Kanta-Häme

Puolueilla on nyt täysi työ hankkia ehdokkaita kevään vaaleihin

Ehdokkaita haalitaan nyt kevään kuntavaaleihin. Monien puolueiden edustajat Janakkalassa kertovat, että ehdokkaita on ollut aiempaa vaikeampaa houkutella listoille.

Toisaalta esimerkiksi sosiaalidemokraattien Lasse Särkimäki sanoo, että samanlaista nyt on kuin viimeksikin.

– Mutta valtakunnallinen ongelma on saada nuoria ja naisia ehdokkaiksi. Meillä on liian vähän naisehdokkaita, ja alle 30-vuotiasta nuorta ei ole vielä yhtäkään.

Demarien listoilla on tällä hetkellä noin 30 ehdokasta, joista naisia on noin kolmannes.

Nykyisistä valtuutetuista Soini Aho, Heikki Salmi ja Esa Pohjantähti luopuvat. Epävarmoja ovat vielä Kalevi Ilmarinen ja Jarmo Forss.

Ehdokaslistalla on muutama entinen, välillä valtuustosta pois ollut valtuutettu. Heidän joukossaan on Outi Laitinen, joka oli aikoinaan vasemmistoliiton valtuutettu.

Nykyisessä valtuustossa demareilla 12 valtuutettua.

Toiseksi suurin ryhmä Janakkalassa on keskusta kymmenellä valtuutetullaan. Heistä ovat luopumassa ainakin Mikko Kautto ja Päivi Välilä.

– Meillä on viisitoista nimeä kasassa, ja tavoite on kolmekymmentä, eli sama kuin viime vaaleissa, vaalipäällikkö Veijo Elo kertoo.

Elon mukaan ehdokkaiden mukaan saaminen vaatii aika paljon suostuttelua.

– Valtuuston koko pienenee, ja osa asioista siirtyy maakuntaan. Nämä tekijät tulevat keskusteluissa esiin, ja niillä on negatiivinen vaikutus vaali-innostukseen, Elo sanoo.

Valtuuston koko Janakkalassa supistuu 43 jäsenestä 33:een. Tämä merkitsee, että ehdokkaan läpipääsy on entistä vaikeampaa.

Erityisesti tämä koskee pieniä ryhmiä, kuten kristillisdemokraatteja. Heillä on nykyisessä valtuustossa vain yksi edustaja, Mirja Pöhö.

Kristilliset eivät kuitenkaan aio Pöhön mukaan antaa periksi.

– Tavoitteena on saada ehdokkaita tuplamäärä viimekertaiseen verrattuna.

Tavoite on pian kasassa, sillä ehdokkaita on tiedossa yhdeksän, kun heitä viimeksi oli viisi.

Vaikka ehdokkaita on saatu mukavasti, helposti heitä ei ole saatu.

– Ei niitä ropisemalla tule, vaan yksi kerrallaan. Ihmisten työt on hektisiä, ja heillä on halu pitää kiinni omasta ajastaan.

– Päätavoitteemme on, ettemme putoa valtuustosta, sillä jos nyt putoaa, on vaikea nousta uudelleen, Pöhö sanoo.

Perussuomalaisten Samuli Vesioja kertoo olevansa positiivisella mielellä, vaikka huomauttaakin, etteivät perussuomalaiset voi nyt odottaa samanlaista yleistä nostetta kuin runsaat neljä vuotta sitten.

– Meillä on kaksitoista ehdokasta kasassa, ja viimeksi oli kaksikymmentä. Olen tyytyväinen, jos pääsemme samaan ehdokasmäärään.

Perussuomalaisten nykyiset valtuutetut ovat pääasiassa lähdössä vaaleihin. Yksi valtuutettu on vielä epävarma.

Perussuomalaisilla on nykyisessä valtuustossa kuusi edustajaa. Vesioja sanoo olevansa erittäin tyytyväinen, jos uuteen, pienempään valtuustoon saadaan viisi perussuomalaista.

Vasemmistoliiton Jussi Kulonen kertoo, että puolueella on kasassa yhdeksän nimeä. Nykyisistä valtuutetuista ainakin Marko Vilkman luopuu. Ryhmässä on neljä valtuutettua.

Kulonen sanoo, ettei läheskään kaikilta löydy kiinnostusta lähteä vaaliruljanssiin mukaan.

– Ihmisiä on usein vaikea saada aktivoitumaan yhteiskunnallisiin asioihin.

Vasemmistoliiton ehdokkaiden keski-ikä on Kulosen mukaan aika korkea.

– Nuoria on vaikea saada mukaan. Monet nuorethan opiskelevat muualla.

Vihreillä on ehdokkaita koossa jo sama määrä kuin viimeksikin eli toistakymmentä.

– Nykyisistä valtuutetuista Petri Ojanen ja Katja Jansson ovat mukana, mutta kolmas valtuutettu Piia Marttinen miettii vielä, vaalivastaava Eini Nurmi kertoo.

Vihreiden listalla naisehdokkaita on enemmän kuin miehiä. Nuorin ehdokas on 26-vuotias.

Kokoomuksen ehdokkaista Hämeen Sanomat ei saanut tietoa vielä keskiviikkona. Nykyisessä valtuustossa on seitsemän kokoomuslaista. HäSa

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic