Kanta-Häme

Puolueet käyvät kovaa kisaa vaalipiirissä

Yksi ensi huhtikuun eduskuntavaalien määräajoista täyttyi tiistaina kello 16. Hämeen vaalipiirilautakunnalle jätti tuohon kellonlyömään mennessä ehdotuksensa ehdokaslistaksi yhteensä 12 puoluetta.

Vakiintuneet eduskuntapuolueet jättivät täyden 14 nimen listan, joiden nimistä valtaosa on ollut tiedossa ja julkisuudessa jo ennen joulua. Yllätysnimiä ei listoille viime tingassa tullut. RKP ei ole Hämeessä mukana näissäkään vaaleissa.

Vain SDP joutui vaihtamaan lopulliselle listalleen yhden uuden nimen vaalipiirin viime eduskuntavaalien ääniharavan, hämeenlinnalaisen kansanedustajan Johannes Koskisen vetäydyttyä vaaleista.

Vaalipiirin suurimman puolueen asemasta on tulossa kova kisa. Näin ennakoivat SDP:n, kokoomuksen ja keskustan piirijärjestöjen toiminnanjohtajat.

Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa vaalipiirin suurimmaksi puolueeksi ylsi neljällä paikalla SDP. Kokoomus jäi kolmeen. Samaan paikkalukuun ylsi myös vaalien suuri voittaja Perussuomalaiset.

SDP paikkaa vaalityöllä Koskista

SDP tähtää vaalipiirin suurimman puolueen aseman säilyttämiseen.

– Porukka tekee nyt töitä senkin edestä, kun Johannes Koskinen on poissa listalta, sanoo Hämeen Sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Mikko Suomalainen.

Suomalainen huomauttaa, että aikaisemmassa tilanteessa demareilla oli listallaan kolme istuvaa kansanedustajaa. Nyt heitä on kaksi. Henkilökohtaiset tavoitteet muilla ehdokkailla ovat nousseet, mikä näkyy toiminnanjohtaja Suomalaisen mukaan erittäin innokkaana vaalityönä.

– Tavoitteemme on alun perin ollut se, että pysymme Hämeen suurimpana puolueena. Lista on kokonaisuus, eikä se voi yhdestä nimestä olla kiinni.

Kokoomus jahtaa menetettyä neljättä

Myös kokoomus hamuaa neljättä paikkaa.

– Neljä vuotta sitten menetimme hyvin pienellä äänierolla neljännen paikan, sitä tässä jahdataan takaisin. Se vaikuttaa realistiselta tavoitteelta, Hämeen Kokoomuksen toiminnanjohtaja Mika Airinen sanoo.

Kokoomus on toiminnanjohtaja Airisen mukaan pyrkinyt ehdokasasettelussa alueelliseen kattavuuteen.

– Ei ole tuijotettu maakuntarajaa, vaan on keskitytty seutukuntiin.

Keskusta luottaa vaalivoittoon

Keskustan Etelä-Hämeen piirin toiminnanjohtaja Juha Iso-Aho on vaalikamppailun tässä vaiheessa erittäin toiveikas.

Keskustan virallinen tavoite vaalipiirissä on kolme paikkaa aikaisempien kahden sijaan.

– Neljäänkin paikkaan ovat mahdollisuudet olemassa, jos oikein kovasti työtä tehdään, toiminnanjohtaja Iso-Aho uskoo. Hänen mukaansa vaalipiiriin molemmat keskustan piirijärjestöt haluavat itselleen kaksi kansanedustajaa.

Iso-Aho luottaa, että keskustan valtakunnallisesti ennakoitu vaalivoitto siivittää puoluetta myös Hämeen vaalipiirissä.

– Aika moni tulee yllättymään siitä, kuinka paljon keskusta voittaa ja kuinka laajan valtakirjan puolue saa.

Pienpuolueita mukana

Ehdokkaita eduskuntavaaleissa Hämeen vaalipiirissä asettavat myös Itsenäisyyspuolue, Kommunistinen Työväenpuolue – Rauhan ja Sosialismin puolesta, Muutos 2011, Piraattipuolue ja Suomen Kommunistinen Puolue.

Valitsijayhdistyksiä ei nähdä Hämeen vaalipiirissä kevään eduskuntavaaleissa.

Yhteensä vaalipiirissä on ehdokkaita 127 eli muutama vähemmän kuin edellisissä, vuoden 2011 eduskuntavaaleissa. Silloin heitä oli vaalipiirissä 133.

Hämeen vaalipiiristä valitaan eduskuntaan 14 kansanedustajaa. Ehdokaslistat vahvistetaan torstaina 19. maaliskuuta.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys on kotimaassa 8.–14. huhtikuuta.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 19. huhtikuuta. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic