Kanta-Häme

Puoli vuosisataa lähiöelämää

”Suomalaista arkkitehtuuria kauneimmillaan”, hehkutti Hämeen Sanomat valmistumassa olevaa Rinkelinmäen aluetta kuvatekstissään elokuussa 1966. 

Hämeenlinnan kaupunki oli 50 vuotta sitten siirtymässä puutalojen ajasta betonielementeistä rakennettuun tulevaisuuteen. 

Keskustassa purkukoneet urakoivat jopa satoja vuosia vanhoja puutaloja nurin kerrostalojen tieltä ja kaupungin ensimmäiset muodikkaat lähiöalueet kerrostaloineen olivat juuri valmistumassa Rinkelinmäkeen ja Ojoisille. 

Jäyhät hämäläiset tosin eivät asiasta suuremmin innostuneet. 50 vuotta sitten ilmestyneiden lehtien mukaan asuntoja oli vaikeaa saada kaupaksi, vaikka ne olivat suhteellisen edullisia ja niissä oli kaikki nykyajan mukavuudet jääkaapista kaukolämpöön.

Tekojääradan – myöhemmin jäähallin – tuntumaan rakennettu Rinkelinmäki oli monen kaupunkilaisen mielestä ihan liian kaukana keskustasta. Kaupunkilaiset ottivat mieluummin pienen ja kalliin keskustakämpän, kuin edullisemman ja isomman lähiöasunnon.

Hämeen Sanomat kertoi elokuussa 1966, että ”yksiöt ovat Hämeenlinnassa ”kiven takana” ja kahden huoneen ja keittiön asuntojenkin vuokrat ovat keskustassa sangen kunnioitettavat”. Huolet olivat siis lähes samat kuin nykyisinkin.

2000-luvulla Rinkelinmäki ei ole enää mikään kaukainen lähiö, vaan kiinteä osa keskustan ja Kaurialan kaupunkimaista jatkumoa, jota on vuosien varrella myös täydennysrakennettu. 

Eikä kirjaimellisesti takaovelta alkava laaja luonnonsuojelualue ulkoilumahdollisuuksineen ainakaan vähennä alueen haluttavuutta nykyisin. HäSa