista suostumustaan, jos hänen maksamansa mainoksen arvo on pienempi kuin 1 500 euroa.

 

OIKAISU

Alkuperäisessä jutussa Aino-Kaisa Pekosen nimi oli kirjoitettu virheellisesti Anna-Kaisa Pekonen.

 

Menot