Kanta-Häme

Puolustusvoimat hyvästelee Hämeenlinnan

Puolustusvoimien valtakunnallinen itsenäisyyspäivän paraati järjestetään ensi lauantaina Hämeenlinnassa.

Paraatin ajankohta on historiallinen.

Länsi-Suomen sotilasläänin esikuntapäällikkö, eversti Jukka Orava huomauttaa, että Hämeenlinnan vuoro isännöidä valtakunnallista paraatia osuu merkittäv��än ajankohtaan.

– Paraatin symbolinen merkitys on suuri, 130 vuotta kestänyt sotaväen läsnäolo päättyy kaupungissa sotilasläänin esikunnan siirtyessä vuodenvaihteessa historiaan.

Hämeenlinnaan jää pääradan varteen puolustusvoimien logistiikkalaitokseen kuuluva varikko-osasto, mutta varsinaisia joukkoja tai esikuntia ei ensi vuoden puolella kaupungissa enää ole.

– Tapparasta tankkeihin on tullut päätepisteeseensä.

1880-luvun alussa perustettiin 7. Hämeenlinnan Tarkk´ampujapataljoona. Pataljoona sai tilat Suomenkasarmilta. Samalta alueelta lakkautetaan vuodenvaihteessa Hämeenlinnan viimeinen esikunta.

Runsaasti nähtävää

Itsenäisyyspäivän paraatiin osallistuu 10 joukko-osastoa, noin 550 henkilöä ja noin 60 ajoneuvoa. Edustettuina ovat kaikki puolustushaarat.

Paraatin ottaa vastaan puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg, ja paraatijoukkoja komentaa Länsi-Suomen sotilasläänin komentaja, prikaatikenraali Pekka Toveri.

Yleisöä paraatia seuraamaan odotetaan tuhansia.

Puolen päivän aikaan Linnankasarmin kentällä pidettävän paraatikatselmuksen ja Tampereentiellä kello 13 alkavan ohimarssin lisäksi yleisölle on tarjolla monenlaista muutakin nähtävää Linnankasarmin alueella ja Hämeen linnan ympäristössä.

Toiminnalliset näytökset alkavat aamulla kello 9.30 linnan ympäristössä.

Panssarikillan ohjelmanumerossa nähdään tykinvetotraktori T–20 Komsomolets ja panssarintorjuntatykin asemaanmeno.

Itsenäisyyspäivän yleensä talvisissa oloissa poikkeuksellinen on Uudenmaan prikaatin rannikkojääkäriryhmän maihinnousunäytös.

Ohjelmaan kuuluu ilmavoimien Hornet- ja Hawk-hävittäjien ylilento ja säävarauksella myös Utin jääkärirykmentin laskuvarjohyppy.

Jalan marssivien ja moottoroitujen joukkojen lisäksi paraatiin osallistuu sotahistoriallisena osana Panssarikillan panssarijääkäriryhmä ja kaksi museopanssarivaunua sekä ratsukoita Ratsumieskillasta.

Rajoituksia liikenteeseen

Edellinen vastaavanlaajuinen paraati järjestettiin Hämeenlinnassa vuonna 2007, silloinkin Tampereentiellä.

Ohimarssin suunta on nyt Tampereentietä kaupungin keskustasta poispäin. Paraatiin osallistuvat kymmenet ajoneuvot joutuvat siten ryhmittymään ohimarssia varten aivan keskustan tuntumassa.

Panssariprikaati vastaa paraatin käytännön järjestelyistä.

Prikaatin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Jari Vuorela toivoo, että yleisö tulisi seuraamaan paraatia mahdollisuuksien mukaan jalan ja jättäisi autonsa mahdollisimman kauas.

– Pysäköintipaikkoja on hyvin rajoitetusti ja ne halutaan varata muun muassa veteraaneille.

Paraatialueen lähikaduilla ja joukkojen ryhmittymiseen tarvittavilla kaduilla on voimassa pysäköintirajoituksia jo torstaiaamusta alkaen.

Lauantaisen ohimarssin ajaksi suljetaan kokonaan liikenteeltä pääosa Tampereentiestä ja osia useista muistakin kaduista. Myös joitakin joukkojen siirtymisväyliä suljetaan väliaikaisesti. (HäSa)