Kanta-Häme

Puolet rakastavaisista valitsee virkamiehen vihkijäksi

Annika ja Henri Mäkelä eivät ole koskaan haaveilleet isoista prinsessahäistä – juhlien sijaan pariskunta hiippaili salaa maistraattiin vaihtamaan sormuksia viime maaliskuussa, kun tytär Peppi oli syntynyt.

– Tarkoitus oli mennä vähin äänin naimisiin, mutta äitini taisi arvata mistä oli kysymys, kun veimme Pepin hänelle hoitoon ennen vihkitilaisuutta. Tilaisuudessa ei ollut läsnä muita kuin me ja maistraatin virkailijat todistajina, Annika Mäkelä kertoo.

Mäkelöiden tapaan siviilivihkimisen valitsee jopa puolet kaikista vihittävistä pariskunnista vuosittain. Suomessa avioliiton satamaan purjehtii vuosittain noin 30 000 paria, joista lähes 15 000 valitsee siviilitoimituksen.

Suosion kasvu näkyy myös maistraattien vihkihuoneissa. Kesän kalenteri on lähes täyteen varattu.

– Etenkin lauantaivihkimisiä saa tehdä niin paljon kuin jaksaa. Viikonlopputyöt ovat meillä vapaaehtoista ylityötä, mutta häät ovat niin iloinen asia, ettei niistä voi kieltäytyä, kertoo henkikirjoittajana Itä-Uudenmaan maistraatissa toimiva Leena Meri.

Lempimusiikkia ja runoja

Mäkelöiden vihkitilaisuus oli ohi 15 minuutissa. Annika Mäkelä kertoi soittaneensa maistraattiin maaliskuisena maanantaina, ja sai vihkiajan keskiviikoksi. Naimisiin päästiin huppareissa ja farkuissa. Pariskunta ei kuulu kirkkoon, joten siviilivihkiminen oli heille itsestään selvä valinta.

Meren mielestä siviilivihkimiseen päätyvät arvostavat tilaisuudessa juuri sen tiiviyttä. Myös rippikoulun puute ja eri uskontokuntiin kuuluminen ajaa pariskuntia maistraatin vihkihuoneisiin.

Siviilivihkimiset eivät vihkikaavan ytimekkyydestä huolimatta ole tylsiä. Usein häissä on Meren mukaan soitettu pariskunnan omaa mielimusiikkia, pukeuduttu oman tyylin mukaisesti ja luettu koskettavia sormusvaloja.

Toisinaan Merta pyydetään lukemaan tilaisuudessa virallisen vihkikaavan lisäksi parille merkityksellinen runo tai kirjan katkelma.

Yksilöllisyys ja helppous kurssissa

Avioliitto houkutti Mäkelän pariskuntaa lähinnä juridisen puolen takia. Pariskunta tahtoi yhteisen sukunimen koko perheelle ja oikeuden huolehtia perheen yhteisistä asioista.

Lauantaina pariskunta juhlii häitään sukulaisten ja ystävien kesken kesäisellä pihamaalla. Tarkoitus on tarjota vieraille itse leivottua kakkua, keksejä ja pikkusuolaista.

– Tämä ei oikeastaan ole perinteinen hääjuhla, koska meillä ei ole ohjelmassa leikkejä eikä vihkivaloja, vaan tarkoitus on pitää hauskaa läheisten kanssa. Valkoista laahusmekkoa en aio pukea päälleni, Annika Mäkelä sanoo.

Meren mielestä siviilitoimitus on suosittua juuri sen yksilöllisyyden ja helppouden vuoksi. Siviilivihkiminen edustaa uudenlaista asiakaslähtöisyyttä ja palveluhalukkuutta. Meri kulkee tarvittaessa satojakin kilometrejä julistaakseen määränpäässä odottavan pariskunnan aviopuolisoiksi. Työn hoidettuaan hän lähtee kotimatkalle.

– Tämä on erilaista virkamiestyötä. Vihkitila on usein ihmisten itsensä suunnittelema ja virkailija menee ihmisten luo. Näin hääparin ja vieraiden ei välttämättä tarvitse siirtyä minnekään.

Vihkikaava kuumailmapallossa

Mäkelät sanoivat toisilleen tahdon perinteisesti maistraatin vihkihuoneessa virka-aikaan. Merta on pyydetty suorittamaan vihkitilaisuuksia muun muassa purjeveneessä ja kuumailmapallossa. Hänen kollegansa ovat vihkineet niin metrossa kuin paloasemallakin.

Meri on vihkinyt avioon myös pareja, jotka ovat halunneet astella henkikirjoittajan eteen koirien kanssa, hevosten selässä tai polkupyörillä. Toisinaan vihittävät tekevät häistä yllätysnumeron esimerkiksi syntymäpäiviä piristämään.

– Olen piileskellyt asunnon saunatiloissa etteivät 50-vuotispäiville saapuneet vieraat huomaisi minua, Meri kertoo.

Ristiriitojen vastapainoksi rakkautta

Meri on toiminut henkikirjoittajana lähes vuosikymmenen. Vihkimisten lisäksi hän hoitaa holhoustoimen edunvalvonnan tehtäviä ja kohtaa työssään paljon ristiriitoja. Vihkimisseremoniat tarjoavat hänellekin sykähdyttäviä hetkiä.

– Ei virkamieskään voi olla huomaamatta, kun vihittävä pariskunta on toisiinsa syvästi rakastunut. Lisäksi puhutteleva musiikki tai pariskunnan itse kirjoittamat valat nostavat joskus kyyneleen silmäkulmaan. Toivottavasti en koskaan tule niin kyyniseksi, että nämä lakkaavat koskettamasta, Leena Meri sanoo. (HäSa)

 

 

 

 

 

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic