Kanta-Häme

Puolitoistakertainen sepelimäärä odottaa vielä lakaisukoneita

Linnan Infran urakoitsijat eivät ole vielä aloittaneet hiekoitussepelin poistoa Hämeenlinnan kaduilta.

– Vettä ei voi käyttää, koska on vielä yöpakkasia. Varjossa olevat kadunpuolet ovat pääosin jäässä, ja reunakivien reunoissa on jäätä. Arvelisin, että aloitamme puhdistustyöt ensi viikolla, jos yöpakkaset loppuvat. Työ vie nelisen viikkoa. Uskoisin, että vapuksi on valmista, kertoo Linnan Infran kunnossapitopäällikkö Marko Soramäki.

Yöpakkasten vuoksi kaupunki joutuu vielä paikoin hiekoittamaan katuja.

Vaihtelevien talviolosuhteiden vuoksi kaupunki on joutunut käyttämään hiekoitussepeliä arviolta puolitoistakertaisen määrän viime vuosiin verrattuna.

Määrää Soramäki ei osaa sanoa, koska tilastoja ei ole vielä tehty. Sepelin poistaminen maksaa yli 300 000 euroa (HäSa 6.2.2017).

Urakoitsijat aloittavat katujen puhdistuksen ensimmäisenä keskustasta ja pääväyliltä, kuten Viipurintieltä, Paasikiventieltä ja Turuntieltä. Hiekoitussepeli poistetaan sekä ajoteiltä että kevyen liikenteen väyliltä.

Katuja putsataan erilaisin harjakonein, pölynsidonta-autoin sekä kastelevin ja keräävin pölynsidontalaittein.

– Useinhan katu pöllyää kaikkein eniten heti harjaamisen jälkeen, vaikka se olisi pestykin, koska auton renkaat nostavat ilmaan pienhiukkasia, Soramäki muistuttaa.

Katupöly voi aiheuttaa terveellekin ihmiselle ärsytysoireita, kuten flunssaa ja silmien kutinaa. Allergikon ja astmaatikon oireet voivat pahentua.

– Ilmanlaatu on valtaosassa Suomea hyvä, sanoo päivystävä meteorologi Antti Kokko Ilmatieteen laitokselta.

Hengitysliiton mukaan katupölyongelmat ovat pahimmillaan aurinkoisella ja kuivalla säällä, kun tuuli ja liikennevirrat nostavat kaduille kertyneen pölyn ilmaan.

Katupöly koostuu Hengitysliiton mukaan hienoksi jauhautuneesta asfaltista ja hiekasta.

Se sisältää myös nokihiukkasia sekä autojen renkaista ja moottorista irtoavaa materiaalia sekä maaperän mikrobeja. Pölyssä on myös bakteereja, homeita ja pakokaasujen yhdisteitä. Kevätkaudella seassa on myös siitepölyä.

Katupölylle altistumista voi vähentää välttämällä liikkumista pahimmilla ongelma-alueilla pölyaikaan. Hengitysliitto suosittelee hiukkassuodattimien asentamista tuloilmaventtiileihin. Lisäksi ikkunoihin voi asentaa pölysuodattimet.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan katupöly voi aiheuttaa hengityselin- ja sydänoireita sekä lisääntynyttä tarvetta lääkitykselle. Lääkkeet kannattakin pitää mukana ulkona liikuttaessa.

Sisään hengitetty saastehiukkanen voi aiheuttaa keuhkoissa paikallisen tulehduksen, joka pahentaa hengityselinsairauksia. Tulehdus voi pahentaa myös sydänsairauksia, tutkimuksessa todetaan.

Allergia- ja astmaliitto kannustaakin käyttämään rohkeasti uloshengitysventtiilillä varustettuja hengityssuojaimia. HÄSA – STT

Päivän lehti

3.6.2020